foto av logo

YHL 40 år, en melkevognsamtale med en av dem som bygde laget.
Daniel Johansen i samtale med Harald Røstad.

Ide og tekst Karl Erik Sørensen.

foto av logos opphav

Dette er disposisjonen og teksten til samtalen mellom Daniel Johansen og Harald Røstad under middagen ved jubileet 30. september 2017.

foto av annonse

Oppstarten:

Torsdag den 17. mars 1977 ble holdt åpent møte i Ørland Rotary på Ørland Turistheim. Møtet var kunngjort i «Fosna-Folket».
Der ble vedtatt å stifte Yrjar Heimbygdslag.
27 medlemmer tegnet seg.

Til styre ble valgt:
1. Per Sveaas
2. Aslaug Solbue
3. Per Ørsleie
4. Ragnhild Nesset
5. Stein-Arne Solberg.

Det ble fokusert på innsamling av bilder, tekster og intervjuer.

I 1979 jobbes det med å få gjenreist en gammel bauta på Opphaug. Hvordan gikk det med den saken?

I 1980 er det snakk om et eventuelt kyst-/sjøfarts-/ og fiskerimuseum i et stort sjøhus ved Uthaugsmoloen. Dette må det arbeides videre med.
30 år seinere er naustet på i Sjøgata lagets eiendom.

I 1984 har laget tilhold i et rom på Austrått. Hva kan vi fortelle om den epoken?

I 1985 består styret av:
Ivar Hopen – formann
Jan Fred Paasche – nestformann
Mary Eide – kasserer
Erling Haarberg – styremedlem
Berit Aasan – sekretær

I 1986 mottar laget en del gjenstander fra boet etter Haldis Hoøen. Seinere skal også hennes hjem Tinden tilfalle laget!

I 1987 er fotograferingen av historiske steder på Ø;rland så smått kommet i gang. Laget er ti år, og det rapporteres om stor aktivitet. Det begynner også å komme inn gjenstander til laget, og det føler seg anerkjent i lokalmiljøet.

I budsjettet for 1989 settes det av kr. 3200 til innkjøp av «båndspiller med fotpedal»! samtidig nevnes det at laget snart bør gå til anskaffelse av datautstyr.

foto av naust
foto av Tinden
foto av naust

I 1989 spekulerer laget i aksjer, og investerer i tre aksjer i Fosen Nærradioselskap A/S. Kan noen si noe om avkastningen?

I 1990 blir det gjort tilgjengelig et lagerlokale i toppetasjen til Ørland butikksenter. I tillegg oppbevares større ting på låven til Anne Marie Røstad. Dette året investerer laget i eiendom. Naustet i sjøgata erverves for den nette sum av 6000 kroner fra Per Kotte. Bøygen er at bygget står på bygslet tomt.

Ved utgangen av 1990 har laget 108 medlemmer. Dette er også året da Sandbekken-motoren kommer fra Gjølga.

I 1992 kjøper laget husmannsplassen Tinden fra Arnfinn Hoøen for 1 krone. Og så var dugnaden i gang igjen!

I 1993 er arbeidet med å «lage seg en plass» på Austrått gård i gang. Harald Røstad og Hans Aune legger ned 6 - 700 arbeidstimer på Austrått dette året. I tillegg overtar laget ansvaret for Guriannastua. Hva i all verden var det i maten dere spiste på den tida?

I 1994 blir det kjøpt inn datamaskin til laget. Har vi den enda?

På juldagan i 1995 selges det egenkjernet smør laget med sponset fløte fra TINE Ørland. Få år seinere blir restene etter meieriet innlemmet i lagets samlinger. Det selges også jønnbrød og kjelost.

I 1996 begynner laget å komme i orden på Austrått. Laget får tilsagn om å leie 666 m2. Styret er ikke tilfreds med leieprisen.

I 1997 flyttes lagets eiendeler til Austrått. Årsmøtet holdes for første gang i Rånesalen. Det legges ned 770 dugnadstimer på Austrått dette året. Mon tro om noen husket på å takke dem som var heime og holdt fortet mens dugnadene pågikk?

I 1998 kommer lokomotivet til Austrått. Hans Aune kjører til Malm med traktor for å hente skinner. Turen tar 9 timer. Verkstedet begynner nå å ta form.

foto av lokomotiv
foto av traktor
foto av torvskjæring med traktor

I 1999 har laget 130 medlemmer. Kontingenten er kroner 100.

I 2001 har laget 9 arbeidsutvalg i tillegg til styret! De har ansvaret for, Tinden, Naustet, Guriannastua, den museale samling, den lokalhistoriske samling, motor og traktorsamling, møllkularedaksjon, internettredaksjon samt en for møter og arrangement. Hvorfor forsvant de fleste av disse?

I 2003 hentes Fordson`en på Bjugnholmen. Ei historie i seg selv om å itj sjå sæ ferbala!

I 2004 legges det nytt tak på våningshuset på Tinden. Bare her nedlegges det 416 dugnadstimer.

I 2005 ferdigstilles møterommet i første etasje på Austrått gård. Grisebingene er demonterte med slegge, og rommet panelt og pusset. Nok en gang har dugnadsgjengen stått på. Laget har 191 medlemmer dette året, og kontingenten er kr.150.

I 2006 går laget inn i forlagsbransjen og gir ut boka «Skolehistorie i Ørland», forfattet av Terje Sørensen. Dette året kommer også den første mobiltelefonen inn i den museale samlinga, en NMT 450, giver er COOP Uthaug.

I 2007 er laget 30 år. Det avholdes jubileumsmøte på Ørland Kysthotell. Det høstes mange lovord for lagets aktivitet, og enkelte medlemmer hedres med en rose for sin innsats for laget. Sjelden har noe lag fått så mye for så lite! Dette året gir laget ut Terje Sørensen sin bok «Ørlandsbok, kirkehistorie og kristenliv». Og traktorsamlingen har vokst så mye at rommet under låvebrua må istandsettes og tas i bruk til lager. På dugnad selvfølgelig!

I 2010 er endelig etterslepet med registrering av lagets gjenstander tatt inn. Antallet gjenstander i lagets eie er nå 8910. Fra Fosen Nærradioselskap a/ s mottar laget dette året møbler, PCer, båndopptakere, radioer, avspillere og kontorutstyr. Det ble altså utbyttet av de tre aksjene som laget ervervet i 1989!

I 2012 opphører Stiftelsen Austråt Gård, og Ørland kommune overtar ansvaret for Austrått Gård. Laget får derfor en ny eier å forholde seg til. Laget mottar også en invitasjon fra den norske ambassaden i Berlin til en uformell sammenkomst og en drink i Mundo Bar. Bakgrunnen for invitasjonen er at deler av lagets Hanna Ryggen-materiale er blitt benyttet i en utstilling og publikasjon kalt «dOCUMENTA».

I 2014 blir laget eier av den grunnen som Museumsnaustet på Uthaug står på. En anonym giver har et par år tidligere donert kr. 100 000, som blir brukt til dette ervervet. De fire mest populære søkeord på våre nettsider dette året var i rekkefølge; «rosettjern», «yrjar heimbygdslag», «grindvev» og «fyring rundovn».

I 2015 garanterer styret for kr. 186 000 til trykking av Ørlands sang og musikkhistorie, da det tross i utallige forsøk ikke har lyktes å finne ekstern finansiering av trykkingen.

I inngangen til jubileumsåret 2017 har laget 25 362 digitaliserte fotografier og 10 718 fysiske gjenstander.

Og så, noen stikkord for samtalen mellom Daniel Johansen og Harald Røstad i «melkevogna»:

Arbeidet med å rydde plass for laget i kjeller og låve på Austrått:

Hentinga av Sandbekken-motoren på Gjølga i 1990:

Hentinga av traktoren fra Bjugnholmen i 2003:

Og så det nye torvtaket på Tinden da:


Åpningssiden for temasiden beretninger.
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag