NYHETER for 2018.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2017 NYHETSARKIV 2016 NYHETSARKIV 2015 NYHETSARKIV 2014 NYHETSARKIV 2013 - NYHETSARKIV 2012 - NYHETSARKIV 2011 - NYHETSARKIV 2010 - NYHETSARKIV 2009 - NYHETSARKIV 2008 - NYHETSARKIV 2007 - NYHETSARKIV 2006 - NYHETSARKIV 2005

28.12.2018 Konfirmanter

foto av konfirmanter

Fra hovedmenyen «Fotografier» finner du flere foto av konfirmanter, bilde av den enkelte konfirmant og gruppebilder. I mellomjulen er antallet bilder nesten fordoblet og nå ønsker vi din hjelp til identifisering. Årstallene er noen ganger kalkulert etter fødselsår på noen vi mener å gjenkjenne, men her er mulighet for feil. Mange har ikke angitt årstall, er du med på ett av bildene så kjenner du året, hjelp oss!

Konfirmasjonsbildene har ikke fått «Klikke neste bilde»-funksjon så du må tilbake for å se på et større bilde av et annet bilde.

18.12.2018 God jul!

foto av juleklokke

Fra alle oss til alle dere:

«Ei fredfull julehelg»!

18.12.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

8.12.2018 Vi søker nett-skriver

foto av taster

Vår wev-skriver ønsker hjelp til skriving av nettsidene til Yrjar Heimbygdslag, gjerne med avløsning på litt sikt. Vi vil være behjelpelig med opplæring i koding med xhtml. Sidene våre er enkelt laget og alle har samme mal, css. Vedkommende må samarbeide med styret og ha oversikt over driften av laget.

8.12.2018 Møllkula nr 2/2018

foto av Møllkula

Da er Møllkula, nummer 2-2018, underveis til deg, forutsatt at du er medlem, enten i Yrjar Heimbygdslag eller Bjugn Bygdatunlag.

Om du glemmer å kjøpe Møllkula fra Ørland Boksenter A/S i Libra Shopping, Rema 1000, Circle K Brekstad eller Ørland kultursenter, så tegn et medlemsskap. Da koster bladet, levert i din postkasse, 150 kroner per stk mens du bare betaler 100 kroner per stk over disk. Det siste alternativet er naturligvis god butikk for deg, alt skal jo være billig, men vi trenger sårt de 100 kronene utenom medlemsbladet til driften av laget!

Kast deg ut i det ukjente, tegn et medlemsskap i Yrjar Heimbygdslag! Send en e-post til (post(hos)yrjarheimbygdslag.no) og foruten navn og adresse, skriv e-postadresse og mobilnummer. VELKOMMEN!

8.12.2018 Mye mer lesestoff

foto av Harald Husebye

Vi har hatt en raptus med digitalisering og nett-publisering av arkiv. Hvilke bokser med arkiv vi åpner og bearbeider, er litt avhengig av hva publikum etterspør, det resulterte denne gang i publisering av:

1. Jubileumsboka, Ørland Bondelag 75 år, 1923-1998.
2. Ørlandets Kristelige Ungdomsforening 1903-1910, en håndskrevet kombinert lagsavis og møteprotokoll.
3. Ørlandets Kristelige Ungdomsforening 1922-1923, en håndskrevet lagsavis.
4. Utsnitt var læreboka «Traktor - reparationer» fra 1952, om traktorene BM 20 og BM 21.
5. For ikke å glemme, ferdig redigert tekst med illustrasjoner med tittel: «Meieribestyrer Harald Husebyes krigsopplevelser».

Du må lete litt for å finne alt dette, fra hovedmenyen 1. via arkiv-skannet-bøker. 2. og 3. via arkiv-skannet-lagsaviser. 4. via manualer. 5. via beretninger. La dette være en oppdagelsesreise i de stille dager som kommer, god jul!

3.12.2018 Mimrekaffe

foto av Uthaugsgårdens interiør

foto Unn Lund GrøtanFørste mandag i desember måned og mimrekaffe, denne gang på Uthaugsgården. Unn Lund Grøtan fortalte løst og fast om livet på gårdsbruket og om virksomheten ved «sjøen».
Vi var litt over 30 gjester i «Salen» på Uthaugsgården. Betalingen for kaffe og traktering gikk i sin helhet til Uthaugsgården, hele 1035 kroner kom inn pluss at flere kjøpte lodd på julelotteriet deres etterpå.

2.12.2018 Jul'dagan på Austrått

foto av smørfisklaging i 2018

foto av loddsalg i 2015Jul'dagan på Austrått for 2018 er tilbakelagt med et meget godt publikumsbesøk. Ørland Bjugn Husflidslag har som tidligere lagt ned et stort arbeid i organiseringen av julemessa, de skal ha ros for gjennomføringen, også dette året.
For oss i Yrjar Heimbygdslag betyr deltagelsen mye, spesielt i år hvor «Bygdadagene» ble utelatt og erstattet med vår egen «Åpen dag». Vi mistet dermed salget av grøt, som tidligere hadde vært årets beste inntektskilde.
Vi sier til alle dere som besøkte vår «stand» disse to dagene: Tusen takk for besøket og for pengene dere la igjen i handelen med oss!

18.11.2018 Arkivnytt

foto av blomsterutstilling i 2014

Tilfang er igjen kommet til vårt lokalhistoriske arkiv. Denne gang er det Hageselskapet Ørland hagelag som har redusert sitt eget arkiv og plassert de eldste protokollene hos oss. Du finner dem i oversikten «Lagsarkiv» fra hovedmenyens «Arkiv og skannet materiale».
Vi må bare beklage at vi må fortelle dere stien du må gå for å finner fram på nettsidene våre. Vi har for lengst innsett at nettsidene våre er konstruert på en gammeldags måte, med meny og innholdstekst i hver sine rammer. Dette vanskeliggjør et logisk treff via søkemotorer, noe vi alle benytter i dag. Via søkemotoren får du opp søkesvaret i ett vindu og mister derfor menyvalgene. For å gjenopprette «systemet» kan du nederst på søkesvaret klikke «Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag», da kan du navigere videre etter menyens tema og glede deg over noen av de 124 691 filer som ligger ute for verden på vårt domene.
Så plasserte vi egne søkefelt i noen av sidene våre, vi kopierte over en enkel søkekommando fra Google. Nå har Google forandret søketeknikken slik at disse ikke lenger fungerer. Skulle du, kjære leser, kjenne til en annen søkemetode vi kunne benyttet, la oss amatører få benytte den.

6.11.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

6.11.2018 Julegaver

foto av boka musikkhistorie

Julegave til alle utflyttede ørlendinger, ja til bofaste også, naturligvis! Siste bind av kulturserien »Ørlandsbok» selges nå til halv pris. I tillegg har vi et juletilbud på en bokpakke med alle tre bind til en pris av to bind, vi betaler den tredje, PAKKEN BLIR DIN FOR 300 KRONER.

Se kapittel «Boksalg» i hovedmenyen til venstre. Hovedmeny, sammen med hovedside, kommer til syne hvis de åpner www.yrjarheimbygdslag.no.

Fra og med julenummeret av «Møllkula» i år, nr 2/2018, blir løssalgsprisen 100 kroner per blad, det er en økning på 25 kroner.

14.10.2018 En rettelse

Aller nederst på hovedsida vår ligger pekere, hyperkoplinger, til styremøtereferater og årsmøtereferater. Det ble oppdaget at et tidlig forslag til årsmelding for arbeidsåret 2016 har ligget «ute for verden» og ikke det som ble fremlagt for årsmøtet i februar 2017 og godkjent. Nå er det godkjente referatet kommet inn i stedet for det andre. Så hvis du nettopp har lest den første kladden og nå ser ulikheter, er dette grunnen. Vi beklager.

25.9.2018 Web-vising av traktorparader

foto av johan martin thoresen

Vi skal etter hvert vise dere fotografier av årenes traktorparader. Dette vil ta noe tid, men alt nå finner dere en kavalkade over paradene i årene 2017 og 2018. Gå til hovedmenyen og aktiver «Traktorer». Klikk fotografiene av paradene nederst på åningssida for traktorene, der ligger videre pekere.

23.9.2018 Høstjevndag

foto av traktorparade

Fra klokken 03:54 i dag tidlig, lokal tid, ble igjen nettene lengre enn daglysperioden. Det kunne nesten merkes i dag , selv noen minutter over 15. Den svære bygeskya som passerte Austrått la en midlertidig mørk skygge over publikum, traktorførere og utstyr, men etter en runde på ekra var smilet tilbake hos alle, «Vi klarte det!», var omkvedet. Så mange lovord og skryt er det lenge siden vi som lag har opplevd. Den nye låvefløya falt i smak hos dem som gikk opp ståltrappa. Et foredrag med seriøst innhold var velkomment, publikum fikk del i planene omkring austråttområdet av Daniel Johansen. Sikkert nok savnet noen salgsbodene og rømmegrøten, kanskje en utstilling av noe uvanlig også. Du som besøkende i dag, aktiver tastaruret på utstyret ditt og send oss ros og ris, men helst ønsker for noe du kunne tenkt deg å se, høre eller på annen måte oppleve, på en slik høstjevndag. Bruk adressen post hos yrjarheimbygdslag.no.

19.9.2018 Provisorisk Instruksjonsbok Volvo Krabat

foto av telt

Ei instruksjonsbok for en traktor er gitt til arkivet. Den er digitalisert og tilgjengelig under menyvalg «Manualer» fra hovedmenyen. Det interessante med denne er at det er en provisorisk instruksjonsbok for Volvo Krabat. Du finner den litt ned i listen over manualer, ordnet alfabetisk.

15.9.2018 Frivillighetens dag

foto av telt

Vi valgte å delta på årets markering av «Frivillighetens dag» på Brekstad, det av to grunner, vi ønsket å hedre de som deltar i all slags frivillig arbeid og dertil fortelle samfunnet om vår eksistens og det arbeid vårt lag legger ned i form av frivillig arbeid. En baktanke var også å verve flere medlemmer til å støtte aktiviteten vår. En skal kanskje ikke bli overrasket over at et fåtall stikker frem nesen i en slik setting, med mindre du søker arbeidshjelp hos frivillige. Men til tross for regnbyger var det noen som kom innom. Vi kunne ikke friste med annet enn tørr informasjon, servering av godsaker tok Ørland/Bjugn Husflidslag seg av, innendørs. Da ser vi fram mot søndag, om ei uke, da er portene åpne på Austrått og vaffelkaker rykende varme.

8.9.2018 TAKK!

foto av logo

foto av logoHver spiller hos Norsk tipping, som også har valgt å være grasrotdeltaker, har fått en takk fra Norsk tipping på vegne av oss alle.

Vi ønsker for vår del å takke hver enkelt av dere. Vi vet ikke hvem dere er, men gjennom året gir denne prosenten, beregnet av din spillesum, oss et kjærkomment tilskudd fra tippemidlene. Vi tar hver og en av dere i handa og sier TUSEN TAKK!

1.9.2018 Nytt tilfang

foto av tilfang

To av lagets medlemmer hentet denne lørdagen gjenstander fra Haugen på Storfosna. Hadde bilen vært større eller hadde vi tatt med bilhenger, hadde også lasset vært større. Det vi måtte forlate denne gang var større ting som en plog med treås og en lagget fustasje, kanskje et barkkar, fullt av sildegarn. Det ble mest gjenstander med tilknytning til fiske, som ble med til samlingen, men noen tekstiler i en koffert, barbermaskin, oljelampe, fotografi, steintavle og ei lita flaske som hadde inneholdt Globoid, ble med. Etter rengjøring, registrering og fotografering blir den enkelte gjenstand å finne på vevsidene våre, de får et registreringsnummer i siste del av 11 000-tallene. Vi kvitterte ovenfor giver med en «Takk», i den la vi takk for gavene og takk for at vi fikk komme inn som noen av de første.

31.8.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

Åpen dag!

foto av smilefjes

I går startet planleggingen av en åpen dag hos Yrjar Heimbygdslag på Austrått. Se midt på hovedsida vår om hvordan dette kan bli. Vi skal oppdatere fortløpende.

11.8.2018 Kart

foto av kart

foto av kart I dag fikk Yrjar Heimbygdslag låne kopier av to kart. Det ene kartet er over «Rønne og Ryggens Indre Udmark» fra høsten 1883 i målestokk 1:2000, det andre over tyskernes befestning 14.12.1944 på Ørlands fastland i målestokk 1:25000. Det første kartet måler 117 cm x 58 cm, det andre 84 cm x 59 cm. Utfordringen for oss blir skanning, kopiering, av originalene, som begge er tidligere kioper og derfor noe svake. Vi rår selv over skanner i format A3, men det resulterer i 6 delkopier av det lengste kartet og 4 delkopier av det minste.

7.8.2018 Ovn

foto av ovn

På ei uke har vi fått to vindovner. Begge givere er fra andre steder enn «Nye Ørland kommune». Den første ovnen sto i en fritidsbolig i Snillfjord kommune, den andre i tilsvarende bygning i Tynset kommune. Den første ovnen er laget ved Thjms. Mek. Verksted, No 204, den andre ved Bærums Verk. Den første er enda ikke registrert eller fotografert, den andre ligger her på palle. Med opplysninger fra «Bygg og Bevar». på Internet, har vi funnet at denne ovnen er en Bukkevaseovn fra Bærums Verk. Modellen ble skåret av engelske Jacob Morath i 1786. Nye varianter kom i 1796,1802,1825,1830 og i 1920-årene, vår er utgaven fra 1822. «Tusen takk» sier vi til begge giverne.

25.7.2018 Lensepumpe

foto av lensepumpe

foto av lensepumpeFør mindre motorbåter fikk dekk var regnvann og sjøsprøyt en utfordring. Båtene lå alltid på svai, sjelden ved kai, og en måtte ha lettbåt for å komme ombord for å lense. Noen fant på å benytte ei vindmølle, vindhane, med ei lita pumpe, til dette bruket. Båten lå alltid orientert mot vinden og mølla ble festet til rekka eller motorkappa. På akslingen til mølla er ei sveiv, derfra gikk et stag ned til pumpa ved kjølen. Dette var et sikkert system, en fikk ikke tilbakeslag med hevertprinsippet, noe som kunne hende med de senere pumpene som arbeidet med hjelp av bølgebevegelser.

25.7.2018 Slede

foto av slede

foto av sledeVi har fått en slede, en slede med to sett meier, støttinger, og som er kraftig nok bygd til transport av materialer på vinterføre. Denne ble benyttet i snødekt terreng, ikke bare langs vei eller sti. Det er fortalt at flere kjørere med hester dro i følge fra Ørland og Bjugn til Gjølga for å hente heim materialer, plank og bord. I en slik karavane kunne en skifte på å lage far, spor. Vi har flere varianter av tømmerstøttinger, se kapittel «Skogbruker» fra hovedmeny Yrkesrelaterte gjenstander. Spesialbygde sleder til transport av ferdig trevirke hadde vi ikke i samlingen tidligere. Sleden er lite slitt til tross for at den skal ha vært brukt både på sorenskriverens gård og deretter på prestens gård i Ørland.

10.7.2018 Åpning av Tinden

flyfoto av Tinden

Nå har husmannsplassen Tinden vært åpen for publikum i to søndager, og tre søndager gjenstår. Ukene går fort om sommeren, så stikk innom før høsten banker på. Vi har betjening på plass mellom kl 12 og 16. Ta med noen kroner og kjøp kaffe, kaker og spill lynlotteri! Men også, prøv å rusle rundt på loft og i kammers, i stue og fjøs, snus inn følelsen av levevilkårene på en liten plass som denne, bare 40-50 år tilbake i tid.

6.7.2018 Fotoredigering

flyfoto av Hovde husmorskole

Under menyvalget «Fotografier» har du sikkert ergret deg over manglende mulighet til enkelt å bla fra bilde til bilde. Deg med nettbrett kan vi ikke hjelpe, med vår kunnskap. Men har du PC, har fotografiene fra tidligere Hovde husmorskole fått en «neste bilde»-funksjon. Opplysninger om klasser og elevers navn mangler fortsatt på mange. Prøv å hjelpe oss, er du snill.

17.6.2018 Møllkula nr 1/2018

foto av mennesker

foto av folkeansamlingDa skal du ha fått Møllkula, nummer 1-2018, forutsatt at du er medlem, enten i Yrjar Heimbygdslag eller Bjugn Bygdatunlag.

Om du glemmer å kjøpe Møllkula fra Ørland Boksenter A/S i Libra Shopping, så tegn et medlemsskap. Da koster bladet, levert i din postkasse, 150 kroner per stk mens du bare betaler 75 kroner over disk. God butikk for deg, det siste alternativet? Ja, men vi trenger sårt de 75 kronene til driften av laget!

Kast deg ut i det ukjente, tegn et medlemsskap i Yrjar Heimbygdslag!

9.6.2018 Hjelp oss!

foto av melkkjøring

For at hver melkeprodusent skulle slippe transport av sin melk til meieriet hver dag, ble det dannet kjørelag, naboer slo seg sammen og transporterte melka fra kjørelaget til meieriet, hver sin gang. Under kapittel «Beretninger», fra venstre meny, finner du en oversikt over leverandører og noen av kjørelagene i Ørland, men flere leverandører mangler. Kan du hjelpe oss med navn, eventuelt deres leverandørnummer og gjerne knyttet til det kjørelaget en tilhørte. Send oss en e-post med opplysningene, eller send det på annen måte.

4.6.2018 Mandagsmøte

foto av Terje Sørensen

Terje Sørensen ga oss i dag en detaljert gjennomgang av matrikkelgården Beian, g.nr. 62, en gård som bare hadde et bruk, og samtidig bare en liten jordlapp innenfor sitt eget areal. Han gjennomgikk stedets viktige funksjoner med gjestgiveri og skysstasjon, som handelssted, med telegraf og telefon foruten ekspedering av post. Den sjøverts ferdsel hadde lenge et knutepunkt her, til tross for ekspedering på fjorden. Terje Sørensen så stedets utvikling i sammenhang med de forskjellige landeierne, på Austrått og Storfosna, foruten den rikspolitiske utviklingen som også påvirket et slikt sentralt sted som landskapet omkring munningen av Trondheimsfjorden.

4.6.2018 Nye protokoller

foto av protokoll

Etter forespørsel fra publikum har vi skannet de to protokollene vi har i arkivet fra Uthaug fiskarlag. Fiskarlaget var lagt ned en gang etter 1996, men har gjenoppstått, muligens fra og med 2017. Protokollene dekker periodene 1925-1941 og 1942-1996. Fiskarlaget ble startet i 1896 under navnet «Ørland fisker & sjømannsforening».

Når tiden tillater det vil vi ha en gjennomgang av arkivet som ikke er digitalisert og tilgjengelig for bublikum via Internet. Noe av arkivet er umulig å publisere, de nye bestemmelsene i GDPR, den nye personvernlovgivningen fra EU, skal følges etter beste evne. Vi har alltid vært opptatt av eksisterende lovverk om persomvern. En kortform av bestemmelsene finner du på åpningssiden for arkivet.

For å lese de siste protokollene; Klikk «Arkiv og skannet materiale». Deretter «Styreprotokoller» (helt nederst i menyen) og velg derfra.

27.5.2018 Guriannadagen

foto av mennesker

foto av folkeansamlingGuriannadagen ble en av de varmeste dagene i mai og dertil med rekordstor i oppslutning, hele 55 gjester skrev i gjesteboka. Vi antar at minst 60 gjester var innom i løpet av dagen, antallet øker, år for år.
Daniel Johansen foredro om hvilken mat og drikke som ble fortært på Guriannas tid. Han ga en fyldig omtale av kostholdet i Norge og Midt-Norge bakover i tid, slik en finner det dokumentert, i bøker og doktoravhandling.

21.4.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

23.4.2018 Lydbandopptak

foto av safe

Gjennom flere år har lydbandopptak med intervju av personer fra Bjugn og Ørland havnet i vårt arkiv. Noen opptak er lagret på kassettband, andre på CD. Dette råmaterialet har vi plassert i et stålskap, en safe, for sikrest oppbevaring. Mange intervju, som er gjort i Yrjar Heimbygdslags regi, har omhandlet faktaopplysninger til bokserien «Ørlandsboka», gårdshistorien i Ørland og om prosjektene «skjellgraving» og «Helderekspedisjonen», fiske etter kveite i Davisstredet. Flere intervju er skrevet av i dialektform, av Inger Lund.
I løpet av 7 uker er kassettbandene digitalisert. Lydkvaliteten på opptakene var forbausende gode etter lagring fra helt tilbake til 1984, de lydsvake opptakene skyltes dårlig opptaksutstyr den gang og elendige tekniske rutiner av oss. 133 personer har lagt igjen sin viten og dialekt hos oss. Hvordan de digitale opptakene skal oppbevares og senere benyttes må diskuteres. Et lydopptak har en vernetid på 50 år etter at innspillingen fant sted hvis det ikke foreligger samtykke fra tilvirkeren. De som ble intervjuet ble ikke spurt om mangfoldiggjøring eller om publisering, derimot ble noen få opptak gjort under forutsetning av en begrenset anvendelse av materialet.

23.3.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

22.4.2018 Protokoll

foto av protokoll

Vi er glade hver gang arkiv blir tilført kunnskapsbasen vår. Men når en protokoll, som har vært etterspurt, plutselig dukker opp, blir gleden særdeles stor. Bare 19 sider er benyttet i denne skriveboka før en ny protokoll ble tatt i bruk, en med stive permer. Resten av dette skriveheftet er en oversikt over hvordan penger ble samlet inn, mest gjennom basarer. Les protokollen ved å aktivere «Arkiv og skannet materiale», deretter «Styreprotokoller» fra undermenyen «Skannet materiale».
Protokollen fra 1957 til 1972 er også i arkivet, den blir nå skannet og i løpet av høsten blir den å finne på nettsiden vår.

19.4.2018 Vårrengjøring i Tinden

foto av vaskedamer

I dag var det utkastelse på husmannsplassen Tinden, fluer og matter ble kastet på dør. Mattene ble tatt inn igjen, fluene ikke. Vi klargjør Tinden etter vinteren til dere, publikummere, kommer på besøk. De første som kommer blir «avstressingslaget», så i juli har vi søndagsåpent, 12-16, tidene kan forandres, se under menyvalget «Bygningene og deretter Tinden».
Har du besøk av familie og venner, så åpner vi gjerne dørene for dere, men ønsker oss 200 kroner for dette. På søndagene er entréen gratis, kaffe og noe spiselig til, er for salg, og, NEI, vi har ikke betalingsterminal, Vipps skal være klart innen sesongen starter.
I dag ble veien ned til Tinden gruset opp, parkering finner du på venstre side. Vi setter pris på at plena ikke benyttes til kjøring, plenslåtten blir litt ubehagelig med hjulspor.
Velkommen til ny sesong!

26.3.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

25.3.2018 Sparekasse

foto av pengeskrin

foto av pengeskrinRolf Lage Ulriksborg ga oss et pengeskrin, merket «Ørlandets Sparebank, Uthaug skole, Kasse no 1». Det er et metallskrin, oppdelt i 30 rom, med spalte i lokket slik at mynter kan puttes ned i skrinet. Hver spalte har navnelapp med elevens navn. Har noen erfaring med et slikt spareskrin til skolebruk?
Navnene er: Lorents Utstrand, Mary Nesset, Else Grande, Marie Ulriksborg, Frank Sletvold, Ole Hoff, Mildrid Johansen, Anbjørg Saltnes, Elen Jakobsen, Aslaug Hoøen, Eldrid Saltnes, Synnøve Berg, Rolv Nilsen, Lilli Sivertsen, Magne Hoff, Øyvind Sletvold, Åse Holdnes, Arnljot Lund, Kari Berg, Kari Kirkbak, Mary Jakobsen, Kjellrun Leseth, Hans Hoff, Tryggve Jakobsen, Ally Jensen, Harald Skomsøy, Liv Nesset, Rolf Ulriksborg, Leikny Holdnes og en ledig.

25.3.2018 Ny protokoll «for verden»

foto av protokoll

Vi har vært lite meddelsom i det siste, vi beklager det. Da vi flyttet arkivet vårt fra toppetasjen på det gamle Librasenteret til Austrått, ble arkivskapene med. I ett av skapene med hengemapper oppdaget vi nå en protokoll. Den har ligget der lenge og hvorfra vi har bekommet den, er ukjent. Den inneholder referater fra møter i en samtalegruppe, mellom 1882 og 1883. Gruppen kalte seg Ungdomssamlaget, senere vekselvik Ørland Ungdomssamlag og Ørlandets Ungdomssamlag. Nå er protokollen skannet og du kan lese den via menyvalgene «Arkiv og skannet materiele» og deretter «Styreprotokoller», let nedover lista til du finner den du ønsker å lese.
Ønsker du å gi tilbakemelding til oss? Vi er mottakelig for både ros og ris. E-post: posthosyrjarheimbygdslag.no. Bytt ut «hos» med en @ før sending. E-posten du sender kommer til hele styret i laget pluss skriveren av nettsidene.

5.3.2018 Mandagsmøte

foto av Svein Lilleengen

foto av Svein LilleengenSvein Lilleengen foredrog om utviklingen fra Bioplata, skyggeplata, han eksperimenterte med, til produktet FertiBug. Han tok oss gjennom den spede begynnelsen i kampen mot kålflua og til der utprøvingen og forskningen har kommet i dag. Han så for seg en utvikling av produkter til skremming og dermed fjerning av plagsomme og sykdomsframbringende innsekter, bort fra kulturplanter og mennesker, til erstatning for pesticider, hvor produktet skal drepe de samme innsektene. Hovedbestanddelen, den virksomme delen, i produktet FertiBug er en blågrønnbakterie, en cyanobakterie. Denne døde bakterien skremmer bort kålflua, den fungerer som en repellerende substans, som Svein Lilleengen sa, foruten at den også kan trekke til seg nitrogen fra lufta for nytteplanten. Han understreket det viktige samarbeidet mellom forskningsmiljø i Norge og institusjoner i mange land som så langt har frembrakt stoffet FertiBug, pellets som kan strøs over åkerland med korsblomstrede nyttevekster med gjødselsspreder.

24.2.2018 Årsmøte

foto av årsmøreforsamlingen

Årsmøret ble avviklet i Rånesalen på Austrått gård. For å lese den vedtatte årsmeldingen, se menyvalget «Årsmøter» nederst på hovedsida.

Vi takker de to som gikk ut av styret, Jan Fred Paasche og Inger Jøssing, for stor innsats for laget og ønsker de to nye medlemmene i styret velkommen. Det ble Edgar Lund, som tar over som leder, og Torun Skontorp som muligens blir vår nye kasserer, velkommen begge to!

23.2.2018 Ny beretning

foto av oskjell

En ny beretning er kommet til, klikk på menyvalget beretninger fra hovedsiden.

Denne handler om bruken av skjell og lignende til agn i fiske.

17.2.2018 Nytt styremøtereferat

foto av klubbe

Dere finner nytt styremøtereferat fra pekeren nederst på hovedsiden vår.

15.2.2018 Kulturpris til Terje Sørensen

foto av kulturprisutdeling

foto av kulturprisutdeling foto av kulturprisutdelingI kveld fikk Terje Sørensen tildelt sin velfortjente Ørland kommunes kulturpris for 2017. Hvis vi utelater hans alltid hjelpsomme hånd når publikum etterspør faktaopplysninger, slektskapsforbindelser eller hjelp til nesten hva som helst eller hans evner til å glede mange med sine skriverier, opplesing og foredrag, da gjenstår å nevne hans tilstedeværelse i Yrjar Heimbygdslag som et oppkomme av artikler i medlemsbladet «Møllkula», til nettsidene til heimbygdslaget i form av beretninger og bygningshistorie eller faktaopplysninger til gjenstandssamlingen og fotosamlingen. At han forfattet tre kulturbind i serien «Ørlandsbok» med innhold som Ørlands skolehistorie, kirkehistorie og musikkhistorie er kanskje hans mest arbeidssomme bidrag, uten betaling, naturligvis. Det første store bidraget for laget, om vi ikke tar feil, var hans utstilling i museumsnaustet på Uthaug i 1992 sammen med Ragnhild Nesset Hoel. Gratulerer med prisen Terje, du fortjener virkelig en stor takk og pris!

8.2.2018 Omredigering av nettsidene

foto av smilefjes

Ingen av oss liker forandringer i for eksempel nettsider, særlig ikke etter at vi føler vi finner fram på sidene. Så har web-master likevel flyttet menyvalget «Håndbøker, kataloger» fra hovedmenyen til arkivmenyen, via «Arkiv og skannet materiale» fra hovedmenyen. Han mente skannede brukerhåndbøker og brosjyrer hører hjemme der.

2.2.2018 Arkiv til oppbevaring

foto av arkivfoto av arkiv

Einar Gjestad har tatt hånd om mye arkiv og i dag overleverte han arkiv fra to organisasjoner til Yrjar Heimbygdslag, fra Ørland pensjonistforening (til venstre) og Brekstad bridgeklubb (til høyre). Blant tilfanget fra pensjonistforeningen var et fotoalbum, bildene blir skannet og da trenger vi hjelp til å identifisere pensjonistene som var med på bussturene og ble avbildet ved den anledning.

19.1.2018 Årsmøte for YHL

foto av klubbe

Årsmøtet er berammet den 24. februar 2018 på Austrått. Innkalling med årsmelding er under utarbeidelse. I tillegg til de vanlige årsmøtesakene ønsker styret å fremme forslag til navneendring for laget. Yrjar historielag er av styret foreslått som nytt navn.


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag