Yrjar Heimbygdslag

Bildet er tatt mot sør. I dag ligger samvirkelaget (COOP Prix) her hvor de to nærneste husa står og riksveien er enda nærmere fotografen. Vi ser mellom de to husa de gamle bygningene til Ørlandets Handelssamlag med bestyrerboligen lengst til høyre. Helt til venstre i bildet ser vi enden av våningshuset på Opphaugsgården (neri´gården), bruksnummer 1.
Det nærmeste huset til høyre var bygd til Opphaug skole og brukt fram til 1923 for femte og sjette klasse. Da var nyskolen på Røstad bygd ferdig. Gammelskolen ble flyttet hel dit den står i dag, se bruksnummer 96. Bygget har også huset postkontor og kafé.
Stua midt i bildet er muligens lærerbolig på skoletomta, bruksnummer 18, det samme bruksnummer som COOP har i dag. Her er kildene usikre. Vi har en annen opplysning som sier at bygningen huset rigstelegraf og bakeri. Opplysningene er skrevet bak på dette postkortet som Anton A. Døsvik sendte til Mattias S. Ovesen med ønske om god jul og godt nyttår. Anton skriver at han er Mattias sin søstersønn. Ingen datering er skrevet ned.
På gårdsbruket til venstre for ramma av fotografiet, b.nr. 14, bor ved folketellinga i 1900 en bager, Magnus Larsen og en bagerlærling, Ingvald Larsen, som begge søker arbeid. Gården eies av Jens Petter Røstad.


Foto av gården

Fotografiet eies av Thorleif Døsvik.


Åpningssiden for matrikkelgården Opphaug
Index for gårdene i Ørland.
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag