Husmannsplassen Tinden
|
"Gårdsbruket" Tinden var husmannsplass mellom 1883 og 1982. Husmannsplassen ligger under gården Hoøya, g.nr. 73 b.nr. 6, 2 km vest for Uthaug sentrum i Ørland kommune og leide 10 mål jord av gårdeieren. Vi har en kopi av kontrakten mellom husmann og gårdeier, datert 14. april 1883. Om det har vært husmannsplass her før 1883 vet vi ikke, men punkt 1 i kontrakten skulle tilsi at plassen måtte bygges opp fra grunnen av, eller gjennomgå en omfattende reparasjon.
Bygningene på husmannsplassen har en tradisjonell byggemetode, fjøs og våningshus er bygd sammen i vinkel. Slik var veldig mange gårdstun på Ørland bygd. Dette ga vern mot den kraftigste vinden fra vest og nordvest. En kunne gå direkte fra våningshuset og inn i fjøset, eller fra loftet og inn på låven.
Navnet Tinden kommer av busken tindved (Hippophae rhamnoides), en karaktervekst for dette området. Bildet til venstre viser ei grein av en hunnplante av tindved, med modne bær. Bæra er rike på vitamin C og er viktig føde for de siste trekkfuglene på høsten.
Husmannsplassen Tinden ble gitt til Yrjar Heimsbygdslag av Margareth og Arnfinn Hoøen i 1992, sammen med leie av to mål jord.
Bygningene på Tinden er typiske for denne tiden med stuebygning i tømmer og fjøs i reisverk. Bygningene er plassert i rett vinkel med hverandre og bygget sammen med et reisverk som rommer inngang og torvbu. Over torvbua er loftgangen med inngang til både låve og loft. Fra gangen i første etasje kan en gå inn i fjøsgangen.
I fjøset er det plass til to kyr og en kalv og et rom for høner. Høystålet i vestenden av fjøset har ikke låvebru. Høyet ble båret inn på ryggen. Etter at adkomsten via fjøsgangen var blokkert av høy ble høyet løftet opp på låven og kastet ned i høystålet. I hønsehuset er det plass for omlag 20 høns.
Mennene på husmannsplassen var også snekkere, de var med og bygde fjøsbygninger og laget vanlige nytteting som vinduer. Snekkerlaget som Johan Hoøen d.y. var med i var, foruten ham, Sigurd Utstrand, Olaf Pettersen og Jens Hoøen - sønn til Enok Olsen. Inne på tunet står snekkerbua. Den blåste ned under orkanen 1. januar 1992, men ble bygget opp igjen. Mesteparten av taket på fjøset forsvant under orkanen samme dag. Bølgeblikkplatene ble sanket sammen og spikret på plass. Senere er vinduene på våningshuset skiftet og vestveggen har fått ny bordkledning. Vinduene og de gamle detaljene på huset ble kopiert, noen detaljer ble tilført fra en revet gårdsbygning, ikke langt unna, og slik fremstår husa i dag, noenlunde slik de så ut i tidligere tider.
Åpningssiden for husmannsplassen Tinden
Åpningssiden for Yrjar Heimbygdslag