kart av stedet

Eiendommen Utsyn på matrikkelgården Brekstad i Ørland.
G.nr. 67/30.

kart av stedet

foto av eieren av bygningen
foto av bygningen
foto av eiendommen

Med støtte i bokverket «Norges Bebyggelse», kan vi fortelle at det ble bygget «Yrjar Gjesteheim og kafé» i 1939. Det var Edna Hovde (1884-1972) som etablerte seg her. Hun hadde utdannet seg til meierske og var ansatt ved Ørlandets Meieri. Hun var datter av Pauline og Ingebrigt Hovde på gården Hovde. Da faren døde i 1924 overtok Edna Hovde gården i 1926. Hun lot gården gå videre til sin søster og hennes mann, Aagot og Harald Hegvik, i 1933.

Første byggetrinn var på 96 kvadratmeter i to etasjer. Toppetasjen hadde 10 gjesterom, det var kjøkken, spisesal og kjeller. I 1954 kom et tilbygg på 193 kvadratmeter, dermed hadde hun 18 rom, kjøkken, to bad og to utpakkingsrom. Det var bygd vedbu med utedass i 1939. Edna Hovde hadde privat leilighet i vestre del av bygningen.

Arne Hegvik (1918-1978), som var Edna Hovdes nevø, overtok Yrjar Gjesteheim. Han dreiv stedet sammen med kona Tora Karoline Gjelseth (1921-1987) fra Frøya. Arne Hegvik hadde eid gården Hovde, den solgte han i 1953. Familieopplysningene er skrevet der.

Neste eier og driver av eiendommen var Ole Reidar Myren (1943- ) og Ragnhild Marie Myren (1944- 2017). De fikk overnattings- og serveringsbevilling fra et enstemmig Ørland kommunestyre høsten 1984. Han fikk samtidig serveringsbevilling for Yrjar Kafeteria som holdt til i 2. etasje i Torgsenteret. Rundt 1986 er Brekstad Hotell A/S etabert for overnattingsdelen av etablissementet. Ifølge Enhetregisteret (Brønnøysund ) ble Restaurant Melissa AS, som har lokaler i bygget, etablert 13. mars 2007. Styreleder her er Hayati Yasar. Varamedlem i styret er Kari Engdal.

Dette bygget har gjennomgått flere endringer fram til det bygget som står her i 2017. Noe ble ombygd til leiligheter. Kjelleretasjen ble spisested og i første etasje kom frisersalong. Parkeringsplass ble opparbeidet foran restaurantdelen.

foto av bygningen foto av bygningen foto av bygningen foto av bygningen
foto av bygningen foto av bygningen foto av eiendommen foto av bygningen
foto av bygningen foto av bygningen foto av eiendommen foto av bygningen
foto av bygningen foto av bygningen foto av eiendommen foto av bygningen
foto av bygningen foto av bygningen foto av eiendommen foto av bygningen

Opplysninger om eiendommen Utsyn finnes ikke i Ørlandsboka, bind II.


Åpningssiden for matrikkelgården Brekstad
Index for matrikkelgårdene i Ørland.
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag