NYHETSARKIV
21.12.06: Hydraulisk presse
Det er 21. desember og solsnu om noen timer. Vi holdt oss i varmen, selv om sola sto lavt, fordi det var tunge saker som skulle flyttes. Her er ei hydraulisk presse, hentet fra den nedlagte yrkesskolen på Brekstad, og skal plasseres i museumsverkstedet på Austrått. En kjærkommen gave. I tillegg hadde vi med tommeverktøy, som går ut av bruk, men som passer akkurat til våre gamle traktorer og motorer. Terser og annet verktøy fulgte med, men som jeg som skribent ikke kjenner navnet på. Håndbøker ble det også gitt denne gangen. Da er det på tide å ønske alle gode hjelpere ei riktig trivelig jul og så møtes vi til arbeid i et nytt år.
19.12.06: Tekstiler til museet
Helt på slutten av året kom det inn to gaver med tekstiler, fra Marie Bretting og Dagny Hovde.
Marie Bretting ga oss duker, kraver, sengetøy og en strikket kyse.
Dagny Hovde overleverte en kvinnedrakt, sengetøy, et serveringsforkle og ei muffe. Drakten var tidligere registrert av Ottar Solbue mens Ørland museumsnemnd var aktiv. Tidfestingen av drakten tar vi fra en merkelapp som var festet til den.
Alle gjenstandene blir å finner under gjenstandsamlingen/tekstilsamlingen.
01.12.06: Ørlands skolehistorie
Så er den her, Ørlands skolehistorie, skrevet av Terje Sørensen. Med søtte fra Ørland Sparebank og Ørland kommune kan boka selges for 350 kroner. Den er på 450 sider og omhandler skolestellet i kommunen, også sett i relasjon til den nasjonale utbygging av skolene i Norge. Opplaget er lite, bare 500 eksemplarer er trykket av boken.
Det er ikke bestemt hvorfra salget skal foregå, vi kommer tilbake med opplysninger om det senere og med annonse i Fosna-Folket.
Første salgsrunde blir på arrangementet "Jul`dagan" på Austrått.
29.11.06: Klassebilder fra Sør-Trøndelag husmorskole
Det som før var Sør-Trøndelag husmorskole og som har huset videregående skole, står foran nedleggelse. Fra nyttår blir det stille i de gamle lokalene på Hovde, der så mange elever har kommet og gått. I den anledning har heimbygdslaget sikret seg klassebildene som var festet til veggene. De blir oppbevart i arkivet til Yrjar Heimbygdslag, sammen med klassebilder fra andre nedlagte skoler i Ørland. Oversikten blir lagt ut på våre nettsider. Noen gamle redskaper ble gitt bort ved samme anledning, vi håper på mer senere.
26.11.06: Ny utforming på hjemmesida til Yrjar Heimbygdslag
Det er gjort en oppdatering av åpningsbildet på hjemmesida vår. Den er ikke så urolig som før, kanskje litt mer lesevenlig også. Bildene av hovedaktivitetene er fjernet og et nytt bilde er laget, dermed sier vi noe om hvor vi har hovedkvarteret vårt.
11.11.06: Tilfang til den museale samlingen
En anselig mengde gjenstander ble hentet fra gården Indre Kotte på Uthaug. Giver er Oskar Kotte. Nå venter rengjøring, registrering, fotografering og tilrettelegging for internett, av gjenstandene.

Noen gjenstander kan dateres tilbake til den første eieren av Indre Kotte; Peder Kotte.

08.11.06: Fotografier til det lokalhistoriske arkivet
Bygningene som tidligere huset realskolen på Ørland, skal brukes av ungdomsskolen mens ny skolebygning blir bygd. I den anledning blir bygget ryddet og heimbygdslaget har få mange ting og flere er i vente. Vi fikk fotografiene fra avgangsklassene mellom 1955 og 1970, som var plassert i en monter. Likedan fikk vi klassebilder fra Fosen yrkesskole, den senere Brekstad/Ørland videregående skole, linje handel og kontor. Om publikum har klassebilder fra skoler i Ørland, er vi svært interessert i å få ta vare på dem.
27.10.06: Tilfang til det lokalhistoriske arkivet
En gledelig tilstrømning til Den lokalhistoriske samlingen, foregår om dagen. For et par dager siden ble arkiv hentet fra en gård på Utstrand. Mesteparten er skapt av Jakob Hendrik Olsen Kirkebak (1844-1916). Han var skipper og fiskekjøper og dertil gårdbruker. Det fantastiske er at hans noteringer om fiskekjøp enda finnes, og det helt tilbake til sist på 1870-tallet. Blant materialet var også et kristelig ukeblad med navnet Vidnet. Oversikten over tilfanget blir å finne på internettsidene om ikke lenge.
06.10.06: Kråkvåg og Storfosna
I serien "Bebyggelse i Ørland" er nå Kråkvåg og Storfosna lagt ut på internett. Forfatter og fotograf vet at omlag 5 fritidsboliger er oversett og noen bilder ble av for dårlig kvalitet. Skulle noen ha mulighet for å fotografere de bygningene som er "mistet", ville vi være takknemlig for det. Bruksnummer kan være plassert feil. Send en e-post til heimbygdslaget, så skal det bli rettet opp. For hensikten med disse bildene, se teksten på den innledende sida om bebyggelsen.
28.08.06: Bygdadagene 2006
Heimbygdslaget var deltaler på Bygdadagene også i år. I den anledning hadde vi en konkurranse for barn. De ble oppfordret til å skrive opp navnet på traktorene våre sammen med fargen på dem. 25 barn deltok og blandt dem trakk vi fire deltakerpremier. Av tre romanene av Astrid Lindgren, gikk Ronja Røverdatter til Roy André Moe Sivertsen, Brødrene Løvehjerte til Eirik Karlsson og Mio, min Mio til Andreas Fjærli. Fjerde bok, et Juniorleksikon fra Aschehoug ble vunnet av Gunnar Fjærli.
Ellers hadde vi matservering fra Rånesalen og den sedvanlige åpning av deler av museumskjelleren og traktorparade. Har du som publikummer kommentar eller ønsker til heimbygdslaget, send oss en e-post.
22.08.06: Fotografering av Kråkvåg
I serien "Bebyggelse i Ørland" ble den 21. august bebyggelsen på Kråkvåg fotografert. Dette var en dag med lave skyer og litt nedbør i lufta. Et nesten perfekt vær for fotografering. Ivar Hopen tråkket rundt på sykkel og knipset det som ikke hadde skilt med "Fotografering forbudt". Som alltid skal en ta forbehold, og denne gang kan han ha oversett bebyggelse. Etter hvert finner du bildene på web-sidene til heimbygdslaget, og skulle noen bygninger være utelatt må dere publikum hjelpe til med å knipse også dette. Likedan er det mulig bruksnummerene er feil, send da en e-post til laget.
09.06.06: Gaver
Gjenstander kom i dag til museumslageret til heimbygdslaget. På dette lasset var en kariol, ei sluffe, en hesthakke med skåkler og skjeker. Giver var Morten Bakken på gården Dalebakken. Harald Røstad sto for transporten. Gjenstandene registreres inn med registreringsnumrene fra YHL6735 til YHL6739.
30.05.06: Gaver
Nelly Grinnen ga to diplomer fra Trøndelagsutstillinga 1930 til heimbygdslaget. Diplomene var tidelt søskenene Laura og Karl Rabben, hun for veving og han for laging av børster. Når vi får vite at begge var født blind, er dette noe riktig spesielt. Karl Rabben skrev etter diktat, bøker i blindeskrift, både romaner og dikt. Boksidene han preget ble sendt til blindeforbundet og innbundet til deres bibliotek. Vi kommer tilbake med mer om Laura og Karl i nummer 2-2006 av Møllkula. Nelly Grinnen ga også en mal med pren til å skrive blindeskrift og som har tilhørt Karl Rabben. Har noen av leserne børster som kan være gjort av Karl Rabben?
25.05.06: Guriannadagen 2006
Guriannadagen ble i år truet av regnskyer, men da publikum ankom, holdt regnet seg unna. Servieringen ble ordnet inne i geitfjøset på grunn av det usikre været. 81 gjester var innom og de som kom først, fikk hørte et meget interessant kåseri av Bernt Gjelvold. Han fortalte om torvskjæring, både om sin egen torvskjæring, som fortsatt foretas på gårdens myr, men også om torvtakinga omkring Guriannastua. Han fortalte om teknikken med å spa opp torva og om redskapene som ble brukt til dette.
To nye medlemmer skrev seg i heimbygdslaget og både kaffe og vafler ble utsolgt. Dermed sluttet vi dagen med den klassiske: "Vi var alle enige om at vi hadde hatt en fin tur".
03.05.06: Guriannadag
Yrjar Heimbygdslag skal avvikle en Guriannadag også i år. Det blir den 25. mai, på Kristi himmelfartsdag. Vi har åpent for publikum mellom klokken 12 og 16.
Vi selger kaffe og lodder.Resten av programmet er ikke klart når dette skrives. Alle tre bryningene blir åpne for publikum og vi vil svare på de spørsmål som måtte komme.
Vi bestiller godt vær - Vær velkommen.
25.04.06: Gave
Et medlem i Yrjar Heimbygdslag har digitalisert flyfoto fra 1961 som er i Ørland kommunes eie. Til arbeidet ble en Epson fotoskanner innkjøpt av kommunen. Denne er nå plassert i arkivet til Yrjar Heimbygdslag og gir laget mulighet til å digitalisere både negative og positive bilder. Publikum som tar med film eller bilder til de faste mandagsmøtene, den første mandag i hver måned, klokken 1100, kan få digitalisert bildene og legge dem i lagets digitale arkiv. Kommunen har forbeholdt seg retten til å låne skanneren tilbake for nødvendige enkeltjobber som måtte dukke opp. Skanneren har en oppløsning på 4800 x 9600 dpi og lagrer i 48-bits farger med en optisk tetthet på 4,0 Dmaks. Den kan fjerne støv og riper automatisk med Digital ICETM. En kan skanne flere originaler samtidig med filmholdere for 35 mm film og dias og for film i mellom- og storformat.
31.03.06: Gaveutdeling
I anledning heimbygdslagets prosjekt med å utgi skolehistoria i Ørland, har Ørland Sparebank og Ørland kommune, begge støttet prosjektet med 70 000 kroner. Dermed kan vi se fram til bind fire av Ørlandsboka og det første kulturbindet i denne serien. Skolehistoria blir skrevet av Terje Sørensen, pensjonert lærer som bor på Rønnsholmen i Ørland. Arbeidsgruppen for dette prosjektet har i tillegg med to andre medlemmer fra heimbygdslaget, Ingrid Gangås og Eivind Bremnes. Planen er å utgi boka i god tid før julegavehandelen starter opp.
25.03.06: Årsmøte i Sør-Trøndelag Historielag
Årsmøtet ble i år holdt på Brekstad. Etter møtet og bespisning, ble deltakerne vist om på Austråttborgen av Ingrid Gangås. Deretter ble de vist museumskjelleren vår. Flere av deltakerne uttrykte beundring for samlingen til heimbygdslaget og en smule forundring over at heimbygdslaget ikke hadde benyttet ledige lokaler i fjøset til et Ørland museum. Harald Røstad fra Yrjar Heimbygdslag er varamann til styret i Sør-Trøndelag Historielag.
03.03.06: FYSAK Ørland
Møte med FYSAK Ørland. (Fysisk aktivitet) De ønsker hjelp til veivalg for trimturer i Ørland. Har noen ideer til korte eller lengere "løyper" som vi kan foreslå? Gjerne kombinert med litt lokalhistorie. Løypene er beregnet både på lokalbefolkningen og turister.
19.02.06: Årsmøtet
Årsmøtet ble avholdt 18. februar 2006 med 17 medlemmer til stede. Årsmelding, regnskap, budsjett og valg ble vedtatt som utsendt. Vedtektsendringene ble vedtatt med to tilføyelser, ordet "kulturvern" skal inn i kapittel Formål, og varamedlem til revisorene ble lagt til i kapittel Valg. Etter møtet ble det traktert rømmegrøt og kaffe. En orientering om utgivelse av Ørlands skolehistorie ble gitt og Aslaug Eidem fortalte om sitt gledelige funn av et nytt og nært familiemedlem. To av seniorene fikk blomster, Petter Kammen og Johan Martin Thoresen, for sin store innsats for laget.
22.01.06: Årsmøtet
Årsmøtet er berammet til 18. februar 2006 og holdes i det nye møterommet i fjøset på Austrått. Innkalling, med møtepapirer, kommer i posten.
22.01.06: E-postadresser
Heimbygdslaget ønsker en oversikt over hvor mange medlemmer som har tilgang til Internett og dertil har egen e-postadresse. Hvis det er tilstrekkelig mange som har dette, kan mer informasjon sendes medlemmene den veien, spesielt om tiden er knapp, og som en påminning om tidligere gitt informasjon.
16.01.06: Mandagsmøter
Det er satt av en fast møtedag for heimbygdslaget, den første mandagen i hver måned, med oppmøte på det nye møterommet i fjøset på Austrått. Tidspunktet er klokken 11 på formiddagen. Tema for møtene er flytende, en benytter "askeladd-prinsippet", og "lar veien bli til etter hver som vi går den", for å sitere Eivind Bremnes, som har ledet møtene.
- Vi har berørt digitalisering av fotografier og pratet om registrering av kulturlandskap. Vi bruker den inngangen som er inne på gårdsplassen og som ligger nærmest havna, altså lengst syd. Rommet ligger til høyre for "Rånesalen". Kom og bli med!

NYHETSARKIV 2005

E-post til Yrjar Heimbygdslag

Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag