Traktor

David Brown Cropmaster
Årsmodell 1952


Traktor
Traktor
Traktor

Mus. Nr: YHL 3768

Dette er en David Brown Croppmaster dieseltraktor på 37 HK. Den ble kjøpt ny av Karl Størseth på Hårberg, g.nr. 69/4, i 1952. Han solgte den i 1959 til et sameie av flere gårdbrukere på Innstrand og omegn. De kalte laget for Innstrand og Ophaug Julgrøtlag, og besto av Anton Grøtan på Rabban, g.nr. 76/15, Karl Gjul på Døsvik, g.nr. 77/5, Asbjørn Pettersen på Innstrand, g.nr. 76/12, Jens Hendriksen på Opphaug, g.nr.80/15 og Asbjørn Hoff på Hov, g.nr.79/1.

Giver til Museet var Alfhild Pettersen ved Torfinn Pettersen i 2007.

Traktoren er restaurert ved museumsverkstedet på Austrått og ble kjørt i paraden på bygdadagene for første gang i 2008.

Fra et nettsted har vi "stjålet" denne forklarende teksten om David Brown og laget en forkortet oversettelse til norsk:
I begynnelsen...
David Browns engasjement i jordbruksmaskiner begynte i 1936 da det lokale familieselskapet David Brown og sønner (Huddersfield) Ltd., gikk sammen med Harry Ferguson for å produsere de berømte Ferguson-Brown traktorene. Den ble laget i en krok av David Brown fabrikken. Ferguson-Brown modellen var verdens første traktor som ble utstyrt med hydraulisk løfter og 3-punkts oppheng, et revolusjonerende konsept som snart ble den viktigste delen på jordbrukstraktorene over hele verden.

Omlag 1350 Ferguson-Brown traktorer ble laget - de siste tyve ved Melthamfabrikken - før Ferguson og Brown skilte lag, den første gikk i kompaniskap med Henry Ford i USA og den andre laget sine egne traktorer. Den første David Brown modellen, VAK1, ble vist fram i 1939 ved The Royal Show, hvor den fikk stor applaus. Før produksjonen kunne komme i gang startet den andre verdenskrigen og Melthamfabrikkens resurser ble rettet mot fabrikkering av understell med navnet David Brown, som da gjenoppstod.

Melthamanlegget kunne bibeholde utviklingen av traktorene fordi det ble produsert et lite antall tauetraktorer til fly foruten redningskjøretøy. Dette gjorde overgangen til produksjon av traktorer i 1946 enkel. Selv om selskapet kom sent inn i den store traktorproduksjonen, fikk Meltham laget maskiner som fikk et godt ry over hele verden, for kvalitet og oppfinnsom konstruksjon.

Utvidelse
I 1955 startet firmaet et langt samarbeid med Harrison, McGregor og Guest Ltd. of Leigh, Lancashire, som produserte Albion landbruksmaskiner, hovedsaklig slåmaskiner og selvbindere, og hadde et internasjonalt ry.

I senere år har Meltham og Leighs fabrikker blitt modernisert og utvidet. I juli 1971, ble et nytt samlebånd, det mest moderne i Europa, ferdig ved Meltham. Den revitaliserte fabrikken hos Leigh ble hovedleverandør av store traktorkomponenter til Melthams anlegg og de bygde også traktortilbehør, frontlessere og gravere til å montere bak på traktoren, som eksempler.

På denne tiden var David Brown Britains tredje største produsent av jordbrukstraktorer. De fikk flere utmerkelser, både for eksport og teknologiske løsninger. I 1976 fikk den unike Hydra-Shift semi-automatiske utvekslingen en Design Council Award - den første utmerkelse gitt til jordbrukstraktorer.

Alliansen over Atlanteren
Året 1972 markerte en annen viktig milepæl i selskapets utvikling. David Brown Tractors Ltd. ble en del av Tenneco Inc. i Houston, Texas, og ble knyttet til det verdenskjente Tenneco som et datterselskap til J.I. Case Company, i Racine, Wisconsin. Under merket Tenneco, hadde David Brown traktorer og Case et godt samarbeid med en kombinert produksjon, markedsføring og salg. Dette resulterte i 1973 til at de utviklet en felles fargesetting for David Brown og Case jordbrukstraktorer, en kombinasjon av kvit, rødt og svart.

Det sørgelige
I 1986, ble David Brown navnet forlatt til fordel for navnet Case. Tenneco kjøpte opp International Harvester og Case IH ble født. 1988 var et trist år for David Browns entusiaster, da det ble kjent at Melthamfabrikken skulle stenge dørene, og en traktorproduksjon som hadde vedvart siden 1939, tok slutt.


Åpningssiden for gammeltraktorene.
Åpningssiden for gjenstander
Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag