NYHETER for 2022
Send kommentar til webmaster(hos)yrjarheimbygdslag.no eller post(hos)yrjarheimbygdslag.no.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005

15.12.2022 God jul

foto av juledekorasjon

foto av juledekorasjonYrjar heimbygdslag ønsker alle ei god jul og et godt nytt år.

15.12.2022 Nye kart

foto av kart

Vi har fått noen kart og skisser, mesteparten som kopier. Arkiv plasserer vi i arkivbokser eller pakker, gjenstander på hyller og i skap. Kart er noe mer komplisert, vi har to store treesker med lokk, men kartene som er større enn eskene ruller vi opp, bretting er helt uaktuelt.
Vi ønsker at publikum får tilgang til kartene også via vår digitale plattform og da møter vi en stor utfordring. A3 er den største flata vi kan digitalisere. Derfor består et kart av flere bilder i den digitale form.
Gå til menyvalg Arkiv og deretter Kart, da ser du vår utfordring. Har du ideer til en bedre presentasjonsform? Skriv til oss, post (hos)yrjarheimbygdslag.no.

7.12.2022 Austråttplaner

foto av planskisse

Vi leser fra pressen om problemene Ørland kommune har med sin økonomi. Mange har ytret at en løsning er å selge kommunalt eide eiendommer og bygninger. Austrått gård kan være en slik eiendom som vurderes og på tunet der står driftsbygningen hvor vi leier en vesentlig del til magasin og møterom, vi har også dette bygget som vår offiselle adresse. Tanken gis oss gysninger.
Vi har fabulert om museal bruk av hele fjøset, men innsett at omklassifisering til allmenn bruk medfører store kostnader, magasin blir nok fortsatt beste bruksmåte. Da kan oppføring av et nytt museumsbygg være veien å gå. I 1992 utarbeidet Stiftelsen Austrått Gård planer for bruk av eksisterende bygningsmasse pluss oppsetting av verksted og to bolighus, det var tenkt hestehold med ridebane og rideveier. Tunet kunne også utvides mot haugen hvor Austråttborgen står.Vi har lånt en bit av en plantegning av Britt Eirin Johansen, det er til sammen tre tegninger, men dette medium gjør ikke disse planene rettferdighet om de vises, derfor har vi brukt bare en liten bit, som er skannet i A3 og her forminsket ytterligere.
Skal vi lete etter en godhjertet organisasjon eller person som kunne tenke seg å finansiere et frittstående museumsbygg i tilknytning til tunet, der hvor verksted var tenkt plassert av stiftelsen og dertil beholde driftsbygningen som magasin? Nybygget hos Museet Kystens Arv kunne vært modell. Våger du være med i en slik drøm?

5.12.2022 Mimrekaffe

foto av mimrekaffe

Mandag, mellom 13 og 15, drakk vi «mimrekaffe» i møterommet til YHL på Austrått. Vi var 20 stykker og derfor god plass. Anne Marit Sannan kåserte om julens opprinnelse med et tidsvindu fra blotingen til gang rundt juletreet. Feiringen av midtvinter og «solvending» har medført mange skikker. Et kristent forbud, under innføring av kristendommen her i landet, om ikke å spise hestekjøtt, ble referert fra «Snorre», men hvor dette forbudet kom fra, fant vi ikke svaret på, vet du? Neste mimrekaffe blir i januar og deretter februar. Vi kunne hatt 20 flere gjester i dette noe begrensende rommet, så om du ønsker å være deltaker, send en SMS til Jan Fred Paasche, 957 26 820, og han sender SMS til deg og de personene som som en eller annen gang har vært innom, det blir gjort senest fredagen i forveien.

27.11.2022 Jul'-dagan på Austrått gård

foto av jul-dagan

Første søndag i advent og andredagen i Ørland/Bjugn husflidslags årlige arrangement. Som publikummer kunne du besøke 46 forskjellige utstillere, vi, Yrjar heimbygdslag, var en av disse. Vi var i samme rom som mange andre selgere med et spiselig produkt. Det var melvarer i alle tenkelige varianter, fiske og kalkunprodukter for ikke å glemme gotteri. Da mangler bare smør, til sausen og brødet og det solgte vi, vakkert formet som fisker og plassert på et underlag som kunne settes rett på festbordet. Tidligere kjernet vi smøret på stedet, men etter at meieriet forsvant mistet vi den muligheten. Nå lar vi proffene i TINE Midtnorge besørge den produkajonen, vi bare lager pene dekorasjoner av dette rene og velsmakende næringsemnet.
Vi takker alle som besøkte vår «stand», om du ikke la igjen noen penger, du er og var like velkommen. Men vi har et lite ønske til deg; Skriv deg som medlem i Yrjar heimbygdslag! Vi trenger mange flere medlemmer, du kan å være passivt medlem, kanskje møte på noen av våre arrangement, eller i beste fall, gi en hjelpende hånd når hjelp trengs, uansett, velkommen som medlem.

13.11.2022 Ordførerfotografier

foto av ordføerer

To personer fra Bjugn Bygdatun Mølnargården og to personer fra Yrjar Heimbygdslag samarbeidet 8. november i år om digitalisering av fotografiene av ordførere som er plassert i møterom Yrjar i Ørland Kultursenter, Brekstad. Dette er ordførere fra kommunene Jøssund, Nes, Bjugn og Ørland, før alle kommunene til slutt ble Ørland kommune, det dummeste navnet vi kunne gi vår nye felles kommune, skriverens egen mening.

De digitale bildene er lagret hos Fosen Bildearkiv og Yrjar Heimbygdslag. Du kan se dem fra disse nettsidene, klikk menyvalget «Fotografier» og «Embedsmenn, leger, ordførere m.m.» fra neste meny.

Personen til venstre er ikke identifisert. I tillegg savner vi fotografi av ordførere fra Stjørna kommune.

8.11.2022 Juleavslutning avstressingslag

foto av julebord

foto av julebordfoto av julebordSiden 16. juni 1998 har en gruppe, med vekslende deltakere, møttes hver fjortende dag fra sommers tid til sent haust. Brit Sandvik var sammen med Ellen Hopen de to som dro det i gang, de åpnet og lukket, de fyrte i ovnen og om ikke andre ville bringe kaffe, gjorde de også det, utenom tur. Med Brit Sandviks bortgang stanset det nesten opp, men etter flere ønsker organiserte Ellen Hopen en møterunde fra august og til nå, dette året.

Med innlånt dekketøy og medbragt mat, litt fra hver deltaker, ble bordet til et innbydende festbord. Batteribelysningen forsvant fra bordet, messing og stearin ga det riktige skinn på alle åtte deltakerne.

Om vi skal fortelle leserne om en ny sesong i 2023 er avhengig av, ikke bare deltakere som kommer og går, men av minst to personer som alltid sørger for åpen dør og en lunk i ovnen. Skulle så ikke skje, blir vinduene i Tinden permanent mørke, takk for hyggelige kvelder og på gjensyn?

10.10.2022 Mimrekaffe

foto av foredrag

Vår månedlige samlingsstund, «Mimrekaffe» er kommet i siget. Bekjentgjøring er hittil gjort via SMS fra Jan Fred Paasche, leder av dette arrangementet. Det er åpent for alle, lokalet blir overfylt om flere enn ca. 30 mennesker kommer, men dit er vi ikke kommet enda.
Vi fikk informasjon om farer som lurer på Internett av Ketil Oksvold fra Ørland sparebank og om hvordan vi kan unngå å bli lurt. Mens vi ventet på dette innlegget holdt Arnt Tore Andersen en kort, men fyldig orientering, om joguslaviske krigsfanger som var her under krigen. Han ga en flott og levende beskrivelse av hvorfor de ble sendt hit og omstendigheter ved deres opphold og hjemreise, for dem som overlevde.

6.10.2022 Blomsterhilsen

foto av reisverk

Ekteparet Eie fra Flekkefjord la ferien til Trøndelag og kom innom Ørland. Grunnen til avstikkeren var leting etter mulige slektninger her i kommunen. De tok inn på Austrått Camping og via sykkel trillet de rundt og spurte etter sin familie, «Pettersen». De fikk noen forslag, men hennes oldefar, Petter Johansen, som var hennes oldefar og ane for etterkommere med etternavn Pettersen, fant hun ikke. De hadde en fin sykkeltur i godt vær, fortalte hun meg senere, skriveren av disse sidene. Fredag ettermiddag, dagen før Austråttdagene, fikk hun et tips om å ringe meg, noe hun gjorde. Etter å ha tenkt over mulighetene ei stund fant jeg heimen til hennes oldefar, bare 2-300 meter fra hvor jeg bor. Med en ny telefon inviterte jeg paret til Austrått dagen etter, de hadde planer om å kjøre til Trondheim, men skulle komme innom, noe de gjorde. Jeg var som vanlig i kjelleren, der fikk de via våre nettsider og «Bebyggelse i Ørland», se hvor oldefaren bodde, gnr 174/21 og hvor han kom fra, g.nr. 174/17. I farten fant vi en etterkommer av hennes grein, Snorre Berg.
Vi utvekslet senere via e-post flere opplysninger. Så i dag kom en blomsterhilsen til oss, addressert til meg med teksten: «Vi vil takke deg for all hjelp og informasjon som gjorde vår tur til Ørlandet helt spesiell og opplevelsesrik.».
Er det ikke gledelig at vårt lokalhistoriske arbeid blir verdsatt og er til glede for publikum? ikke bare for innbyggere i Ørland, men også for utflyttede familier. Takken er til oss alle i lokalhistoriebevegelsen.

6.10.2022 Blikkhus 1

foto av reisverk

foto av reisverkVi har kjøpt en liten bygning, denne skal huse ting som ellers ikke kommer i hus. Bygningen er i aluminium og skal stå på plattingen foran fjøskjelleren. Huset kan demonteres ved behov. Nå settes det sammen slik at vi kan beregne akkurat hvor det bør stå. Lyst til å være med? Kom mellom 0900 og 1200, hverdager unntatt onsdager.

5.9.2022 Flere internett-bilder

foto av jagerfly

Vi har fått mange fotografier etter en forsvarsansatt. Han tok mange bilder av luftfartøyer, fly og helikoptere. Let opp disse under «Arkiv/Fotografier».

28.8.2022 Austråttdagene

foto av Austråttdagene

Austråttdagene er i havn, Oppgjørets time kommer senere, men førsteinntrykket fra de som observerte publikumstrafikken i kjelleren, der noe av magasinet er plassert, er at vi aldri har hatt slik strøm av publikum, inn midterste portåpning og ut porten ved pipelageret. Vi følte at vi aldri har hatt en slik mengde personer innafor dørene tidligere. Det andre var at svært mange var tilreisende, de var noen ganger flere i antall enn bosatte ørlendinger. Vi kommer tilbake med besøkstall og økonomi. Takk for besøkene.

15.8.2022 Maling

foto av traktor

foto av malingNår dette skrives, klokken 1507, er veggen på kjelleren under fjøset på Austrått gård ferdigmalt. Vi har ventet på en tørkeperiode og i helga tørket veggen opp. Disse to medlemmene lot søndag være søndag og spanderte 10 timer med malerrull og pensel. Planen var å bruke malingssprøyte, men under finlesing på malingsspannene sto det at sprøyte ikke kunne benyttes. Dagen i dag var like tørr som gårdagen og malingen fortsatte, de skulle gjøre seg ferdig, vi andre dro heim ved 12-tiden.
Når vi skriver hele kjellerveggen må det korrigeres, vi maler veggen hvor inngangene til kjelleren er, på vår side av bygningen. Men vi tok med de tre bruene, fra fjøset og til åpen mark, de er nå like flotte, gråmalte, som veggen.

6.8.2022 Museale gjenstander

foto av traktor

foto av traktorutstyrEn tungvekter i familien to-hjulstraktorer ble gitt oss i denne uka, en Bucher KT10. Dette er en en-akslet traktor som betegnelsen er i landet der den ble bygd, i Sveits. Der er det ofte like bratt, om ikke brattere enn tilsvarende ekrer i Norge. Maskinen var også tenkt brukt i skogen og hadde trekkvogn som tilleggsutstyr, den hadde drivkraft på hengerhjulene, de kunne til og med settes i revers. Vi fikk med slåmaskin og plog foruten en hjemmelaget henger. Takk til giver! Med var også bruksanvisninger og delekataloger, disse er under digitalisering for plassering på hjemmesidene våre. Om noen dager finner du dem under menyvalget «Manualer».

26.7.2022 HAR DU HØRT, HAR DU ......

foto av låven

Rykter spres raskt som sjitlukta, men det var før fjesboka, Facebook, hjelper til. Før gikk slarvet fra person til person, via fjesbok når du alle «vennene» dine samtidig, og disse sine venner igjen, skremmende!
Jeg føler at et usant rykte går om Yrjar Heimbygdslag. At laget skal ha sløst bort kommunale penger på unødvendig oppgradering på Austrått gård. At vi har rengjort verkstedet, malt og byttet ut svak belysning i rommet med samme antall LED-armaturer, er riktig og det var nødvendig. At vi bytter ut tre år gamle LED-lamper på nordlåven med nye er LØGN. I nordlåven øker vi med fem tilsvarende lys for å belyse areal som ikke ble dekket av første installasjon. At vi har fjernet rosebusker er også LØGN, de er beskåret, ganske kraftig, riktignok. Han som plantet dem for 30 år siden sa om dette: «Dette skulle vært gjort for lenge siden».
Om du som leser dette fortsatt er i tvil, besøk Yrjar Heimbygdslag og se hva deltakerne baler med, ikke snakk vont om laget uten å undersøke sannheten først.
Ivar Hopen.

26.7.2022 Registrering av museale gjenstander

foto av tekstiler

foto av tekstiler Vi føler behov for å fortelle om andre aktiviteter enn det som relateres til verksted og landbruk i floraen av hendelser i Yrjar heimbygdslag. Når vi blir tilbudt tekstiler takker vi oftest ja. Eldre bekledning byttes ut i raskt tempo for moderne lettstelte plagg, når bruksplagg av naturfiber blir tilbudt oss, tar vi imot. Likeens med tekstiler til pynt og glede i hjemmet. I 2020 kom et knippe av 74 duker med forskjellige dekorteknikker fra en giver, disse er nå «målt og veid» og pakket ned i magasinet. Noen ganger kan hjemmekontor være en fordel under håndtering av store duker, slik fotoene viser. En dag skal noe benyttes i en tekstilutstilling, kanskje husflidsutstilling og gjerne i samarbeid med Ørland husflidslag.

19.7.2022 Henting av museale gjenstander

foto av traktor

foto av dieselmotor foto av dieselmotorTre menn i to biler, med hengere, resulterte i heimkjøring av mye jern med rust, inne i rusta kan hjelpemidler fra vårt tidlige mekaniserte jordbruk dukke opp. Med på lasset var en Fordson traktor, 1936-modell og ei skålharv foruten en Lister stasjonærmotor som dro et solleverk for sand. Målet for kjøreturen var Børmark i Åfjord kommune, nå er gjenstandene plassert på Austrått gård, ikke til daglig drift av gården, men som et eksempel på hjelpemidler, benyttet i våt jord og myr.

13.7.2022 Skolebilder fra Opphaug skole

foto av skoleklasse

foto av skoleklasseOpphaug skole har ganske systematisk tatt klassebilder av avgangsklassene, pluss noen andre klasser. Alle var rammet inn og hengt opp på vegg, slik har fotografiene fra 60-tallet blitt eksponert for lys og forandret seg i fargesammensetning.
Yrjar Heimbygdslag har lånt alle sammen for digitalisering og presentasjon via våre nettsider under menyvalget «Fotografier». Vi har prøvd å gjenskape farger, men vår ferdighet og redskap strakk ikke til og resultatet ble bare nesten bra. Noen foto ble gjort om til gråtonebilder i stedet.

Hjelp oss å kontrollere navnene og føy til de som mangler. Har du noen skolebilder liggende? La oss låne dem for digitalisering. Det var Ole Konrad Grande som startet dette viktige systematiske arbeidet med bevaring av klassebilder, la oss følge opp hans idé.

6.7.2022 Renhold og reparasjon III

foto av dasset

Vi har leieboere enkelte steder i bygningene på Tinden, gråspurv har bodd på kvisten, der har de unger i år, på låven over kufjøset reirer år om annet et fuglepar, rugekassen på fjøsveggen er ubenyttet, kanskje fordi lokket har forsvunnet. Derimot har et par reiret i veggen på dass, «doet» for sarte sjeler.

Sistnevnte par har tatt med familien og forlatt åstedet, dermed oppfører vi oss nesten som hushaier, fordi de dro uten å gjøre rent etter seg, ikke engang et vaskebyrå ble leid inn. Vi som huseier og utlåner måtte skrubbe dassbenk og gulv etter familien, de hadde ikke en gang benyttet dasset til det bygget var tiltenkt. Til slutt tok vi fra dem nøklene, vi sperret inngangen deres.

Helt umulige er vi ikke, vi skal tilby alternativ bolig, de skal få ei hylle i det tilstøtende rommet, der hvor hønene tidligere hadde sin inn- og utgang, håper hylla faller i smak.

27.6.2022 Renhold og reparasjon II

foto av vasket platting

foto av rosebeskjæringSom tidligere fortalt har vi forsterket spyleslangen med en høytrykksvasker. Når vi også har personer som er villige til å bruke redskapen blir resultatet supert. Plattingen er fri for rust, jord og lav, veggen og nødutgangene like så.

Neste innsats blir å male opp gangbruene, men først må en del reparasjon av betongen gjøres. Litt av armeringen har rustet og støpen skallet av, dette må repareres før maling forsegler resten av flaten. For å komme til med dette arbeidet måtte rosebuskene beskjæres. Ingen av dem har vært stelt på de 30 år de har vokst her, nå var greinene lange og i midten var det ikke noe grønt. De lange stenglene er fjernet, roser har en velsignet egenskap, de spirer på nytt fra rota. Om vi holder dem i vokster og steller buskrosene slik de skal stelles, vil vi ha en vakker innramming av gården mot sørøst.

20.6.2022 Renhold og reparasjon

foto av vasking

foto av reparasjonHva gjør man når det er stille og solen skinner, jo, man vasker og reparerer. Verkstedet er ferdig malt, innflytting pågår, og dermed får utearealet en omgang. Da spyles bort rust og sand fra betongen og aller best, mose og alger fra bruene som også er nødutganger. I regnvær var bruene glatte, nå blir de helt reine. På den første brua fant vi datoen 14/4-61.

Lekke takrenner er et vedvarende problem, portene råtner på de nederste 30 centimetrene, derfor må også portene få nytt treverk nederst. Aller helst skulle takrennene vært skiftet, eller reparert, om det var mulig. Takrenner er huseiers problem og utgift, hadde vi hatt kapital skulle vi leid blikkenslager med stillas og fått jobben gjort, men de hundretusene det vil koste har vi ikke penger til.

13.6.2022 Mimrekaffe

foto av mimrekaffe

foto av renholdSuad Abo Khrsub, ei kvinne fra Syria, endte opp på Ørland sammen med tre små barn etter en lang flukt ut av Syria, via Jordan og reise til Norge. Hun fortalte oss om denne strevsomme reisen som endte opp her hos oss og om hvordan hennes mann fulgte etter via den farlige båtkryssingen til Hellas. Familien er nå blitt to voksne og fire barn. Dette var et fint bidrag til kjennskap om nye landsmenn og kan minske våre fordommer mot andre kulturer som måtte ligge i vårt sinn.
Suad bruker hijab, et hodeplagg som dekker hodehåret. Hun fortalte at hun hadde mange slike hodeplagg og varierte dem etter hvilke andre klesplagg hun benyttet. Anne Marit Sannan fikk prøve en hijab som avslutning på foredraget. Saud begrunnet ikke hvorfor hun brukte hijab, men det gjorde vel heller ikke våre bestemødre og mødre når de tok på skaut før de gikk ut under åpen himmel. Som barn observerte vi mange eldre damer som i kirken benyttet det sorte silkesjalet og andre voksne kvinner med små hatter, i samme ærend. Vi spurte ikke, det var bare slik.

12.6.2022 Besøk fra Åfjord

foto av naustet

foto av renholdÅfjord historielag besøkte Ørland i dag. Dette var deres årlige sommertur og den ble lagt til Uthaug denne gang. Uthaugsgården tok i mot dem med omvisning ute og inne. Yrjar heimbygdslag overtok stafettpinnen med et besøk i naustet før vi endte opp i Tinden. Her var det varme i ovnen, gjestene hadde selv med niste, denne ble supplert med vafler og kaffe fra vertsskapet. Etter vårt skryt om egne boliger med innhold fikk vi en oversikt over deres aktiviteter og ønsker for fremtiden. En sommertur for oss i Yrjar Heimbygdslag til våre naboer på Fosen, i det minste, er en god idé. Vi kan lære andre lag å kjenne og kanskje høste idéer og inspirasjon til fortsatt lokalhistorisk arbeid. Takk for besøket åfjordinger. Vi glemte å ta fotografier, derfor disse bildene.

9.6.2022 Renhold

foto av renhold

foto av renholdI går og i dag har det vært renhold på de stedene der vi skal invitere publikum i sommer. På Tinden var det den årlige vårrengjøring med fjerning av støv og døde fluer og i dag er gardiner ferdig til stryking. Naustgulvet er kostet etter vinterens transport av fjæresand. De første renningene er vasket av gulvet på nordlåven. Der har vi gjentatte ganger støvsugd, men jord fra tidligere aktivitet satt fast og må fjernes med vann og gulvtue.
Det største renholdet er også ferdig, nemlig nedvasking og maling av verkstedet. I morgen skal de første redskapene flytte inn i det største rommet, deretter noen traktorer som dessverre ikke har annen plassering enn her. Vi skulle hatt ei frittstående traktorbu slik at bare de maskinene og kjøretøyene som må vedlikeholdes skal være i verkstedet.

2.6.2022 Forbedringer

foto av verksted

foto av oljebuDet minste rommet i verkstedet begynner å komme i ordning, bortsett fra at alt fra det største rommet også er stuet bort her mens siste strøk maling blir lagt på. En annen stor forbedring skjer utafor verkstedporten, under gangbrua fra fjøskassen er et lite rom bygd. Rommet består av tre vegger med portåpning. Her kan vi lagre spillolje og noen skvetter bensin og diesel. En avdampning fra slike væsker berører ikke lenger verkstedet. Foruten å være en praktisk og sikker oppbevaring av oljeprodukter har vi redusert en mulig helsefare ved opphold i verkstedet.

29.5.2022 Guriannadag

foto av Guriannadagen

foto av Jan Fred Paasche foto av Stein Terje Eriksen Mange brydde seg ikke om den grå regntunge himmelen og møtte opp ved Guriannastua i dag. Mange var i antall 40 stykker, helt fantastisk. Publikum fikk høre om torvskjæring i området vi var i og litt om emnet ellers i Europa. Det var Jan Fred Paasche som foredro, godt hjulpet av innspill fra publikum. Fordi vi var klar over regnværet som skulle passere, lørdag og søndag, hadde vi satt opp et telt fredag ettermiddag. Der huset vi matsalget og lynlotteriet. Som i en god skolestil, den siste timen var velsignet med sol og blå himmel.

10.5.2022 Vask

foto av møterom

foto av ryddingSom vi skrev 7. mars i år, skulle verkstedet renses for skitt og eksospartliker. Det første rommet er ferdig og alt av mindre ting er flyttet fra dette største, dit inn. Traktorene som var her inne i påvente av reparasjoner, er tauet ut. Første renseprosess er unnagjort, nå blandes ny dose med vaskemiddel til runde to. Fantstisk for oss som har gruet oss for denne operasjonen, vi kan godt kalle den en spesialoperasjon, i en riktig mening av ordet. Nå står vi bare og beskuer det hele, nye aktive medlemmer har kommet og «takk for det!».

2.5.2022 Mimrekaffe

foto av møterom

foto av møteromSå var vi i gang med mimrekaffe. Jan Fred Paasche hadde samlet hele 21 medlemmer til dagens møte i Kalvstua på Austrått gård, i de nye rommene heimbygdslaget leier av Ørland kommune. Med 21 personer var bare noen få sitteplasser ledige, det viser at skilleveggen mot det øvrige arealet må foldes til side neste gang.
Tilhørerne fikk kjennskap til «Seniornett» og etterpå hvordan finne fram i heimbygdslagets digitale bildesamling, som er tilgjengelig på internett.
Vi makter ikke annonsere i vår lokalavis, oppslag på nærbutikken lar seg heller ikke gjøre, derfor må vi spre nyheten om at mimrekaffen serveres, fra munn til munn, nesten som korona, så fyller vi de siste stolene neste gang.

11.4.2022 Fiskemeder

foto av fiskemed

Vi har fått låne notater og skisser til fiskemeder i Bjugnfjorden og vestover til Storfosna. Det vil kreve litt geografikunnskap og navn på beboere som forlengst er gått bort, men med litt tolmod skulle de fleste meder være mulig å finne. Om det er en god fiskeplass i dag er en annen sak.
Gå tilArkiv og skroll ned til Skallbøker. Kjenner du noen som har slike opptegnelser? Hjelp oss med å låne dem til digitalisering.

9.4.2022 Tilfang

foto av tilfang

Vi som tilbringer den stille uke og påskehelga ved sjøen og som kanskje får ruskevær med regn og vind, kan kose oss med arkiv og fotografier. I dag ble hentet ganske mye fra Hårberg gård, b.nr. 1, av tilfang som er meget interessant. Vi ser nok måneden mai på kalenderen før vi ser enden av registreringen og skanningen. I forsetet står to innrammede portretter, resten ligger baki. Der er bøker og brev også, handleposen fra Extra er nesten helt full.
Under alt dette skimtes en kjelke, den ble hentet fra et naust i går og er spesiell fordi meiene er laminert av tynne fjøler. Takk til givere og utlånere.

6.4.2022 Nytt lesestoff

foto av maling

«De Unges Forbund» var en organisasjon som ble startet på Ulriksborg under Uthaug i Ørland i 1892. Siste innføring er i 1896, men om organisasjonen opphørte da eller senere, vet vi ikke. Et søk på Internett gir et treff i et museum i Bergen foruten hundrevis av treff på Henrik Ibsens skuespill som utkom i 1869.

Formålet med organisasjonen var: «... at øve sine Medlemmer i at optræde frit og selvstændigt i offentlige Forsamlinger.»

Gå til Arkiv under Lokalhistorisk arkiv, rull ned til Styreprotkoller under Skannet materiale, gå alfabetisk i venstre kolonne til De Unges Forbund 1893-1896 og søk på samme linje i høyre kolonne etter hyperkoplingen. God lesing!

7.3.2022 Restaurering av verksted

foto av maling

foto av verkstedLike før vi andre gikk til sengs var det minste rommet i verkstedet malt ferdig med to strøk, på vegger og tak. Når avfukteren har gjort jobben skal gulvet få sin behandling.

7.3.2022 Restaurering av verksted

foto av maling

foto av verkstedfoto av verkstedfoto av verksted

Verkstedet var ett av de første rommene i kjelleren på Austrått Gård som ble tatt i bruk og vært benyttet uendret fram til i dag. Vi må tilstå at renhold har bestått i litt gulvsoping, nå og da. Vi har i mer enn et år snakket om å rydde og «fli» begge rommene i verkstedet. Nå endelig er vi i gang.

Verkstedet består av to rom, dette er det minste og her sto alle batteriene lagret og ble ladet, her var hydraulisk presse og arbeidsbenker. Alt er fjernet, noe av inventaret blir kastet, skap av blikk og tre. Rommet ble vasket ned med nyinnkjøpt trykkvasker, det har tørket opp og nå er det klart for maling. Ett strøk i taket er påført, vegger og gulv står for tur.

Når alt rent og noe nytt er montert her blir verktøy og utstyr fra det største rommet stuvet inn, traktorene som er lagret må ut under åpen himmel og når det store rommet er tomt skal også det vaskes ned for til slutt males. Flere har sagt seg villig til å delta og det trengs, men det er også plass til deg.

15.2.2022 Ryddesjau

foto av rydding

«My' som kjem fram når snø'n forsvinn», så også hos oss i Yrjar Heimbygdslag. Redskap som ble hentet inn, men som aldri kom i hus på grunn av plassmangel og som ligger og ruster bort, blir nå levert til gjenvinning. Med på lasset er også noen jernbaneskinner som ble til overs da skinnegangen til lokomotivet vårt ble laget. Den ene er kraftig bøyd og dertil for lang for hengeren. Våre to slitere gjør jobben.

Plassmangel har alltid vært en hemsko når større jordbruksgjenstander er tilbudt oss, til det kunne hele låven vært god å ha. Da kunne vi for eksempel reddet den siste av de første selvgående kornhøstere/treskere på Ørland, for ikke å snakke om treskene vi monterte på siden av traktoren og som arbeidet med traktorens kraftuttak.

Bør vi heller være bange for å miste det arealet vi tross alt har? Kommunekassen skrangler om vi rister den, det lover ikke godt for fremtiden, nå omsettes alt som kan tilføre kassen noen slanter.

12.2.2022 Årsmøtepapirer

foto av klubbe

Årsmøtepapirer legges nå ut via pekeren «Årsmeldinger» nederst på hovedsiden vår.

26.1.2022 Utstillingsarbeid

foto av komite

Gruppen som utredet utstilling i Kalvfjøset på Austrått ble heftet av pandemien. Ei mindre gruppe av seks personer er satt sammen for å fullføre arbeidet, det er personer med forskjellig bakgrunn og som derfor sammen kan finne løsninger på de mange hindringer og utfordringer vi helt sikkert vil møte. Styret i Yrjar Heimbygdslag er styringsgruppe for prosjektet.

Nå er vi i gang igjen og har du meninger om viktige momenter i ei utstilling med emne «Fra jord til bord», send oss en e-post eller besøk oss på Austrått.

20.1.2022 Nytt rullearkiv

foto av arbeid med rullearkiv

En kort rullereol ble ikke montert samtidig med en mye større, som var ferdig i 2020, begge gitt oss av Fosen Kraft Energi. Nå har vi bestemt oss for å sette opp denne siste, vi ser Edgar Lund, Odd Jøssing og Harald Røstad som retter ryggen etter å ha montert noe av fundamentet.

Vi forbedrer lokalene vi leier på Austrått, hele tiden, til tross for usikre tider og med eiendomsforhold omkring tunet på Austrått gård, det er bekymringsfullt.

19.1.2022 Grasrotandelen

logo Norsk Tipping

Nå er oppgjøret fra Norsk Tipping for 2021 kommet. En ny grasrotgiver er kommet til og det er 42 spillere hos Norsk Tipping som har valgt oss som grasrotmottaker. For 2021 ble det overført 10 610 kroner til oss fra Norsk Tipping, nesten samme beløp som for 2020. Tusen takk, alle grasrotgivere.

Skulle du ønske å delta i gruppen grasrotgivere, klikk logoen til venstre, rull litt ned på siden, oppgi organisasjonsnummer 990 661 928, som er Yrjar Heimbygdslag. Vi får da et beløp tilsvarende inntil 7% av din spillinnsats fra Norsk Tippings overskudd, din innsats blir ikke redusert av dette.


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag