NYHETER for 2023
Send kommentar til webmaster(hos)yrjarheimbygdslag.no eller post(hos)yrjarheimbygdslag.no.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005

16.12.2023 Vann

icon om flommfare

Enda en gang fosser vann inn i kjelleren på Austrått gård. Som sist er det kjelleren under bestyrerboligen og fraukjelleren under fjøset som har flom. I kjelleren står mange store redskaper på gulvet og mange er laget av tre. Dette er andre gang at overflatevann fra jordene vest for gården trenger inn fordi avløpet til sjøen ikke klarer å ta unna alt vannet. To pumper fra brannvesenet forsøker å holde nivået så lavt som mulig. Takk og pris for medlemmer som bor i nærheten og som bryr seg.

13.12.2023 Ny traktor

foto av traktor

foto av traktor

Yrjar heimbygdslag ble tilbudt enda en traktor og i uka som var, ble den hentet av gode hjelpere. Denne traktoren har påmontert tømmervinsj og har vært brukt i skogen. Traktormerket er Mc CORMICK D 436 Farmall.
For å unngå skadelige avgasser må traktorene taues ut av parkeringa før de startes. Da blir denne nye traktoren grei å ha, riktig plassert kan vi nå vinsje ut alle før oppstart.

8.12.2023 Julebord YHL

foto av Julebord på Austr&arin;tt

foto av Julebord på Austr&arin;tt

Med Brynjar Brodersen i spissen, som kokk og organisator hadde vi aktive medlemmer i Yrjar heimbygdslag en hyggelig sammenkomst med julebord. Som dere ser er det nå enda flere som deltar og har ansvar for de mange arbeidsoppgaver som faller inn under et heimbygdslag. Alle fikk ved denne anledning er stor og velfortjent takk for innsatsen fra lederen, Stein Terje Eriksen. Kona hans, Brit, hjalp Brynjar på kjøkkenet, sammen med flere, men Brit tok grovvasken og endte opp med våt kjole. Hun var like blid da hun etterpå reiste heim for å skifte.
Yrjar heimbygdslag har økt medlemmstallet siste måned og kanskje blir det et fjerde bord å fylle med aktive medlemmer neste år. Det kan trengs, lederen leste opp ei lang arbeidsliste for 2024 og der må mange hender aktiviseres. Velkommen i laget.

2.12.2023 Jul-dagan

foto av Jul-dagan på Austr&arin;tt

Tradisjonen tro, Ørland/Bjugn husflidslag, arrangerte Jul-dagan, ei messe for produsenter av nytteprodukter i husflidstradison og pynteprodukter til julens dager og til resten av året. Publikum besøkte messa og de 46 utstillerne begge dagene, som vanlig.
Yrjar heimbygdslag var med og hadde salgs-«stand» for smørfisk. bøker og blad foruten vårt lynlotteri. Best av alt, hele 20 nye medlemmer ble vervet, slik er vi nå over 200 medlemmer.

10.11.2023 Digitalisering av lyd

foto av 231110_digitalisering

Ikke før var 5052 dias digitalisert så tar Edgar Lund fatt på en like stor oppgave, å digitalisere lydopptak fra kassetter. Vi har ikke antallet som skal bearbeides, for da Radio Fosen sluttet med lokalsendingene fra sitt studio på Brekstad kom lydopptakene hit til Yrjar heimbygdslags arkiv. Kassettene ble stablet i plastkasser, ikke telt opp, og nå tar vi fram eske etter eske for å berge denne historiske skatten. Kassettband forringes med tiden, avspillere blir mangelvare, mens lydfiler forhåpentligvis varer noe lenger enn band. Stikkord om emner som omtales på opptakene blir notert ned. Hvordan vi skal samle slike «stikkord, emneord» på samme sted for senere å kunne utføre ett søk i alle band, er vi usikre på. Har noen lesere en ide, kom med den. Vi lagrer emneordene og opptakene for fremtidige generasjoner, slik at de finner tilbake til hendelser de vil vite mer om. Da blir ikke historien gjemt og glemt. Men kan vi i tillegg mangfoldiggjøre opptakene, de som var sendt på Radio Fosen, gjennom å legge dem på våre nettsider og publisere via Internett? Vi vet ikke svaret.

17.10.2023 Reparering og sikring på Austrått

foto av stillas

Vi kan feire et lite jubielum i år, vi har i 30 år levd med drypp fra opprustet takrenne og ras av snø og is om vintrene. Nå kan alt dette bli historie.
Yrjar heimbygdslag har kjøpt stillas for at nødvendig reparasjon kan utføres. Starten av dette er kursing i stillasbygging. Flere medlemmer har lest teori og tatt eksamen, nå undervises det i den praktiske delen. Resultatet blir medlemmer med autorisasjon i bygging av stillas. Første etappe er snart unnagjort.

17.10.2023 Vannskader på Austrått

foto av vann

foto av vannI et døgn har det regnet ganske mye, men ikke med noen rekordnedbør. Med erfaring fra enda større nedbørsmengder tidligere, var det med forbauselse vi tirsdag morgen åpnet portene til kjelleren på Austrått gård og fant et vannspeil på fra 2 cm til 5 cm, og det økte. Mange gjenstander, laget av treverk, er lagret på gulvet, alle får vannskader. Det ble anskaffet pumpe og slange, men inntrengningen var så stor at pumpingen monnet lite. Odd Jøssing, en av de aktive deltakerne i laget, tok traktor og redskap og kjørte til fjæra. Der fant han stedet drensrøret munnet ut og etter å ha fjernet den nederste delen fikk avløpet full åpning, røret var breddfullt. Dermed begynte vannspeilet å synke. Etter at pumpa hadde gjort sitt benyttet vi industristøvsugeren og sugde opp vanndammene, iblandet jord og sand. Heldigvis var det ikke iblandet kloakk, slik ble skadene mindre enn fryktet. Vi får si som politikere, «Vi må ta lærdom av denne hendelsen». Hvem vi er kan diskuteres, drens fra byggene på tunet er koplet sammen med avrenningen av grøftene vest for tunet, er det en fornuftig og ønskelig løsning?

5.9.2023 Austråttdagene

foto av mopedparade

Årets «Austråttdager» ble en suksess. Publikum var fornøyd, så var også de utstillerne vi traff, det vil vi påstå selv om evalueringen enda ikke er utført. Traktorparaden begge dagene var vellykket selv om noen kjøretøy ikke lot seg starte denne gang.
Tittelbildet til venstre viser en annen morsom parade, De gamle mopedene trenger også å bli presentert.
Bildekavalkaden over traktorparaden finner du nederst på traktorsiden, klikk menyvalget «Traktorer»

25.8.2023 Digitaliserte dias

foto av esker med dias

Tilfanget med 62 esker dias ble gitt oss av Liv Ingjerd Klokk Grande (1927-2020) 25.9.2010. Hun var gift med Ole Konrad Grande (1922-1996), klokker og rektor ved Opphaug skole. Ole K. Grande har benyttet fotoapparatet til å dokumentere hendelser i familien, i lokalmiljøet, på arbeidsplassene og under feriereiser, litt slik vi alle gjør. Han skiller seg likevel litt ut, han har satt alle dias-fotoene i rammer, også de gangene eksponeringen må sies å ha vært mislykket.
Edgar Lund har brukt 19 måneder på å skanne hele denne samlingen. Det siste dias ble belyst 24.8.2023, noen pauser og ferier har det riktignok vært. Ikke alle dias-skuffene var fulle, totalt ble det 5017 digitale foto etter Ole Konrad Grande. Tenk litt på hvilken formidabel innsats Edrar Lund har lagt ned i arbeidet til fellesskapets beste.

8.8.2023 Traktor

foto av Allgaier traktor

Denne traktoren har ikke vært kjørt på noen år, Smøroljen har en tendens til å bli med ut i eksosen og bremsene er ikke helt patent. I dag lot den seg starte og den prøvekjøres av Jan Steinar Aune-Rædergård. Våre fire faste medlemmer i verkstedet gjør en formidabel jobb og nå luftes alle traktorene og gjøres klar for Austråttdagene, første helga på september, om en liten måned.

11.7.2023 Treske

foto av treske

Vi har tidligere skrevet at korntreska var gitt fra Asserøya. La oss korrigere dette, treska var brukt på gården Hellesvikmoen, men ble gitt av Audun Rømmen som selv bor i Trondheim. Det var givers gammelonkel som i sin tid kjøpte og brukte treska.

I dag koplet vi sammen treska med en Ferguson 133 som er del av traktorsamlingen. Treskeverket er kjørt og alt fungerer. Etter testen ble treske og traktor omplassert til parkeringsplassen øst for fjøset. Der kan den bli stående til etter Austråttdagene, da skal den i hus, håper vi.

11.7.2023 Høypresse

foto av høypresse

Vi mottok tidligere ei korntreske fra gården Hellesvikmoen tidligere Bjugn kommune. Nå er det kommet ei høypresse og skålharv fra samme giver. En velvillig person hentet gjenstandene med lastebil som hadde kran. Her planlegges rengjøring, stålbørste eller høytrykksspyler, er spørsmålet, ren skal den bli - uansett.

Det er flere slike større gjenstander, som forlengst er gått ut av bruk, og som nå banker på hos oss. Siloband og avlesservogner er slike utrangerte redskaper som kunne fortalt om den raske utviklingen i landbruket. Men så var det plass da.

17.7.2023 Nedløp av takvatn

foto fra arbeid med nedløp

foto fra arbeid med nedløpI flere år har takvatn vært et problem på sjøsida av fjøset på Austrått gård. Rennene lekker, det er hull i hull, nedløpene har løsnet fra rennene og et nedløp her falt helt ned, det etterlot et sementrør i jordbandet som litt etter litt ble fylt av jord og pukk.

Ørland kommune har bevilget penger til reparasjoner, Yrjar heimbygdslag har kjøpt stilas og påtatt seg ansvaret for reparasjon. Det blir et vinn-vinn for begge parter. Samtidig som stilaset er oppe skal veggen males.

første jobb var å åpne det blokkerte nedløpet, den siste pukken ble hentet opp med en industristøvsuger. Remontering er påbegynt, se fotoene.

24.6.2023 Besøk av Hegra historielag

foto fra besøk av Hegra historielag

Vi hadde i dag besøk fra Hegra historielag. De kom i buss og etter omvisning på Austråttborgen kom de til oss. Her ble gruppa på 30 personer traktert med rømmegrøt og kaffe før de fikk en orientering om heimbygdslagets arbeid. Deretter gikk vi omvisningsrunden med potetkjeller, arkiv, storkjeller for til slutt å klatre opp på låven. Noen var dårlige til beins og sto over siste del av omvisningen.
Takk for besøket.

18.6.2023 Guriannadag

foto fra guriannadagen

foto fra guriannadagenfoto fra guriannadagenI strålende sol ble «Guriannadagen» avviklet. Fordi denne dagen var sammenfallende med «Villblomstens dag», fikk vi et interessant foredrag om blomster og fugler av Audun Eriksen. Han er leder for «Besøksenter våtmark Ørland». I overkant av 40 mennesker var innom stedet i dag. Mellom gjestene var tre personer med tilknytning til Gurianna, det var to av hennes oldebarn med partner som kom på besøk.

12.6.2023 Tilfang, maskiner

foto av loftstrapp

I går kveld var disse to, sammen med en lastebil med fører, ute for å hente denne JF treska. Alle detaljer skal fortelles via web-sidene «Landbruk», på et senere tidspunkt. Vi har en utfordring med mottak av slike store landbruksmaskiner, vi har ikke plass. Denne generasjonen tresker var i markedet bare ei kort tid, selvgående tresker kom like etter, de hadde egen motor og hadde ikke behov for en traktor ved siden som drivmiddel. Denne spesielle treska har vært brukt bare en gang, da ble en åker på 60 da høstet, den er derfor ikke utslitt og er en fin representant for utviklingshistorien av redskaper i jordbruket.

8.6.2023 Tilfang av trapp

foto av loftstrapp

For første gang har vi fått ei trapp til bevaring. Slike trapper, noen enda brattere, er blitt erstattet med nye trapper som er bedre å gå i, enn disse gamle. Vi har etter hvert liten plass til lagring av romstore gjenstander så derfor plasserer vi denne trappa slik at den kommer til nytte. Lagerhylla på veggen er nå mer tilgjengelig for oss, la oss bare håpe at publikum ikke går opp, lagerhyllene er ikke sikret for fallulykker og det er heller ikke plass til å gå langs dem. Er det nok med et sperreband?

2.6.2023 Guriannadagen

foto av Guriannastua

Guriannadagen er i år forskjøvet noe, den kommer 18. juni. Denne dagen er sammenfallende med «Villblomstens dag» og derfor skal de to dagene markeres samtidig. Med Guriannastua står vi midt i villblomstens rike med innslag av beiteplanter og planter knyttet til myr. Vi starter som vanlig klokken 13.

22.05.2023 Plantedag ved husmannsplassen Tinden

foto av Brannlilje

foto av PionVi har mange ganger observert en gruppe med liljer som hver sommer har blomstret ved innkjørselen til et bolighus på Opphaug. Det har lenge vært et ønske fra noen av oss i Yrjar heimbygdslag om at vi også kunne bevare eldre hageplanter fra Ørland. Vi har tidligere plantet to Pioner i sørveggen på bolighuset på Tinden, en Pion med duft og en uten. Dessverre er det latinske navnet på de to ukjent. I år har vi plantet inn hagekornvall, muligens en krysning mellom storkonvall og kjempekonvall. I dag ble en samling løk av Brannlilje plantet. Løkene har lange spirer og tidspunkt for omplassering er uegnet, men med god vanning håper vi Brannlilja vil trives på Tinden. Overlever den flyttingen vil vi helt sikkert ha vakre blomster neste år. Hvor plantene kom fra? Fra det nevnte bolighuset på Opphaug, ei rot som sto på motsatt side av huset i forhold til den vi alltid la merke til. TAKK til den snille giver!

11.05.2023 Tømming av klarningstank

foto av arbeid

foto av arbeidØrland kommune benytter et firma med tankbil og sugeutstyr til tømming av septiktanker omkring i kommunen. Her er de innom Austrått gård for å tømme, ikke en septik-tank, men en klarningstank. Gjennom denne tanken går drensvann, før det ender i fjæra. På slutten av krøtterholdet i denne bygningen, ga portene til gjødselkjelleren etter og betongen utafor fjøset og klarningstanken, fikk tilført kufrau. I dag ble den massen som endte i tanken, sugd opp. Der har den ligget urørt siden 1993 og vi håper det vil gå mange år før det igjen blir nødvending med slik opprydding, litt sand og jord følger jo med overflatevann, men nesten to høydemeter i tanken står klar til å huse slikt avfall.

30.04.2023 Foto av kommunestyrer

foto av tilfang

Ørland kommune låner velvillig ut fotografier som vi digitaliserer. Nå ligger gruppebildene av kommunestyrene i Ørland mellom 1960 og 2019 på nettsidene våre. Du starter i menyen med «Fotografier». Skroll nedover neste meny til «Politikere, ordførene, m.m.» M.m. er tenkt brukt til fotografier av personer som på hvert sitt felt har deltatt i Ørland kommunes utvikling og fremgang.

Har noen gruppebilder av arbeidere, ansatte, ved bedrifter i Ørland? Slike grupper ville blitt plassert under begrepet m.m.

28.04.2023 Trappstein

foto av tilfang

Jobben er gjort! Arnfinn Hoøen fant denne store steinen i åkeren, han satte den til side - den var for fin til å ende i steindungen. Da han solgte gården til forsvaret flyttet han steinen inntil fjøsveggen på Tinden. Nå er den igjen flyttet, denne gang til Austrått og er blitt til trappstein ved kjøkkeninngangen til Austrått museum, unnskyld, fjøset på Austrått gård.

17.4.2023 Tinden

foto av primula

Våren er som kastet over oss og en hektisk sesong med publikumsrettet aktivitet starter. Nå må bygningene våre våkne opp og i dag ble husmannsplassen Tinden vekket fra sin vinterdvale. Åtte medlemmer kastet seg over mange gjøremål. Veien nedover til plassen fikk nytt slitelag med grus, hele tre traktorlass med masse ble brukt, grunnmuren under fjøset ble ettersett og med jekk og spett kom noen stor steiner tilbake på sin rette plass.
I snekkerstua ble ting satt på plass og gulvet rengjort. I våningshuset kom mattene ut, gulv vasket og halvdøde fluer skysset på dør. Fjøsdelen, der publikum skal komme til, ble støvsugd i begge etasjer. Helt til slutt ble takvekster av rogn, bjørk og tindved klippet ned og kjørt bort sammen med kvister fra området rundt husene. Da kan vi ønske enhver velkommen inn. (Da gjenstår bare Guriannastua og naustet). Vår gamle kommuneblomst strekker seg mot sola, velkommen også til deg, Primula veris, marianøkleblom. Pleier noen å ha historielagsblomst?

9.4.2023 Fotografier

foto av speider

Fotografiet til venstre er av Torny Ulset (1924-2019), i speideruniform. Hun var i mange år leder for ei grein av speiderbevegelsen, K.F.U.K., her i Ørland. Da hun døde i 2019 fikk Yrjar heimbygdslag overta hennes minnemerker og -medaljer sammen med utmerkelser hun hadde fått. Tidligere hadde vi overtatt fra Nordmisjonen arbeider av Torny Ulset som hun hadde gitt Grande bedehus. En annen viktig gjenstand vi fikk, var et fotoalbum. Det inneholdt 260 fotografier og av dem er 58 fotografier publisert på våre nettsider. Det er opprettet et nytt kapittel under fotografier, «Speidere, losjemedlemmer». Dere må skrolle forbi alle skole-kapitlene for å komme dit. Vi håper dette utvalget kan gi en ide om hvordan speidebevegelsen formet barn og unge gjennom møter og praktiske gjøremål på overnattingsturene troppene hadde. Navn er utelatt, bortsett fra noen fornavn, men for arkivet skulle vi gjerne hatt personopplysninger, om hundre år kan de bli etterspurt, så hjelp oss!

13.3.2023 Tilfang

foto av tilfang

Dere som har vært i «Potetkjelleren», inngangen til arkivet i kjelleren under fjøset på Austrått, vet at der står et langt bord. Det siste tilfanget er nå plassert her, etter en dag med generelt renhold, støvfjerning for det meste, og alle gjenstandene skal inn til magasinering. Neste oppgave blir registrering med beskrivelse av hver enkelt gjenstand foruten dens historie. Etter fotografering blir en ledig magasinplass lokalisert og de viktigste opplysningene fra registreringskortet ført i det store oversiktsarket for alle gjenstandene. Da vet vi hva vi har og hvor det er og etter hvert kommer mesteparten av opplysninger til deg via vår tids fantastiske formidlingdkanal, internett.

20.2.2023 «Bud og Hilsen»

foto av eske med blader

Sjømannskirken, eller «Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for skandinaviske Sjømænd i fremmede Havner og Den norske sjømannsmisjon» laget meldingsblad som gikk til abonnenter og utenriksstasjoner fra 1865 og lages fortsatt under navnet «Hjem»

Yrjar heimbygdslag fikk ei eske fra en giver på Storfosna med blader fra 1925 til og med 1931. Disse er nå digitalisert og er tilgjengelig fra menyvalg Arkiv og Bud og Hilsen under Skannet materiale.

20.2.2023 Årsmøtet

foto av møtet

foto av møtetYrjar heimbygdslag avholdt årsmøte som planlagt 18. februar 2023. 18 medlemmer møtte opp. Årsmelding og regnskap ble godkjent. Forslaget til endring av vedtektene ble vedtatt med en liten forandring. Vedtektene finner du i «Brukerhåndbok», kapittel 2. Pekeren ligger helt nederst på hovedsida. To nye medlemmer kommer inn i styret. Om litt kommer referatet fra pekeren nederst på hovedsida vår.

26.1.2023 Årsmøteinnkalling

foto av smilefjes

Yrjar heimbygdslag har årsmøte 18. februar 2023. Alle medlemmene skal ha fått tilsendt innkalling, sendt 12.1.2023, de fleste på e-post og 18 medlemmer på SMS, i mangel av e-post. Vi skrev at årsmøtepapirene kunne du finne på hovedsida vår, da mente vi under vår nettadresse «yrjarheimbygdslag.no» og ikke på vår fjesbokside. Vi skrev internettadressen vår, men ikke utført som peker, hyperlink. Men kopierer dere denne adressen og limer den inn i en internett-leser, kommer hovedsida vår opp, sammen med menyvalget som ligger til venstre. Skrivemåten lurte noen av dere, det var ikke slik ment, beklager. Velkommen til årsmøte.

9.1.2023 Mimrekaffe

foto av mimrekaffe

Yrjar heimbygdslag har startet årets serie med mimrekaffe 9. januar. Som tidligere er det Jan Fred Paasche som organiserer og Anne Marit Sannan steker vafler og lunker på kjelen. Foredraget denne gang var om landheving i Skandinavia og Ørland spesielt. Brynjar Brodersen dro lange linjer fra bebynnelsen av verden, med «Big Bang», og hvordan vår planet, jorden, ble slik den ble. Han berørte de vekslende istidene og deres rasering av Nord.Europas fjellgrunn. Han endte opp med siste istids vekt og nedbøying av jordskorpen og dens utposing når isen til slutt slapp taket. Han viste landheving på kart tilbake 10 000 år og i intervaller på 2000 år. Han fortalte at perioden fra første bosetning på Ørlandshalvøya og fram til dagen i dag skal inkluderes i utstillingen «Fra jord til bord», som er under planlegging.

3.1.2023 Godt nyttår

foto av fotografi

Yrjar heimbygdslag ønsker alle et godt nytt år!
Illustrasjonen til venstre kunne ha vært et fyrverkeri, som et bilde på et nytt aktivt og framgangsrikt år. Men med skeptiske uttalelser om Norges budsjetter, på kommunalt og statlig nivå, kan vi alle forvente en forsiktigere bruk av penger framover. Som historielag er vi avhengig av tilskudd om vi skal ha den samme aktiviteten i 2023 som i 2022. Men om flere investeringer må vente, har vi andre oppgaver som venter, og det er oppgaver som ikke koster mange penger å utføre.
Illustrasjonen til venstre er et slikt eksempel, låne inn eldre fotografier, digitalisere og publisere. De mange redskapene vi har magasinert mangler faktaopplysninger, hvor ble denne redskapen produsert, hvilken annen metode ble erstattet med denne, når ble den oppfunnet, hvor, av hvem? Fra hvilke land kjøpte Norge redskaper og når kunne vi lage dem selv? Når slike opplysninger er funnet og kvalitetssikret skal de utformes og plasseres slik at vi og besøkende kan høste kunnskap og undres videre.
Under menyen «Fotografier» finner dere i undermenyen en ny post: «Familiegrupper», 62 foto er plukket ut blandt de 7000 første numrene og plassert der.


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag