Motoriserte redskaper på hjul i samlingen |
Det samles informasjon for å beskrive alle modellene som traktorsamlingen huser. Antallet traktorer øker hele tiden, flesteparten er gjort kjørbare. Til hjelp søker vi brukermanualer, delekataloger o.l., disse skal skannes og blir lagt ut på Internet under pekeren «Manualer» fra hovedmenyen.
Samlingen av de motoriserte redskapene er resultatet av et stort arbeid fra noen få aktive medlemmer. Jan Steinar Aune Rædergård er leder for verkstad og restaureringen. Med seg har han Olav AAssved, Harald Røstad, pensjonert gårdbruker, Nils Raaken, pensjonert flyteknikker, Odd Jøssing også pensjonert gårdbruker og mange fler som er innom. Forespørsler om motoriserte redskaper og traktorsamlingen bør foreløpig stilles til en av disse.
Hans Aune (1937-2015) fortalte at den første traktoren kom til Ørland i 1927. Det var brødrene Petter og Jakob Grande som reiste til Trondheim og handlet traktor, plog og harv for sin far Anton Grande. Denne familien bodde på gården Brekka, gnr. 64/6 på Grande. Traktoren var en Fordson og med plogen og harven var kjøpesummen 4000 kroner. Traktoren ble brukt til leiearbeid omkring i bygda. Anders Venes husker traktoren i arbeid på Rønne da han var guttungen, og han syntes traktoren var veldig stor. Kilde; Atle Grande.
På gården Holdnesset i Døsvika, gnr. 77/3, ble det kjøpt traktor i 1926 eller 1927. Dette kjøpet var et samarbeid mellom Jakob Døsvik og Eivind Grinnen. De kjøpte også en Fordson. Kilde Agnes Jøssing, Even Grinnen og Anders Venes.
Anders Venes (1923-2004) fortalte også om en såkalt jernhest, en Mogul, som var innkjøpt og drevet av sogneselskapet i Ørland. Dette var en Inter Harvester Mogul på 10-20 HK, kanskje modell 1916. Den var drevet av en en-sylinderet parafinmotor og hadde kjededrift til bakhjulene. Motoren var plassert midt på og den var svært tung og kjørte seg fast flere steder. Traktoren endte sine dager i et hus på Strandekra, nord for veikrysset Skiftkrokan i Ørland. Den forsvant derfra, mest sannsynlig under innsamling av skrapjern på 50-tallet. Kilde; Anders Venes, Arvid Døsvik og Audbjørn Dahl.
Som svar på henvendelser fra lesere, vil vi her vise noen metoder vi har benyttet i restaureringen av traktorene. Det må ikke forstås som den eneste riktige fremgangsmåte, men som et tips, ut fra det vi har gjort:
David Brown 850 - startprosedyre ved lav lufttemperatur.
Skulle du, som leser av dette, ha ytterligere opplysninger eller korreksjoner, send oss en e-post om emnet.
Åpningssiden for gammeltraktorene.
Åpningssiden for gjenstander
Åpningssiden til Yrjar heimbygdslag