NYHETER for 2011.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2010 - NYHETSARKIV 2009 - NYHETSARKIV 2008 - NYHETSARKIV 2007 - NYHETSARKIV 2006 - NYHETSARKIV 2005

8.12.2011: Harmonium i gave

foto av harmonium

foto av harmoniumI dag fikk Yrjar Heimbygdslag et harmonium i gave fra Harald Sørensen. Etter at han fikk dette harmoniet i sitt eie plukket han det fra hverandre og restaurerte alle deler som inngår i spillingen. Han reparerte registeret og stemte opp tungene som gir tonen. Emma Mikkelhaug (1901-1992) var eier, og organist i Ørland, Jakob Utstrand (1928-1984), spilte på instrumentet hos henne. Han fant at det hadde så god klang at det kunne erstatte et dårlig harmonium i Storfosen kapell. Der ble dette harmoniet heist opp på galleriet, "av sterke menn med lange tau", som Rolf Solem fortalte, og benyttet til tonefølge inntil nytt orgel ble montert. Da ble harmoniet plassert i Ørland misjonshus til erstatning for et defekt piano. Etter at nytt piano var anskaffet skulle harmoniet kastes. Dette syntes Harald Sørensen var for galt og tok det heim. I dag er vi takknemlig for at han reddet et slikt instrument med en spesiell historie i Ørlands kristenliv. Klikk illustrasjonene for mer tekst.

27.11.2011: Jul'dagan 2011

foto av medlemsbladet

foto av medlemsbladetØrland/Bjugn Husflidslag arrangerte Jul'dagan 2011 i helga som var. De hadde rekordmange påmeldinger, og etter at de som hadde meldt seg på innen fristens utgang var tildelt plass, sto fortsatt åtte utstillere på venteliste. Heldigvis fikk husflidslaget tilgang på et tredje rom, helt i nordenden av fjøsbygningen, og dermed fikk alle utstillere plass. Vi i Yrjar Heimbygdslag ble tildelt den samme plassen som vi har hatt siden oppstarten. Dermed er det enkelt for de besøkende å finne oss for kjøp av smørfisker og spille på lotteriet. Dermed er driften sikret, vi kan kjøpe de delene og de redskapene vi trenger for at dugnaden kan gå sin gang i kjelleren.

25.11.2011: Møllkula 2-2001

foto av medlemsbladet

foto av medlemsbladetDa er årets andre og siste nummer av Møllkula for 2011 underveis til dere som får den via Posten Norge. Dere som bor i kjøreavstand har den allerede i postkassen, noen medlemmer med bil har spart oss for 22 kroner per blad med å spandere bensin på laget, synd for posten, men god butikk for Yrjar Heimbygdslag. Om du ikke har fått bladet kan det skyldes to års utelatelse med kontingenten eller kanskje du har flyttet? Da ønsker vi oss din nye adresse.
For dere som ønsker å kjøpe flere eksemplarer av bladet, så er de nå tilgjengelig på to steder, fra servicedisken på Ørland Kultursenter og hos Ørland Boksenter, begge på Brekstad i Ørland kommune. Dette kunne være en flott julegave til "den som har alt".
Som hovedmedlem i Yrjar Heimbygdslag vil du få Møllkula sendt til din adresse.
I år legger vi ved giro for kontingenten for 2012 i dette bladet. Beløpet er uendret og betalingsfristen er satt til 1. februar. Klikk høyre illustrasjon for å se innholdslisten i denne fyldige utgaven.

15.11.2011: Julebord

foto av julebord

Avstressingslaget har gjort klart til julebord i Tinden. Antall gjester varierer, men i kveld venter de å bli 16 damer. Brit Sandvik og Ellen Hopen har gjort alt klart, bordet er pyntet og gjestene kommer snart, medbringende hver sin kuvert med mat, vel - tallerkene er jo alt på plass. Som dere forstår er julebordet, likedan som møtene resten av året, en dugnad alle deltakerne imellom, og i kveld ble det hvisket om spekemat. For heimbygdslaget er dette et gledelig arrangement. Huset blir brukt og damene spiller inn masse penger som går rett i lagskassa. Kan det bli bedre? Til lykke med kvelden damer - vi håper inderlig at dere får en trivelig aften, enda en gang.

12.11.2011: Sengeteppe

foto av sengeteppe

foto av sengeteppeDet var en veldig stor overraskelse for oss i dag, da en telefon kom fra Anne Grete Sandstad ved 12-tiden. Hun var i Mølnbukt i Agdenes og hadde med et sengeteppe som Yrjar Heimbygdslag skulle få. En rask beslutning ble tatt, vi møtes i kulturhuset, ta ferga 1300. Dermed kunne hun åpne en stor IKEA-pose med et sengeteppe, innpakket i mykt kvitt papir. Rigmor Borgny Raknes f. 1925, hadde oppsøkt Sverresborg, hvor Anne Grete Sandstad arbeider som konservator, og forært to like sengetepper, et til Sverresborg og et til Yrjar Heimbygdslag. Begrunnelsen for at heimbygdslaget skulle få det ene, var at vi hadde konfirmasjonskåpa til henne som vevde teppene, Berit Eidsaune (1865-1955), i magasinet. Vi kommer tilbake med informasjon om teppet under Gjenstandssamlingen-Tekstilsamlingen-Sengetøy. Tusen takk!

21.10.2011: Kart

foto av traktor

foto av detaljVi vil vise et eksempel på kart som vi veldig gjerne ønsker gitt til vårt arkiv. Dette ene kartet er lårt oss, men vi håper at det blir gitt oss en gang. Det er et stort kartblad som heter: "Kart over Udmark og Brændtorvmyrer tilhørende Gaardene RØSTAD, Ørland Thinglag, Fosens Fogderi, Søndre Throndhjems Amt". Det var Kr. Evjen som målte opp området våren 1881. Kartets målestokk er 1:2000. Selv om vi har skannet deler av kartet i format A3, mister en bildet av helheten med en slik oppstykking, derfor er et helt kart et viktig materiale for oss. Om torvteigene ikke lenger er aktuelle for torvtaking, gir kartet oss mellom annet navnene på geografien i 1881, og oversikt over bebyggelsen i samme område dette året. Derfor er vår bønn: Gi oss alle kartene du har til trygg oppbevaring i arkivet vårt!

20.10.2011: Ny traktor

foto av traktor

foto av giverI dag fikk vi en ny traktor. Denne gang var det en med bare to hjul, men med henger montert, har vi en doning på fire hjul. Hengeren kan monteres foran eller bak traktoren. Med traktoren fulgte masse utstyr, plog, harv, ard, gjødselspreder, slåmaskin og potetopptaker. To bilhengere ble fylt opp med dette. I siste liten ble en piggmaskin fra Birkeland hentet ut fra låven, og plassert på en tredje bilhenger, før karavanen gikk til Austrått. Takk til Petter Vasskog fra Bjugn! Se foto av en bilhenger og foto av den andre redskapen.

30.9.2011: Solfanger

foto av solfanger

I dag monterte vi en solfanger, for nettopp å fange solens stråler og derav varme. Den varme luften skal sendes inn i arkivet og foruten å tilføre energi i form av varme, skal den stillestående lufta der skiftes ut. Kravet til en solfanger er at sola skinner, noe den ikke gjorde denne dagen. Men det er flere soldager enn regndager gjennom året - har vi bestemt oss for! Denne solfangeren er på 1,4 kvadratmeter og kan optimalt levere 1000W via en luftstrøm på 60-100 kubikkmeter luft per time. Luften som blåses inn vil ha en temperatur 25-30 grader over utetemperatur, noe vi har erfart i Tinden, høyeste registrerte temperatur på inn-lufta der var 52 grader. Veggens orientering begrenser solfangingen, etter klokken 1330, A-tid, avtar effekten og skyggen dekker panelet. Når vi får god råd, kan vi montere et panel på endveggen og sende lufta inn i potetkjelleren og la den sirkulere motsatt vei av dette første panelet. Og det aller beste - det er ingen driftsomkostninger.

20.9.2011: Ploger

foto av plog

Mange er klar over at vi har mange traktorer i vår landbrukssamling. Vi er opptatt av å samle sammen redskap som ble benyttet av de samme traktorene, ploger, harver, svanser, og tilsvarende redskaper. Vi er smertelig klar over at mye ble levert til brom på 50-tallet og senere. Spesielt mye ble kassert da traktorene fikk hydraulikk. Har du gammel redskap stående? Fortell oss om det eller kom til Austrått gård med dem. La oss få mulighet til å bevare også den delen av vår landbrukshistorie! Vær så snill!

9.9.2011: Siste lass fra meieriet?

foto av museumsgjenstander

foto av museumsgjenstanderI dag hentet Harald Røstad og Karl Erik Sørensen en traktorhenger med store og tunge gjenstander fra TINE Midt-Norge Ørland, eller Ørland meieri som vi sier i dagligtale. På hengeren var tre seperatorer fra hver sin tidsperiode. I tillegg fikk vi ei vekt og et kjøleskap, det siste for bruk med naturis. Ei defekt jekktralle ble også med, vi håper at den lar seg reparere og at vi kan benytte den på låven. Personellet ved meieriet har vært enestående i denne, for dem, vanskelige periode. Foruten at arkiv er plassert her, er gjenstander som kan underbygge en fremstilling om meieridriften til stede, og til slutt, verktøy som benyttes i verkstedet til vedlikehold av maskiner og kjøretøy, er gitt oss. Vi sier: "Mange takk" til Ørland meieri!

6.9.2011: Besøk i Tinden

foto av treskeverk

I øsende regnvær kom fire elever fra Steinerskolen på Fosen og tre voksne på besøk til husmannsplassen Tinden. Heldigvis var det varme i ovnen så litt av tøyet tørket opp, for de igjen dro herfra. De har husmannsvesenet som tema på skolen og derfor passet det fint med besøk her. Takk for nå - velkommen igjen!

5.9.2011: Forflytting av Globus treskeverk

foto av treskeverk

foto av treskeverkfoto av treskeverkfoto av treskeverkSiden 1990 har dette treskeverket vært lagret i storkjelleren, i et avlukke mellom Det norske orgelselskaps pipebank og arkivet. Først nå er det kommet fram og skal omplasseres. Det nye husrommet blir på låven. Bildene her er fra flyttingen.

4.9.2011: Bygdadager

foto av traktorparade

Via omveier fikk denne motoren plass i magasinet i mars 2011. Under bygdadagene kom en tidligere eier av motoren innom og kjente igjen den. Dermed har vi slått fast at det er en en-sylindret motortype, av merke ALDA. Den er på 5hk, med trykksmøring og innebygd magnet av type Bosch fra Alda Motorfabrikk, Br. Bjørnevik, Hundvåg Stavanger. Se motorsamlingen og båtmotorer, registrering YHL3731. Trolig kom motoren til Adsen, til fyrvokteren der, før den via flere eiere endte opp hos mannen på bildet, Ole Arnold Sørgård.

4.9.2011: Bygdadager

foto av traktorparade

foto av traktorparadefoto av traktorparadefoto av traktorparadeVi ber om forståelse for at vi vektlegger traktorparaden også denne gang. Vi er så imponert over at 30 traktorer kunne kjøre i en stor sirkel, bortsett fra fotografen stakkars, han hadde ikke "fisheye-linsa" på, derfor ble det bare utsnitt å forholde seg til.
Yrjar Heimbygdslag vil benytte anledningen til å takke alle som støttet laget med matkjøp, loddkjøp og som viste interesse for lagets aktiviteter. Vi takker for de rosende ord som ble oss tildelt fra publikum i kjelleren og arkivet. Takk for denne gang, velkommen tilbake til "Jul'dagan" i desember, som arrangeres i regi av Ørland/Bjugn Husflidslag og hvor vi også deltar.

3.9.2011: Bygdadager

foto av traktorparade

foto av traktorparadeBygdadagenes første dag, av to, er til ende. Publikum strømmet til og det truende været i vest holdt seg på avstand til etter stengetid. Med en lift kom fotografen denne gang opp fra bakken og fikk med nesten med alle traktorene i paraden, på bildet til venstre, bare en, av de 28 som lot seg starte, havnet utafor fotolinsens begrensning. Det er gledelig er at de eldste enda holder koken, at yngre lærer seg starting av motorer og at de aller yngste finner glede og inspirasjon ved deltakelse i arrangementet.

3.9.2011: Bygdadager forts.

foto av traktorparade

foto av traktorparadefoto av traktorparadefoto av traktorparadeBygdadagene er den største inntektskilden heimbygdslaget har, matsalget og loddsalget gir et kjærkommet overskudd. Intet arrangement kan overleve uten mange villige hender, her hjelper medlemmer og ikke-medlemmer til, hvert eneste år. At nytt kjøkken er innstallert er et stort pluss, lyst og trivelig er det blitt, pluss god plass.

30.8.2011: Bygdadager

foto av utkjøring

Til helgen er det bygdadager, lørdag og søndag. I dag startet utkjøringen av traktorer, redskaper og maskiner som skal stå på utstilling ute. Det var trangt om plassen da traktorene ble stuet sammen etter forrige fremvising, like trangt når de skal ut igjen også. Eneste forskjell fra i fjor er at vi er blitt et år eldre, og derfor har vi startet opp i god tid.
Er du nyslått pensjonist og har uventet fått fri på formiddagen? Da kan du komme til Austrått Gård og ta et tak sammen med oss. Det er morro også, selv om denne uka blir litt hektisk (for oss gamle).

22.7.2011: Ovner

foto av ovner

Ovner inngår i vår samling fordi ovner er tilbudt Yrjar Heimbygdslag. Begrenset plass i magasinet gjør at vi må takke nei til noe ordinære ovner, som tar mye plass.

Vi er takknemlige for at så mange har gitt forskjellige typer ovner til Yrjar Heimbygdslag. Alle ovnene skal med tiden bli vist fram på vår internettutstilling, naviger via "Gjenstandssamlingen".

Gamle ovner trenger rustpuss og oljing eller sverting. Kan du tenke deg å bli litt skitten på fingrene i sommer? Kom innom og se hva du kan bidra med til bevaring av vår lokalhistorie.

13.7.2011: Møllkula 1-2011

foto av Møllkula

foto av MøllkulaDa skal alle medlemmene ha fått første nummer av Møllkula for 2011. Om så ikke er tilfelle, kan vi da ha feil postadresse på deg?

For dere som ønsker å kjøpe flere eksemplarer av bladet, så er de nå tilgjengelig på to steder, fra servicedisken på Ørland Kultursenter og hos Ørland Boksenter, begge på Brekstad i Ørland kommune.

Som medlem i Yrjar Heimbygdslag vil du kunne få Møllkula, som en del av medlemsskapet, sendt til din postadresse.

Klikk høyre illustrasjon for å se innholdslisten til denne fyldige utgave.

24.6.2011: En tømrers verktøy

foto av redskap

foto av redskapSommeren er ofte tiden for rydding og da får vi tilbud om å bevare noe som forteller om tidligere manuelle yrker, som redskap etter en tømrer, eller bygningssnekker. Når vi går over til naboens område og henter inn slike gjenstander har det med muligheten til å plassere litt større gjenstander i magasin. Mølnargården har lite plass, vi har litt mer areal disponibelt, og da tilbudet kom, takket vi ja. Bruker av redskapen var snekkermester Peder Helland (1876-1953) som bodde i Høybakken, det tidligere Stjørna kommune, nå Bjugn kommune. Gaven omfatter sagbenk, dreiebenk, høvelbenk, deler av bandsag og et jernstativ som muligens har vært ei stansemaskin, foruten mindre håndverktøy. En vakker sofa som er laget av den samme Peder fulgte med foruten snekkerkista hans. Vi ser for oss sofaen plassert i Tinden, men resten blir magasinert. Takk til giverne.

22.6.2011: Låven på Austrått

foto av låven

foto av låvenfoto av låvenLeiekontrakten med Stiftelsen Austrått Gård er forlenget og arealet som vi disponerer er utvidet. Det er gledelig at vestre vinkel på låven, nå er med i leiearealet. Det er gulv i denne delen, men innvendig er det et veldig stort rom, så her venter svært mye arbeid og store kostnader, før vi og publikum kan få glede av det.
Vi har tanker om flerbruken av fjøsbygningen og låven. I bakhodet ligger redselen for brann. Om vi fyller låven med landbrukshistorie i form av viktige gjenstander, har vi lagt litt for mange egg i samme kurv, brannen på Vik i 1941, var en katastrofal museumsbrann for Ørland, det er noe vi ikke bør gjenta.
Bildene til denne teksten viser litt av situasjonen på låven, klikk for større bilder med kommentar.

31.5.2011: Skolebesøk i Tinden

foto av skoleklasse

Andre klasse fra Opphaug skole besøkte i dag husmannsplassen Tinden. Hele tjue av de tjueen elevene, som klassen består av, kom hit. Etter besøket gikk de til fjæra på Likskjæret før bussen kjørte dem tilbake til skolen. Vi har lagt ut fem fotografier av barna, det til venstre viser hele klassen, i tillegg ble barna fotografert mens de spiste matpakken sin inne i stuerommet på Tinden. Vi ønsker dem velkommen tilbake, og sier "takk for besøket". Her er fotografi av spisebord 1: foto 1 og foto 2, spisebord 2: foto 1 og foto 2.

30.5.2011: Gjenstandshenting

foto av Guriannadagen

En tradisjonsrik industribedrift er i ferd med å stanse opp. TINE Midt-Norges avdeling på Ørland, eller Ørland meieri som er det folkelige navnet, er snart historie. Vi ønsker å gjøre det mulig en gang å fortelle meierihistorien i Ørland gjennom en fysisk utstilling. Derfor tar vi vare på gjenstander som kan illustrere en slik fremstilling. Gjenstandene blir maganisert, inntil videre. Tidligere er arkiv hentet inn, innveiingsprotokoller, fotografier og undervisningsmateriell er eksempler på det. Dette tilføres ytterligere materiale i disse dager. Hold øye med internettutstillingen vår, der blir gjenstandene beskrevet og under hovedmenyvalget "Arkiv", kan dere finne en oversikt over tilfanget fra meieriet.

29.5.2011: Guriannadagen

foto av Guriannadagen

foto av GuriannadagenTil tross for en litt usikker værmelding kom også i år mange til Guriannastua og årets markering av dette stedet. Det nye denne gang var at foredraget måtte trekkes innendørs. Daniel Johansen ga et levende og fyldig tidsbilde av Austråtts mulige storslagne hageanlegg og bruken av disse. Han fortalte også om forestående undersøkelser her på Ørland for å finne mulige spor etter anlegget. Han skisserte en fem års forskningsplan med dette som emne for studenter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

23.5.2011: Vann i verkstedet

Foto av vaskere

Foto av løvetannVann i verkstedet - det er ikke noe dramatikk i det! Det er vel slik dagspressen formulerer seg for å vekke oppsikt! Derimot er det en glede for oss at en varmvannstank er montert i verkstedet. Tidligere har all vasking foregått med kalt vann, enten det var hender som skulle bli rene eller gjenstander som ble vasket før plassering i magasinet. Nå kan vi takke Johan Kristian Aune og Hans Aune for at blandebatteriet leverer vann av en mye mer behagelig temperatur enn før.

Med det samme - Vi har begynt å forberede en delingsvegg mellom de to låvedelene. Vi antar at vi kan leie vestre del av låven og derfor skal vi sette inn en vegg og ei dør. Døra er brukt og glasset har noen sprekker, men hva gjør vel det? Kanskje kan et firma sponse oss med nytt glass? Er du dugende snekker og bare kjeder deg? Bli med på dugnad!

9.5.2011: Vårvask i Tinden

Foto av vaskere

Foto av løvetannNok en gang er husmannsplassen Tinden vasket og klargjort til gjestene kommer. Takk til trofaste damer som år etter år kommer og gjør denne så viktige jobben. På taket blomstrer allerede løvetann, kanskje har stemorsblomsten også overlevd vinteren og farger taket blått om noen uker? Avstressingslaget starter snart opp, publikumsåpning blir som tidligere, søndagene i juli.

4.5.2011: Traktor

Foto av gaver

En Ferguson 133 traktor har nettopp ankommet samlingen. Vi tror det står type 133 8SNMY. Denne traktoren er produsert i Frankrike. Vi skal føye til flere opplysninger senere. Det var Øyvind Wahl på Klakken i Bjugn, som forærte oss denne traktoren.

30.4.2011: Gaver

Foto av gaver

Tilfanget som kom til samlingen i dag, består av tepper, symaskiner, strykejern, vevskeier, veggur, tallerkener, melbeholder og ei dukke. Såpe med emballasje var også med. Takk Ranveig Stuenes.

27.4.2011: Gaver

Foto av gaver

Av tilfanget som kom til samlingen i dag, betegnet giveren dette som en mors minner. Det var barnetøy og barneutstyr fra giver og hans bror som her har funnet veien til magasinet. Dermed kan vi konstatere at barnetøy fra 1970-tallet også kan dokumenteres i tekstilsamlingen til Yrjar Heimbygdslag.

Belysningsutstyr i form av tak- og gulvlamper, foruten de største gjenstandene av barneutstyret, er alt registrert, mens tekstilene kanske må ligge i kofferten til snøen legger seg, før hvert plagg blir detaljert beskrevet. Takk, Ole-Morten Sletvold.

16.4.2011: Besøk

Foto av besøkende

Foto av besøkendeFoto av besøkendeSjoa og Heidal Gammeltekniske Forening kom i dag på besøk til oss. De besøkte kanonene på Lundahaugen og en traktorsamler i Bjugn kommune før de kom til Austrått Gård. Vi trakterte med vaffelkaker og orienterte om lagets aktiviteter, før vi viste dem rundt i kjelleren, med tilstøtende rom. Takk for besøket!

16.4.2011: Ny traktor

Foto av traktor

Foto av traktorI dag hentet vi en traktor fra en avdød giver. Thorfinn Pettersen (1947-2010) fortalte at han ville restaurere denne traktoren, en Nuffield, før han skulle gi den til Yrjar Heimbygdslag. Vi tok dette som en hyggelig talemåte, og uten at vi påvirket arvingene, lot hans tre døtre oss få traktoren. Modell er 3/45 som ble produsert ved Nuffield i England mellom 1967 og 1969. Rammenummeret er 45 126357 og dieselmotoren er på 2,8 liter som via tre sylindre utvikler 45 hestekrefter. Registreringsnummeret i samlingen blir YHL3760. Tusen takk til Ann Karin, Torunn og Evy!

10.4.2011: Gamle fotografier

Foto av ukjent parfolk

I fotoarkivet er det mange fotografier av ukjente personer. Vi kommer til å skanne også disse, og håper på hjelp til identifisering. Alle fotografiene kommer fra heimer på Ørland og hele kommunen er representert. Drar du kjensel på noen ansikter, så nøl ikke, send oss en e-post med ditt forslag. Alle de ukjente bildene blir etter hvert lagt ut på Internet, under menyvalget "Arkiv - Fotosamling, bilder - Ukjente portretter".

Om du ikke gjenkjenner et eneste bilde, så gled deg over de mange vakre klærne som personene bærer. Dette er finstasen til personene på den tid fotografiet ble tatt. Vi skulle ønske noen av plaggene enda var tilgjengelig, og aller helst, fant veien til vår tekstilsamling.

5.4.2011: Påhengsmotorer

Foto av prisvinnere

Det er ikke bare hos oss at museumslageret begynner å bli fullt. I magasinet til Bjugn Bygdatunlag er det også lite plass igjen til gjenstander. Fysiske gjenstander konkurrerer med arkivmateriale i kjelleren under servicebygget. Denne gang måtte påhengsmotorer vikeplassen for arkiv og nyankommet museale gjenstander. Å kaste, eller kassere, kommer ikke på tale. Ettersom vi har litt plass til overs i motoravdelingen, tok vi i mot disse fire påhengsmotorene i dag. De blir presentert på motorsidene våre under menyvalget "Motorsamlingen" ganske snart.

1.4.2011: Fosenprisen 2011

Foto av prisvinnere

Yrjar Heimbygdslag fikk under Idretts- og kulturgallaen i Åfjord fredag 1.april, tildelt Fosenprisens hovedpris i klassen kultur. Vi visste at laget var nominert i den klassen, men at vi skulle få prisen, var en meget stor overaskelse. Vi var fire mann som sammen mottok denne prisen. Oddvar Haagensen takket juryen og han berømmet innsatsen til de aktive medlemmene. Fjerdemann i den faste dugnadsgruppen ble også nevnt, likedan at han var fraværende på grunn av sykdom.
Takk til jurien og takk til alle aktive medlemmer.

21.3.2011: Sleipner båtmotor

Foto av Hans Borgfjord og en Sleipner motor

Foto av en Sleipner motorI dag kjørte Harald Røstad og Ivar Hopen til boligen til Hans Borgfjord og hentet motorer. Han ga bort denne Sleipner bensinmotoren som han kjøpte av en båteier da denne ble skiftet ut med en dieselmotor. Hans Borgfjord ga 500 kroner for motoren den gang. Slik det ofte skjer ble noe mer med på lasset, deriblant to påhengsmotorer og propellutstyr til innenbordsmotorer. Som vanlig sa vi bare TAKK og dro heimover.

Vi har fått signaler om at vi kan ta vare på flere båtmotorer som er lagret i Bjugn. For oss blir plassmangel den store utfordringen. Vi så for oss at vinkellåven mot vest kunne huse slike motorer. Hva som skjer med omorganiseringen av driften ved Austrått gård og vår mulighet til mer areal, i den sammenheng, er enda usikkert. Vi tenkte oss også plassering av store jordbruksredskaper på samme låvegulv.

17.3.2011: Diverse gaver

foto av barberkost

Noen ganger slipper vi å hente gjenstander hos giverne, så denne gang.

Ranveig Stuenes kom innom med ei eske forskjellige gjenstander, Toalettgjenstander etter faren, Hermann Stuenes, radio og TV, ei elektrisk bordlampe, reiseskrivemaskin og vevspenne eller vevtempel, som er benevnelsen her.

Som med store ting , begynner vi å få plassproblemer med også mindre ting. Det er dublikater vi nå må si nei takk til, men gjenstander fra denne eska endte opp i magasinet. Takk til giverne i familien Stuenes.

15.3.2011: Hydraulisk presse

Foto av Hans Aune og pressa

Vi fikk av Fosen viderendegående skole denne hydrauliske pressa da skolen på Brekstad ble nedlagt og flyttet til Botngård. Bøygen har vært at den ikke holdt på trykket. Hans Aune demonterte sylinderen og fant ut at pakningen som kolder trykket på plass hadde to skader etter en tidligere montering. Vi bestilte en ny pakningsring, laget etter mål av den gamle. Men fjæra som sender sylinderen i retur etter bruk, var så kraftig at spesialverktøy måtte lages for å sette pressa sammen igjen. Det verktøyet laget Hans Aune, naturligvis, slik at pakning og stempel sakte men sikkert kunne skrus tilbake i posisjon. I dag er pressa montert, prøvet, trykket er uforandret etter en halv time og Hans Aune sier seg fornøyd med reparasjonen. Det er fordi vi har spesialister på flere fagfelt at et historielag kan utføre vanskelige restaureringer av mekanisk art. Takk Hans!

13.3.2011: Kart og tekst til kulturminnesidene

Foto av Ivar Hopen og karttegning

Vi fikk et kart som viser den nordre del av flyplassen på Ørland før NATO bygde ut det som var forlatt av tyskerne. Kartet var velbrukt, det hadde vært benyttet under grøfting der. Noen deler var revet av, blekket var visket ut og papiret gulnet og med mange små bretter. Det gikk med to dager til å tyde kartet og tegne det av for bruk på nettsidene våre. Så har Terje Sørensen skrevet av skifteprotokollen som omfatter fastsetting av veier og grøfter for Hårberg og Grande på 1880-tallet. Den teksten finner dere under samferdsel og grøfting på kultursidene. Kartet vil bli benyttet til å antyde hvor noen av de forsvundne gårdene på flyplassen kan ha vært.
Sitter du på kart? Kjenner du noen som gjør det? La oss i det minste få låne det for kopiering, avtegning eller skanning.

22.2.2011: ÅRSMØTE

Foto av Ivar Hopen og Oddvar Haagensen

Årsmøtet ble avviklet som planlagt 26. februar 2011 i kantina til Fosen Næringshage med 14 deltakere. Oddvar Haagensen overtok ledelsen av laget etter Ivar Hopen og dertil kom det inn tre nye styremedlemmer. Ole Chr Hov ble valgt for to år, og Anne Marit Sannan og Ingar Lium ble hver valgt inn for ett år. Ingrid Gangås tok gjenvalg for to år. Vi ønsker å takke de tre som forlater styret for innsatsen. Alle tre skal fortsatt ha viktige arbeidsoppgaver for laget.
Årsmøtepapirene finner dere igjen via pekeren "Årsmeldinger", nederst på hovedsida vår.

22.2.2011: ÅRSMØTE

Foto av ei møteklubbe

foto av kantineInnkalling og årsmelding til årsmøte førstkommende lørdag, 26. februar 2011 klokken 13 er ikke kommet fram til dere som forventet. Vi trodde formatet til Microsoft - .mdi-filer - var mulig å åpne på alle PC'er, men der tok vi feil.
VI BEKLAGER SÅ MYE!
Nå er programvare som omformer word-filer til PDF hentet inn og på nettsiden vår ligger årets årsmøtepapiret nå som PDF.

7.2.2011: Motorgaver

Foto av en traktor med motor

foto av en motorYrjar Heimbygdslag fikk i dag tre motorer som har vært lagret på Bjugn bygdatun. En av motorene er en Marna, firesylindret bensinmotor som var vanlig i notbåtene mens snurpenota ble håndtert fra to slike notbåter. En annen motor er en FM, mens den siste enda er av ukjent fabrikat. På bildet til venstre lesser vi opp den siste motoren, til høyre ser du Marna-motoren, som var den første vi satte oppi hengeren. Er du arbeidsledig? Her venter renhold, litt rustpussing, og lakkering, deretter kan du få sveive dem i gang! Kom da vel!

25.1.2011: ÅRSMØTE

Foto av ei møteklubbe

foto av kantineYrjar Heimbygdslag skal ha årsmøte 26. februar 2011 klokken 13. Stedet blir kantina i Fosen Næringshage, Meieriveien 5, på Brekstad. I år blir ikke årsmøtepapirene sendt i posten til hvert medlem. Meldig og regnskap blir tilgjengelig fra hovedsida vår på internett, når alt er ferdig, og da kan medlemmene laste ned og skrive ut meldingen. Sted og tidspunkt blir annonsert i Fosna-Folket 14 dager før årsmøtet.
Saker som ønskes tatt opp på årsmøtet må være hos styret senest 21. februar 2011.

23.1.2011: NYE NETTSIDER

foto av en bil

Fra hovedsiden til Yrjar Heimbygdslag finner dere aller nederst en peker til "Kulturminner i Ørland". Åpnes denne pekeren finner dere et stykke ned på menylista Samferdselsminner. Det er under denne pekeren vi har kommet med det nye, sider som kan vise bilde og opplysninger om motoriserte kjøretøy som har vært benyttet i Ørland og omegn. Send oss fotografier eller skann av slike kjøretøy, sammen med relevante opplysninger.

8.1.2011: GODT NYTTÅR

Foto av Guriannastua

Foto av GuriannastuaskiltetLa oss ønsker hverandre et riktig godt nyttår.

Lagsarbeidet er allerede i gang. Snøfall og fokk gjorde at vi måtte gjøre vendereis fra Austrått gård, men Guriannastua ligger i livd for landvind. Det vet sikkert dere som benytter den fine skiløypa forbi stedet. Vi måtte måke oss vei bort til bygningene for deretter å klatre opp på taker for å måke snø. Det at fjøset og svala hadde ramlet sammen før vi overtok stedet, var nok delvis en følge av store snømengder. Vi valgte å bygge opp både sval og fjøs etter samme konstruksjon som de gamle, med den følge at vi må måke av snølasten. Vi fikk ikke fjernet alt fra stuebygningen, men vi håper dette taket bærer mer enn de to andre uthustakene.


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag