Fotografier i det lokalhistoriske arkivet til
Yrjar Heimbygdslag


Foto av ei ukjent dame

Det lokalhistoriske arkivet inneholder fotografier, både fysiske fotografier og som digitale fotografier. Noe av fotomaterialet blir tilgjengelig via disse sidene.

Kjenner du igjen noen motiver på bildene, vær så snill, gi oss da de opplysningene.

Et fotografisk bilde har en vernetid på 15 år etter utløpet av fotografens dødsår og en vernetid på 50 år fra utløpet av det året bildet ble laget. Personvernet krever - med visse unntak - samtykke fra den avbildede for offentliggjøring. Den gjelder i personens levetid og 15 år etter dennes død. I ået 2016, betyr det at bilder yngre enn fra året 1966 ikke kan presenteres på disse sidene, eller yngre enn fra året 2001, med hensyn til personvernet og fotografens dødsår, med mindre tillatelse er gitt av partene.

Arkivet kan skanne fotografier. Vi har to Epson fotoskannere, format A4 og A3, som kan digitalisere både negative og positive bilder. A4-skanneren har en oppløsning på 4800 x 9600 dpi og lagrer i 48-bits farger med en optisk tetthet på 4,0 Dmaks. Den kan fjerne støv og riper automatisk med Digital ICETM. En kan skanne flere originaler samtidig med filmholdere for 35 mm film og dias og for film i mellom- og storformat. En minimumspris per skann vil bli forlangt.

I mangel av et fotostudio er de fysiske fotografiene på disse sidene, som har glass og ramme, fotografert med et digitalt fotoapparat med en enkel blitz og bildene er fotografert på skrå for å minske refleks fra glass og fotoets overflate. Denne skråfotograferingen gjør at vinklene i bildet blir feil gjengitt og bildene egner seg derfor ikke for videre bruk.

Har du fotografier liggende? Vi ønsker at du gir, eller i det minste låner ut, alt av fotografisk materiale til arkivet, om du ikke kjenner de som er avfotografert, kan fotoet likevel ha historisk interesse. Om du ønsker å skanne selv og gi oss datafilen, benytt da en oppløsning som gir 3000 punkter på fotoets lengste side og lagre skannet som TIF, Photoshop PSD alternativt PDD, eller høyeste kvalitet i JPG.

I Adresseavisen, del 3 av 30. april 2011, svarer Ingrid Brissach på et spørsmål om når man begynte å ta bilder med fotoutstyr i Trondheim. Se et skann av svaret her.


Åpningssiden for fotosamlingen
Åpningssiden for det lokalhistoriske arkivet
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag