"Veslemøy", foto av skipet som Fridtjof Nansen benyttet på en ferd til Spitsbergen.


Terje Sørensen identifiserte to fotografier i vår digitale samling og her er hans opplysninger.

YHL F 14071

På bildet YHL F 14071, som må være tatt året etter at kaia stod ferdig (altså1912), ligger en skute til kai. Etter det jeg kan forstå, må det være Fridtjof Nansens egen skute "Veslemøy", som han gjorde en reise til polare farvann med denne sommeren, som er på bildet. En stor menneskemengde har møtt opp på den flaggsmykkede kaia, ser vi. Jeg tror bildet er tatt etter tilbakekomsten fra toktet, og da en gang mellom 9. og 14. september. Nansen har selv skrevet om reisen i boka "En ferd til Spitsbergen". Avisene hadde også noen notiser om ferden. Jeg har plukket noen linjer fra enkelte avissider som er å finne på nettet.

foto av et fartøy

Trondhjems Adresseavis, 4. juli 1912:

Nansen med "Veslemøy" til Spitsbergen. Kristiania , 4de: Professor Fridtjof Nansen er for tiden paa reise nordover med "Veslemøy". Professorens barn er med om bord, men sandsynligvis forlater de skibet i Tromsø, da professoren skal ha til hensigt at utstrække sommerreisen helt til Spitsbergen og maaske endda længer til den faste iskant.

Romsdals Amtstidende, 19. juli 1912

Professor Nansen er ankommet Green Harbour 16. juli.

Trondhjems Adresseavis, 23.august 1912:

Turistfærden til Spitsbergen. Trådløs meddelelse fra "Kong Harald". Fra "Kong Harald" som sammen med "Vega" er paa Spitsbergentur, er der i dag kommet traadløst telegram til Nordenfjeldske dampskibsselskap. Telegrammet var avsendt efterat skibene var gaaet ut fra Spitsbergen for at vende hjemover igjen. (…) Skibene traf isen mellom 80 og 81 gr. I Virgo Bay traf skibene paa "Veslemøy" med professor Nansen om bord. Møtet med den berømte mand vakte voldsom sensation blant passagererne. Skibene vil være tilbake til Trondhjem i næste uke.

Trondhjems Adresseavis, 28. august 1912:

Nord i taakeheimen. (…) Professoren var om bord paa "Kong Harald" og fornyet sin proviant. Blant annet fik han færskt brød. Professoren fortalte at han hadde ligget ved iskanten i 14 dage. Det var fra iskanten han kom da han traf turistskibene (dvs. Nordenfjeldse Dampskibsselskaps "Kong Harald" og Bergenske Dampskibsselskaps "Vega").

foto av et fartøy

Tromsø Stiftstidende, 7. september 1912:

Professor Nansen med "Veslemøy" er efter sikker forlydende ankommet til Harstad i dag. Enten maa han da væ:re seilet utenom Tromsø eller ogsaa er han passeret gjennem sundet rent ubemærket.

Nordisk Tidende, 3. oktober 1912:

Nansens Spitsbergenstur. Professor Nansen ankom til Bergen 15de September fra Spitsbergen med "Veslemøy" og drog videre sydover næste morgen. Nansen var meget fornøiet med resultatet af turen til Spitsbergen. Han har gjort en hel del gode oceanografiske undersøgelser og har ogsaa undersøgt en hel del af Spitsbergens fjorder. Veiret var stygt næsten hele tiden, koldt og raat og med snetykke. "Veslemøy" var en udmerket sjøskude.

Aftenposten, 18. september 1912:

"Veslemøy" med professor Nansen om bord ankrede kl.7 igaaraftes op paa Lysakerbugten, hjemvendt fra sin Spitsbergentur.

Middagsposten, 16. januar 1915:

Professor Nansen har solgt sin Kutter "Veslemøy" til Kaptein Engvoldsen i Langesund. Prisen er efter Forlydende 8000 Kr.

YHL F 25561

Det skulle ikke forbause meg om det er "Veslemøy" vi også ser på bilde YHL F 25561, fra Kristianiafjorden.

foto av et fartøy

Åpningssiden for temasiden beretninger.
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag