NYHETER for 2014.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2013 - NYHETSARKIV 2012 - NYHETSARKIV 2011 - NYHETSARKIV 2010 - NYHETSARKIV 2009 - NYHETSARKIV 2008 - NYHETSARKIV 2007 - NYHETSARKIV 2006 - NYHETSARKIV 2005

23.12.2014: Arkivnytt.

foto av nff logoKlokken går mot 23 denne kvelden før kvelden, som alle i NRK sier. Et aktivt lag som Yrjar Heimbygdslag avslutter ikke dagen før kveldsnytt banker på TV-ruta, så også denne kvelden. Hva tok så mye tid nå? Jo, 89 enkeltark er levert til arkivet av Terje Knutsen, Opphaug, ark som tidligere var samlet sammen av Arne Rathe. På disse papirene finner vi fotballkamprapporter for årene 1951-1956. Vi ser hvilke datoer de spilte kamp, hvor, og hvem som deltok. Lagoppstillingen er også med. Noen rapporter mangler dato og noen rapporter mangler sikkert, men har du hatt en aktiv fotballspiller i familien, kan hende du finner vedkommende her. Gå til Arkiv og under skannet materiale finner du dem i sekken "Journaler, rapporter".
Skulle noen ha tilsvarende papirer i sin varetekt er det mulighet for sikker plassering i arkivet på Austrått.
La oss alle ønske hverandre ei velsignet julehelg!

13.12.2014: Ekstraordinært årsmøte

foto av Lucia

Ekstraordinært årsmøte ble avholdt som planlagt 13. desember 2014. Syv personer møtte opp og samstemt godkjente regnskapet for 2013. Feilen forrige gang var at utgiftene til forsikring ble skrevet opp to ganger i statusen som utgift og at vi hadde for mye penger i banken i forhold til regnskapet. Før møtestart kom en uventet Lucia-prosesjon inn i rommet. Ternen fremførte et ørlands-lucia-dikt for anledningen.

27.11.2014: Møllkula

foto av Møllkula

foto av Møllkula"Silda e' komen". Nei da! Men like fullt roper vi det ut: "Møllkula er kommet fra trykkeriet"! Den ser like vakker og tiltalende ut som tidligere, og en elskelig ting på 22 år, pleier vel å være det.

Nå til helga er det Jul'dager på Austrått og vi skal delta der, sammen med salg av Møllkula skal vi selge bøker og smørfisk. Dere som er medlemmer skal få bladet så fort som mulig - i morgen lager vi adresselapper, så skal flere medlemmer bruke privatbilen og fordele dem omkring i kommunen, resten skal Posten Norge ta seg av.

I 20 år har dette medlemsbladet vært et felles prosjekt mellom Yrjar Heimbygdslag og Bjugn Bygdatunlag, uten dette flotte samarbeidet hadde det vært vanskelig å komme ut med to slike flotte blad hvert år.

Vel møtt på Austrått i helga!

19.11.2014: Julebord

foto av julebordet i Tinden

I går kveld var det julebord på husmannsplassen Tinden. Vi er så heldige at to damer, Brit Sandvik og Ellen Hopen, organiserer det de kaller et "avstressingslag" annenhver tirsdag i sommerhalvåret. Sesongen avsluttes med julebord. Mens serveringen ellers i året går på omgang tar alle med litt mat til dette julebordet. Tidlegere er det avtalt hva den enkelte bidrar med, og slik blir det et rikholdig bord med mye godt. De to nevnte damer sørger for dekking av bord, oppvarming av rommet og oppvasken deretter.

Formålet er, gjennom hele perioden, at Tinden disse kveldene skal være et sted å finne ro fra plikter og stress. Som tilleggsunderholdning spilles det på lynlotteriet og slik tilføres lagskassen velkomne penger. Bare denne kvelden klarte 14 gjester å spille for over 1200 kroner.

Vi ønsker dere alle velkommen tilbake til Tinden til neste år og overlater hermed bygningen til de små husmus (Mus musculus).

17.11.2014: OPPDATERINGER

På kveldstid foregår en oppdatering av de nettsidene våre som omhandler gårds- og slektshistorien i Ørland. Matrikkelgård for matrikkelgård blir gjennomgått. Dette resulterer i at pekere til andre matrikkelgårder, som ikke er oppdatert, vil være ute av funksjon. Irriterende? - JA, men om noen uker er forhåpentligvis alle pekere, eller hyperkoblinger, som de proffe kaller dem, tilbake . Skulle du ha forslag til oppdatering, retting av tekst, påvisning av skriveleif, så syng ut! Bruk adressen til Web-master for slike meldinger, du finner den nederst i menyrammen.

11.9.2014: Hentinger

foto av kjøring

foto av kjøringDet har vært travle dager i heimbygdslaget med innsamling av gjenstander og arkiv fra flere givere. Så travelt har det vært at denne "Siste nytt"-siden er blitt neglisjert, vi beklager det. Bildene her er fra henting på gården Hov og giver var Åsta Hoff. Blant de mangene tingene var to veldig spesielle og vi aner ikke hva det er. Vi skal legge gjenstandene ut på nettsidene våre under Gjenstandssamlingen/Diverse. Skulle du ane hva det er må du fortelle oss det! Etter dette radiet kom vi tilbake og hentet en ovn. Neste henting gikk til Uthaug og til et dødsbo der før vi kjørte til Brekstad for ny innhenting. I tillegg har givere selv kommet til Austrått med noe i hendene som de har gitt oss. Det "travle" kommer deretter med renhold, registrering og plassering i magasinet. Da er det bra at dette er spennende arbeid, "etterforskere" av alle slag skulle funnet noe å bryne seg på i alle spekulasjonene vi gjennomgår. Kom innom da vel og hjelp til!

31.8.2014: Årets bygdadager

foto av kjøring

foto av kjøringDa er helgas bygdadager over. Ei strålende helg med gjester, både fra Fosen og fjernere steder, kom innom. Vi opplevde en jevn strøm som inspirerte utstillingen vår, ute og inne, foruten at noen satte seg ned med et grautfat. Dette er årets viktigste opptreden for oss, både reklamemessig og økonomisk. Vi opplevde noen skuffede gjester som ikke fant vårt rikholdige kaffebord, en mulighet for inntekt som i år var gitt til noen andre. Det beste ville være om noen skriver seg som medlemmer etter å ha sett hva vi gjør. Til alle dere som hjalp oss under disse to dagene, takk for hjelpen!

28.8.2014: Årets bygdadager

foto av uteareal

Til helga, 30. og 31. august, er det bygdadager på Austrått. Vi deltar også i år med åpent magasin for de største gjenstandene. For å slippe inn publikum i kjelleren har vi plassert redskaper fra landbruket på platten foran kjelleren. Alle traktorene er også kjørt ut, om alle er samarbeidsvillig under traktorparaden, gjenstår å se.
I år skal vi se nærmere på harver og redskap som fungerer som harv. Noen er ute, noen i kjelleren og et par kunne ikke vises fram fordi de var nedstablet i andre magasinavdelinger.
Er dere sultne server vi rømmegrøt i Rånesalen, pligg skal det også bli ei råd med. Med færre matselgere håper vi dere kommer til oss når magen krever sitt. For heimbygdslaget er det viktig med denne inntekten, ellers må vi ned på sparebluss, det har vi bare ikke tid til. KJØP MAT - STØTT OSS!

11.8.2014: Ovner

foto av ovn

Om dere, via menyen til venstre, klikker "Gjenstandssamlingen" og derfra til "Ovner, brennere og tilbehør", vil dere se at ovn med registreringsnummer YHL6764 er avbildet liggende i en bilhenger. Slik ser svært mange ovner ut etter lagring i uthus, og noen ganger utomhus, malmen ruster jo.

Derfor er det svært gledelig at noen ikler seg munnbind, hørselsvern og briller og med en liten vinkelsliper, påmontert ei stålbørste, sliper bort rust og gammel ovnssverte. Så blir ovnen oljet, det overskytende tørket bort, og voalá, ovnen står der like tiltalende som den var da den kom ut fra jernstøperiet.

Hvem må vi takke for dette? Jo, Harald Røstad, en av de trofaste dugnadsarbeiderne vi har glede av i Yrjar Heimbygdslag. Selv spøker han med at kveldsmaten noen ganger har en bismak av oksydert ferrum, i dagligtale rust.

Flere ovner er under behandling og kommer dere innom på bygdadagene 30. og 31. august, kan også dere beundre de vakre ovnene.

16.7.2014: En glad giver

foto av gjenstander

foto av gjenstander At giveren og mottakerne i dette tilfelle er glade er sikkert selv om bakteppet er dystert. Gården til Arnfinn Hoøen er kjøpt av Staten i forbindelse med omstrukturering av flyplassen og et forespeilt nytt flymønster. Her var det flyttesalg og det som ikke ble solgt kunne heimbygdslaget plukke av. På fotoet til venstre ligger halvparten av det vi tok med oss, enda uregistrert. Den andre halvparten var verktøy av mange slag, disse havnet direkte i verkstedet og blir benyttet der. Arnfinn ga oss også de siste protokollene han hadde i sin varetekt, alle omhandlet forsikringer over eiendeler omkring på Ørland. Protokollene er heller ikke registrert eller skannet, det er jo faktisk også sommer! Igjen Arnfinn: Tusen takk!

14.7.2014: Damluke

foto av damluke

Industriminner forsvinner raskt og effektivt. Harald Røstad berget unna litt og i dag ble tilsammen syv ting, med tilknytning til kontroll av vannet til Dalebakken mølle, arkivert. Det har foregått arbeid ved demningen til mølla, og videre innover i myra, i sammenheng med den planlagte restaureringen av noe av vannspeilet i Rusasetvatnet. Likedan er pumpehuset og inntaket til den tidligere drikkevannsforsyningen for Ørland fjernet. Damlukene, laget i malm og messing, er alle forsvunnet med unntak av denne ene. Litt av mekanikken for åpning og stegning har vi berget unna, sveivtårn og sveivsksel. Skruen som senker og heiser selve luka er brutt av. Ei mer komplett luke var tidligere lagt til side av oss, men var borte når den skulle hentes.
Vi håper noen har tatt vare på flere gjenstander herfra og vi ønsker å innlemme dette i vår samling.

10.7.2014: Takslått

foto av taket

foto av taketMed torvtak følger takslått, en omgang med sjurru er oftest nok. Graset blir fraktet til returstasjonen på Utstrand, næringsverdien i graset er heller laber, kompost er derfor en fornuftig anvendelse. Noe overaskende ble et 10-15 cm djupt moselag funnet på mye av østre halvdel av taket. En våt forsommer må ta skylda for det. Men denne mosen skulle vært fjernet, med mye regnvann i seg utgjør den en betydelig overvekt på takkonstruksjonen. Dessuten kveler mosen frøsetting av stedegne grassorter og hindrer spredning av den ville stemorsblomsten som vokste på taket. Nå er det bare tre små planter igjen, helt oppe på mønet. Tre små spirer av rogn ble funnet på taket, tindved har også slått rot. Alt dette må holdes nede ellers risikerer vi at taket blir lekk, og graset fjernes for å minske brannfaren fra murpipa.

8.7.2014: Høsting av traktordeler

foto av traktor

I 2009 fikk vi en International Harvester Farmall H, modell 1950, av Ragnar Fremstad. Vi har oppdaget at toppen har sprukket og vann er blandet med smøroljen. Nå har Ragnar Fremstad enda en Farmall H stående. Denne siste mangler flere deler, men i dag starter verkstedarbeiderne arbeidet med å hente ut de delene vi må skifte ut på den første traktoren vi fikk. Til sammen kan dette ble en kjørbar Farmall H. Hvis ikke, må vi til USA for å finne deler, og det ble mye mer kostbart. Vi krysser fingre!

8.7.2014: Reparasjon av dynetrekk

foto av dynetrekk

foto av dynetrekk foto av dynetrekkSelv om Tinden ble rengjort i vår, drysser stadig muld ned til loftet fra himlingen over, og etter mange år med jordtak, ligger et fint jordstøv der oppe og drysser ned over gulv og gjenstander når det blåser. "Finsenga" på stueloftet ble rengjort i dag og sengetøyet ble vasket. Da oppdaget vi at dynetrekket hadde hull og rifter, flere steder. En hjelpende hånd tok saken og med tilsvarende bomullsstoff ble bøter lagt på. De fleste bøtene ble lagt på vrangen, men ei bot måtte plasseres på framsiden av stoffet, det gamle trekket var for fillet til noen annen løsning. Hun benyttet også noe sikk-sakk-sying for å feste sårkantene. Vi lever etter den regelen at når et museumsplagg blir reparert, skal det gå klart fram for alle at så er gjort. Nå er senga redd på ny og den gruer seg for neste storm med jordstøv.

7.7.2014: Slipesteinsstativ

foto av steinvange

Har du sett et stativ til en slipestein som er laget av stein? Nå kan du se dette på husmannsplassen Tinden. Arnfinn Hoøen ga stativet, med slipestein og sveiv, til oss etter flyttesalget på gården hans siste helg. Hver steinvange veier mellom 70 og 100 kilogram, derfor startet Arnfinn Hoøen opp traktoren og kjørte begge vangene ned til Tinden. I dag ble vangene montert ved fjøsveggen. De ble gravd litt dypere ned i jorda enn de sto ved stabburet på gården. Vi har tenkt på at ingen bør velte vangene over beina sine. Etter ei stund skal slipesteinen og sveiva settes på plass, men først skal jorda få sette seg omkring steinene.

6.7.2014: Møllkula

foto av Møllkula

Da tror vi alle medlemmene våre har fått det første nummeret av medlemsbladet Møllkula for i år. Det inneholder 35 sider med lokalhistorie og er meget lesbart. Som sedvanlig er giroen for medlemskontingent lagt inn i bladet, skulle denne ha falt ut under forsendelsen, så er beløpet som tidligere 300 kroner til bankkonto 4290 38 39524.

Bladet er også til salgs ved Ørland boksenter. Løssalgsprisen er 75 kroner og publikum sparer 150 kroner ved året på å kjøpe bladet der, heller enn å være medlem. Men vi trenger de resterende 150 kroner til lagsarbeidet vårt. Selv om alt arbeid er dugnad og de aktive ikke får dekket sine utgifter ved lagsarbeidet, må vi ha penger til det som må kjøpes "over disk". Derfor, hjelp oss med å verve flere medlemmer, lokalhistorisk arbeid blir bare viktigere og viktigere fordi samfunnet forandres så fryktelig fort.

1.7.2014: Halssmykke

foto av halssmykke

foto av halssmykkeEt uvanlig smykke ble gitt til Yrjar Heimbygdslag i juni, det er et halssmykke av menneskehår. Givers oldemor fikk laget smykket med hår fra sitt eget hode. Håret er flettet og heklet sammen, to treperler støtter sideveis og foran er montert et lås av metall, pyntet med en blå sten.

Kjenner du til andre gjenstander som er laget av menneskehår?

12.6.2014: Stabbursklokke

foto av matklokke

foto av matklokkeDet er noen dager siden dette stabbursklokketårnet ble gitt til Yrjar Heimbygdslag. Tårnet sto, som navnet sier, på taket av stabburet på gården Hårberg. Tårnet ble tatt ned ved at stolpene, som bar det, ble saget over, den ene stolpen er derfor litt skjev. I år kom tårnet utomhus igjen og ble lagt i veddungen. Et medlem av laget observerte dette, avtalte overføring til YHL med eieren og transporterte det så til magasinering hos oss som gjenstand nummer 10014. Eieren av selve klokka ville beholde denne, men foto som ble tatt, viser hvordan den er og hvordan mekanismen fungerte. Ei slik matklokke ble brukt av husmora til å kalle inn arbeidsfolkene på åker og eng til mat. Ellers var det et statussymbol for gården å ha ei klokke på stabburstaket. Klikk bildene for mer tekst. Takk til giver av klokketårnet og til formidler av tårnet.

1.6.2014: Guriannadagen

foto fra Guriannadagen

foto fra Guriannadagen foto fra Guriannadagen foto fra GuriannadagenEt strålende vær ønsket et tredve-talls gjester velkommen til årets Guriannadag. Terje Sørensen fortalte om den nye "Ørlandsbok" som er under skriving. Den omhandler sang- og musikklivet i Ørland, sett i sammenheng med den europiske musikkutviklingen, og med detaljopplysninger om "alle" sang- og musikkhendelser i Ørland. Nytt av året var allsang, under musikalsk følge av Gunnar Eide på klarinett og munnspill og Bernt Gjelvold på en tolvstrengers guitar. Ivar Hopen ga en kort beskrivelse av Guriannas vei fra Holvatnet til Guriannastua.

17.5.2014: 17. mai!

fra Google

Gratulerer med dagen alle sammen!
Til lykke med markering av grunnlovens 200-årsdag!
Selv Google har markert denne spesielle dagen.

30.4.2014: Skolebesøk i Tinden

foto fra Tinden

Våren er her og med den skolenes ekskursjoner. I dag hadde vi den glede å få besøk på Tinden av andre klassetrinn fra Opphaug skole. De kom vel forberedt, de hadde lest om Tinden, og de hadde mange spørsmål som de ville ha svar på. Elevene klarte å tenke på hvordan det kunne være å bo på et slikt sted. Ei jente sa at hun syntes det måtte være trist å bo slik, andre syntes det var lite plass til kyrne i fjøset. Da de fikk vite at den siste som bodde på Tinden hadde dødd i senga si i kammerset, kunne noen undres på om det enda var bein i den senga. De var 18 elever, og som ved tidligere år, var dette en glede for oss. Ingen må klage over norsk skole, om disse 18 representerte alle andreklassingene i Norge.
Til elevene; takk for besøket! Til skolen; velkommen igjen neste år!

26.4.2014: Andre etappe er ferdig!

foto fra låvenfoto fra låven

Som du sikkert har lest i oppdateringen for en måned siden, er det innredet et rom på nordre låve på Austrått.
Om du klikker den lille illustrasjonen til høyre, ser du en skisse av denne låvevinkelen med det berømte rommet, "Yrjarhall" ned til venstre. På veggen mellom dette rommet og inngangsdøra er satt opp hyller, klikk foto til venstre. Når jordbruksredskaper er plassert i disse hyllene blir mye gulvplass frigitt. De to flittige snekkerne er ganske stolte av dette arbeidet. Nå står invitasjonen vi kom med for en måned siden fortsatt ved lag: "Vi inviterer deg til å være med å flytte, rengjøre, plassere og notere plasseringen av alle gjenstandene som skal flyttes. Velkommen!"

12.4.2014: Gave fra Rissa

foto av melkvognfoto av giverefoto av givere

Ei langreist vogn for hesteskyss ble gitt heimbygdslaget i dag. Vogna kaller vi ei melkvogn, den var brukt av Margit Marie (Maja) (1918-2005) og Arvid Kjervågsund (1913-1969) på Hitra. Etter Arvid Kjervågsunds død i 1969 kom vogna til Leia i Rissa, til hans eldste barn; Aslaug Beate Gomo. Hun og ektefellen Sverre, kom i dag og innlemmet vogna i Yrjar Heimbygdslags samlinger. Vogna kan ha vært brukt ved en skysstasjon sent på 1800-tallet.
Tusen takk for gaven!

29.3.2014: Første etappe er ferdig!

foto fra låvenfoto fra låven

I vinkelen mot nord, i låven på Austrått, er det delt av et rom. Rommet er i første leet, til venstre nå en kommer inn - altså på gårdssida. Rommet ble 16 kvadratmeter og med en høyde på 4,5 meter. Det er satt inn tre høyder med hyller, 80 cm djupe. Ei dobbeltdør gjør det enkelt å komme inn med møblene som skal plasseres her. Dørene minner om de som var i Yrjarshall, og dermed kom forslaget om romnavn: "Yrjarhall".
Over rommet og i rafthøyde ble det et loft, også på 16 kvadratmeter. Der kommer noen lette jordbruksredskaper til å finne sin plass, men atkomsten blir bare via kjørebrua som går i vinkelens fulle lengde, fra låveporten til siloene.
Hadde vi hatt flere kroner kunne vi panelt noen flere vegger, og på de panelte vegge kunne vi satt opp hyller, det hadde frigitt mye gulvplass.
Vi inviterer deg til å være med å flytte, rengjøre, plassere og notere plasseringen på alle møblene som skal inn. Velkommen!

26.3.2014: Storskiftet på Ørland 1870-1874

foto fra protokollen

"Den til utskiftning av Ørlandets jordfellesskap nedsatte kommisjon" var oppnevnt av regjeringen ved Kongelig resolusjon av 14. mars 1870. Medlemmene som var oppnevnt av regjeringen var: Cornelius Thomas Rønnow, formann. Propietair M. Brodtkorb, Ole Haftorsen Rokseth, Jørgen Olsen Garmoe, O. Tronbøl, sekretær. Første møte var den 25. august 1870 klokken 0900 på gården Vik, siste møte var torsdag 25. juni 1874 klokken 1000 i skolelokalet på Hårberg. Det ble tilsammen avhørt 81 vitner. Protokollen er oppbevart av Statsarkivet i Trondheim. Ørland bondelag bestilte avskriving av protokollen, noe som ble til 523 maskinskrevne sider, for midler overlatt Ørland bondelag etter oppløsning av Ørland Sogneselskap. En kopi av avskriften ble lånt av Harald Berre 23. mars 2014 for skanning og de skannede sidene kan du nå lese via menyvalget Arkiv og skannet materiale/Rettsbøker/Avskrift av Storskifteprotokollen for Ørlands jordfellesskap, 1870-1874.
Happy reading! som de ville sagt på Spotify.

20.3.2014: En milepæl er nådd!

foto fra årsmøtet

Da vi startet registreringen av gjenstandene våre etter 1980, og vi hadde blitt tildelt museumssignatur YHL, mente vi at tre siffer måtte være nok for den fortløpende nummereringen av gjenstandene. I dag, etter 33 år med registrering av smått og stort, passerte vi tallet 10.000.
10.000 enkeltting er mye å holde rede på. Til tross for at vi ikke har databaseverktøy til dette, så tror vi at regnearket vi benytter, hjelper oss med det likevel. Hver gjenstand har også sitt eget registreringskort av papir hvor alle detaljer skrives ned.
Datamaskinene i 1980 var noe lunefulle. Tallet 100 kunne bli plassert foran tallet 9 enkelte ganger i ei tallrekke, derfor sikret vi oss med å skrive 009 for tallet 9. Nå tror vi dagens datamaskiner håndterer slike store tall som 10.000 sammen med tallet 009.
Den gjenstanden som fikk dette svære registreringsnummeret var heftet du ser til venstre. Vi fikk dette heftet av Ørland kirkekontor på slutten av 2013. Det er laget i 1851 og er som tittelen sier: "Grundtræk af en Plan for Omdannelsen af Almueskolen paa Landet". Skrevet av skolebestyrer Hartvig Nissen. Skulle du være interessert i emnet, så kan du sitte på "lesesalen" vår og fordype deg i tankene fra 1851. Den nye skoleloven av 1860 kan du lese om i Ørlandsbok Skolehistorie, skrevet av Terje Sørensen og som er til salgs hos oss.
De neste 10.000 gjenstandene skal ikke vi aktive registrere inn. Vi håper at flere vil sette seg inn i magasinforvaltningen via kort og regneark, slik at det ikke stanser opp den dagen de aktive i dag forlater oss.

22.2.2014: Årsmøte

foto fra årsmøtetfoto fra årsmøtet

Årsmøtet for arbeidetsåret 2013 ble avviklet 22. februar 2014 på Austrått gård.
På det meste var vi 15 medlemmer tilstede. Jan Fred Paasche ledet møtet med sekretær Marit Eide Dahl.
Årsmeldingen ble vedtatt med en oppretting av av navnet Ytterland til Yttertun.
Regnskapet ble sendt tilbake til styret fordi en feilpostering har forekommet og at summeringene derfor ikke stemte. Regnskapet blir å revidere på nytt og fremlegges deretter for et ekstraordinært årsmøre til godkjenning. Arbeidsplan og budsjett ble vedtatt som framlagt.
Valgene: Valgkomiteens innstilling ble vedtatt og følgende er valgt for arbeidsåret 2014: Jan Fred Paasche - formann for ett år. Marit Eide Dahl - styremedlem, har ett å igjen av sin valgperiode. Daniel Johansen - styremedlem for ett år, en justering av valgperioden på grunn av leders nye valgperiode. Anne Marit Sannan - styremedlem, gjenvelges for to år. Ingar Lium - styremedlem, gjenvelges for to år. Svein Olav Ulset - varamedlem 1, har ett å igjen av sin valgperiode. Brynjar Brodersen - varamedlem 2, er valgt for to å. Revisorer er Mikal Tyskø og Stein Arne Solberg med varamedlem Peggy Finboe - alle valgt for ett år. Valgkomiteen består av Lilha Sagli Wiger Haraldsvik - leder, Per Ebbe Røstad - har to år igjen av sin funksjonstid, Ragnar Jenssen - valgt for tre år, Ingrid Gangås - varamedlem for ett år.
Etter årsmøtet foredro Terje Sørensen om opptakten til grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll og hvorden en i Ørland prestegjeld forholdt seg og hvem som ble valgt som utsending til valget av representanter fra Sør-Trøndelag amt i Melhus prestegjeld.

21.1.2014: Dugnadsarbeid

foto fra låvenfoto fra låven

Velkommen til årets første dugnad!
To medlemmer har startet arbeidet med å kle deleveggen mellom låvedelene med panel. For at dette skal gå noen lunde hurtig, skulle det vært minst en til i dette teamet. Det skal på plass spikerslag og 60 kvadratmeter panel pluss ei dør. Etterpå skal en hyllereol lages og settes mot veggen og gjenstander som står utover gulvet på låven skal plasseres her.
Vi har motorsag og kompressor til spikermaskin, det vantes bare et eller to par hender. Temperaturen på låven er sånn passe, men det er ingen vind. Dugnaden pågår mandag - tidsdag - torsdag - fredag, starter 0900, det er kaffe 1030 og vi avslutter dagen 1230. Kom og bli med!

9.1.2014: Årsmøtedato er fastsatt

foto av ei bok

På styremøte 8. januar ble det bestemt at årsmøtet skal være lørdag 22. februar 2014 klokken 1300. Sted ble ikke bestemt, men mest sannsynlig blir det møterommet i fjøsetasjen på Austrått Gård. Saker, utenom vanlige årsmøtesaker, som ønskes behandlet av årsmøtet, må være hos styret senest 17. februar. Når årsmeldingen er skrevet av styret, blir en peker til den lagt på linja under "Siste nytt i lagsarbeidet" på hovedsiden. Etter årsmøtet legges den vedtatte meldingen fra årsmøtet nederst på hovedsida vår, du finner den og tidligere meldinger, via pekeren "Årsmeldinger".
Får vi minne om at alle sender oss sine epostadresser slik at vi kan informere dere alle om viktige hendelser i lagsarbeidet, slik som innkalling til årsmøte.

3.1.2014: Takk for laget Oddvar!

foto av Oddvar Haagensen

Vi har markert overgangen til et nytt år. Midt i denne begivenheten fikk vi beskjed om at Oddvar Haagensen var død. Han ble valgt som leder av Yrjar Heimbygdslag ved siste årsmøte i februar 2013. Han orienterte årsmøtet om sykdommen som til sist avsluttet livet hans, men vi håpet alle på at han skulle få en lengre virketid enn hva han ble tildelt.
Oddvar Haagensen var en samfunnsengasjert person. Med sykdommen sa han fra seg de fleste verv, bortsett fra to - som leder for Ørlendingen skytterlag og Yrjar Heimbygdslag. Disse to lagene var de to som sto hans hjerte nærmest, nå må begge to finne andre veier videre.
Oddvar Haagensen var en berikelse for oss alle, i særdeleshet var han det for Yrjar Heimbygdslag og de aktive personene som er knyttet til laget. Han ønsket å spre kunnskap til lokalsamfunnet, både den lokale historien og den landsdekkende historien med sine omveltninger. Han var fasinert av Austrått, som en mulig kime til reformasjonen i Norge, og den påvirkningen som herregården senere hadde på sitt geografiske område. Han ville svært gjerne fortelle om dette til oss i dag, og helst fra Austråttborgens nærområde. I denne tankerekken hadde til sist Yrjar Heimbygdslag også sin plass.
Nå må andre ta over hans visjon og lete etter praktiske løsninger. Til Oddvar Haagensen kan vi alle bare si: "TAKK FOR LAGET!"


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag