NYHETER for 2009.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2008
NYHETSARKIV 2007
NYHETSARKIV 2006
NYHETSARKIV 2005

25.12.09: God jul og godt nyttår!

Foto av Tinden

Vi er i julehelgen, alle er vi mette og nesten alle er vi fornøyd med tilværelsen. Vi som gransker lokalhistorie, vet at både gode og vonde hendelser har forekommet opp gjennom generasjonene også i julehelgen, hendelser som har satt dype spor hos enkeltpersoner og deres familier. Slike hendelser skapes også akkurat nå. Men så har vi mennesker en forulderlig evne til å se fremover, se mot håpefulle gode hendelser. Slik også med oss i denne bevegelsen. Et besøk fra Trondheim 23. desember av en aktiv historiker, en person som evner å se vårt bidrag i sammenheng med annen virksomhet på Ørland, og Austrått i særdeleshet, gir oss mot til å arbeide videre med vår felles lokale historie.
Inntil vi møtes til aktivitet etter nyttår, la oss ønske hverandre en fortsatt gledelig jul og et godt nyttår!

28. og 29.11.09: Jul'dagan på Austrått.

Foto av juledagan på Austrått

Foto av juledagan på AustråttFoto av juledagan på AustråttFoto av juledagan på AustråttHelga med 1. søndag i advendt kom med de tradisjonelle Jul'dagan på Austrått. Vi var med og kjernet smør til smørfisk, loddsalg, og salg av bøker og Møllkula. Tusen tatt til alle som hjalp til. En stor takk til vår lokale sponsor som skaffet rømme til kjerningen. Takk til dere som kjøpte lodd og fisk! TAKK TIL ALLE!

24.11.09: Juleavslutning i Tinden.

Foto av tinden

Foto av tindenFoto av tindenTirsdag 24. november tentes lysene for siste gang på denne siden av vinteren. Hvert år har damene som benytter Tinden markert vinterens komme med et julebord, så også denne kvelden. Det er et spleiselag, hver og en tar med litt mat, tilsammen skal dette bli en opplevelse for alle. Inne er bordet dekket, kaffekoppene er klare og gjestene ankom idet fotografen trakk seg i stillhet tilbake til sin datamaskin - God Jul - damer!
"Avstressingslaget" er en uorganisert gruppe, flesteparten er medlemmer i Yrjar Heimbygdslag og rekrutteringen skjer ved at en møter opp og blir med. Begrensningen gis av antall stoler, er det 20 gjester, er det fullt.

14.11.09: Arkivdagen.

Foto av logo arkivdagen

Lørdag 14. november er det den nordiske arkivdagen. Da skal arkivene åpnes for publikum. Arkivet til Yrjar Heimbygdslag blir også åpnet denne dagen. Vi starter klokken 14 med en orientering i møterommet på Austrått for deretter å gå ned i selve arkivet. Der vil publikum se hvilke muligheter en publikummer har til å nyttiggjøre seg et lokalhistorisk arkiv. Velkommen innom!

13.11.09: Selvbinder.

Foto av selvbinder

Foto av selvbinderFredag 13. november 2009 ble selvbinderen vi har i samlingen kjørt ut av verkstedet og til lagring på låven. Selvbinderen har vært plukket helt sund, delene pusset for rust, deretter lakkert, for så å bli montert sammen igjen. Den er et vakkert skue og de tre medlemmene på verkstedet har gjort et formidabelt arbeid med den,.til og med knytteapparatet virker som det skal. Planene er at vi skal filme en demonstrasjon av kornhøsting, høsten 2010. Har du et brukbart HD videokamera? Og er du flink med videofilming? Nå frir vi til alle som kan hjelpe oss - gratis - naturligvis.

06.11.09 og 07.11.09: Traktorhenting.

Foto av traktor

Foto av traktor6. og 7. november 2009 ble to traktorer hentet til samlingen. En Wahl ble hentet fra Bjugn kommune og dagen etter en Farmall fra en giver i Ørland kommune. Begge skal gjennom full restaurering i museumsverkstedet. Takk til begge givere for disse fine gavene.

04.08.09: Reklame for bygdadagene

Foto av egenreklame

Hans Aune har lenge pønsket på hvordan vi kunne få navnet på laget til å svive rundt for å tiltrekke seg publikums oppmerksomhet. Nå har han løst floken. En elektromotor er giret ned fra 3600 omdreininger til 3 omdreininger i minuttet med hjelp av deler fra en vifte. Vifta var en gang montert i et tilfluktsrom og kunne drives med ei sveiv om strømmen forsvant. Girboksen gjorde at vifta fikk tilstrekkelig fart om en dro den manuelt, han snudde giret slik at nå, roterer et tresidet skilt der sveiva engang var. Slik veksler navnet "Yrjar Heimbygdslag" i fargene blått, rødt og svart. Supert - Hans!
I tillegg har vi bestilt en "Roll-Up", et banner som står vertikalt og hvor vi reklamerer for egenaktivitetene våre. Dermed håper vi at flere publikummere finner veien til kjelleren og gjenstandene der. Vi har som tidligere grøtservering og kaffeservering i Rånesalen. Kom innom siste helga i august og bruk litt penger på Yrjar Heimbygdslag. Tunge investeringer skimtes i det fjerne - vi må ha mer penger!

04.08.09: Har du hørt om skumplog?

Foto av en skumplog

Harald Røstad var på Ler i Melhus i et ærend. Der fikk han øye på en uvanlig plog, nemlig en skumplog for hest. Plogen har fire skjær og ble dratt av tre eller fire hester når en pløyde opp stubbåker eller lausåker. Til å pløye grassvor var skumplogen uegnet. Giveren på Ler, Per Arne Borten, er barnebarn av politikeren Per Borten, den samme som signerte tegningene til fjøset på Austrått. Dermed plasseres skumplogen i bestefarens bygg til visning og oppbevaring for fremtiden. Nærmere opplysninger om plogen kommer i kapittel landbruk og underkapittel ploger.

04.08.09: Enda en traktor ønskes velkommen

Foto av Porsche Junior traktor

Foto av Porsche Junior traktorEn Porsche Junior traktor er kommet til samlingen. Til venstre ser du traktoren og giveren, Harald Jakobsen fra Ryggaunet på Ryggen i Ørland. Traktorer ble gitt registreringsnummer 3763 i vårt system. Den ble laget i 1959 og har en motor på 822 cm3. Traktoren lot seg starte og restaureringen vil bestå i litt rustflikking og lakkering av noen deler. Ei grasrive til montering foran på traktoren gjenstår å bli hentet hos samme giver. Denne riva betegnes som Åsrive.

03.08.09: Et lite under

Foto av protokoll

La oss betegne denne hendelsen som et lite under, en savnet protokoll kom i dag til rette og ble overlevert Yrjar Heimbygdslag til oppbevaring i det lokalhistoriske arkivet. Dette er den første protokollen for Uthaug handelssamlag. "Alle" trodde at protokollen forsvant i en husbrann i Ørland. I dag ble det opplyst at protokollen ble forlagt i et annet hus, etter at den første jubileumsberetningen om handelssamlaget ble skrevet i 1956. Protokollen blir plassert sammen med flere arkivmeter fra samme forretning. Mesteparten er naturligvis regnskaper og personallister, men denne protokollen blir plassert i den viktigste arkivboksen til Uthaug handelssamlag, nå COOP Fosen, avdeling Uthaug.

10.07.09: Fra aktiviteten i museumsverkstedet

Foto av Hans Aune som sliper ventiler

Foto av Hans Aune som sliper ventilerSommer eller ikke, aktiviteten i kjelleren og i museumsverkstedet går sin gang. En traktor med defekt motor er under behandling. Der det skal være åpning for smørolje, er det tett, sier Johan Martin Thoresen, men der det ikke skal være åpning - er det hull. Hans Aune tar fatt på toppen av motoren. På bildene ser vi ham slipe ventilene og ventilsetet. Verktøyet til dette kommer fra den nedlagte yrkesskolen på Brekstad. Vi var heldige som fikk overta ukurant verktøy etter dagens skolestandard. For oss er disse hjelpemidlene gull verdt. Styrepinnene var ikke med, men Hans Aune dreiet like godt nye.

20.06.09: Nye utstillinger på husmannsplassen Tinden

Foto av ny utstilling

To av utstillingene på Tinden er omarbeidet og ei tredje er kommet til. Klikker du på bildet til venstre ser du noe av ei utstilling som omhandler glatting av tøy. Den forteller om hvilke teknikker og hjelpemidler som har vært i bruk fra steinalder og fram til våre dager. Presentasjonen av jordbruksredskaper på låven har fått ny tekst. Den er montert i rammer som kan blas som ei bok. Det ligger mange spennende opplysninger på disse sidene. Den tredje presentasjonen er på samme loft som glatteutstillingen og den omhandler bearbeiding av ull. Dette er en omarbeidelse av en tidligere utstilling, men formen skulle gjøre den litt mer lesbar, håper vi. Velkommen til visning, søndagene i juli, mellom 13 og 17. Ta med dine gjester for et hyggelig besøk her ute. For sted og kjørerute, se kart på sidene om husmannsplassen, fra menyen til venstre.

10.06.09: Nytt lagerrom på Austrått Gård

Foto av nytt lagerrom

Foto av nytt lagerromDette lagerrommet i trefløya i fjøset er stilt til vår disposisjon. Det skal brukes sammen med stiftelsen. Hans Aune og Harald Røstad har ryddet rommet og i dag blir gulvet oljet. Dette gjøres for å binde betongstøvet. Hvor mange traktorer vi kan plassere her er vi usikre på. Med en liten og en stor traktor, side om side, kan vi få inn 6 eller 8 traktorer. Vi få se når vi har brukt skohorn i stablinga.

09.06.09: Skolebesøk på Guriannastua

Foto av en skoleklasse

Foto av en skoleklasseTo skoler har besøkt Guriannastua i år. I mai var en skoleklasse fra Opphaug skole her. I dag var det de største barna fra Steinerskolen på Fosen som kom, sammen med to lærere. Etter en omvisning og orientering om stedet laget de en rapport om besøket, sammen med illustrasjoner fra stedet. Noen arbeidet ute på marka mens andre fullførte arbeidet inne i fjøset.

31.05.09: Guriannadagen 2009

Foto av tilhørerne

Foto av Sturla Leth-OlsenGuriannadag i sol og varme med til sammen 48 gjester, det ble konklusjonen ved dagens slutt. Sturla Leth-Olsen kåserte over emnet torv og han kunne fortelle oss om flere detaljer ved myra og torva som var helt ukjent for tilhørerne. Hans sluttreplikk, la torva ligge, bunnet ut i problemet forurensing, i og med at hvis torv fra norskekysten brennes med en temperatur over 400 grader, dannes dioksiner. Det var urovekkende nyheter. Tusen takk for kåseriet, Sturla! Til publikum sier vi tusen takk for at dere kom, og dertil la igjen mange kroner til laget.

09.05.09: Nye gardiner

Foto av nye gardiner i Tinden

Foto av nye gardiner i TindenDe gamle pene gardinene som hang i stuerommet i Tinden var så gamle og morkne at vi ikke turde vaske dem for ny opphenging. De skylles lett og blir plassert i tekstilarkivet. Ellen Hopen og Brit Sandvik sydde derfor nye gardiner. De er laget i gammel stil, vevd i kongre av bomull og kantet med blonde. Her ser vi resultatet, tre nye fag er hengt opp på Tinden, vakkert! Men karskapet burde overlate til flinkere hender å montere gardiner!

30.04.09: Alterringteppe

Foto av alterringteppe

Her henger et alterringteppe på klesnora til Bernt Gjelvold. Det ble banket rent og luftet for deretter å overrekkes Yrjar Heimbygdslag til bevaring. Det er et vakkert teppe og vi takker for tilveksten i samling av kirkerelaterte gjenstander. Vi lover å ta ansvar for slike pene ting som blir gitt oss. Historien bak dette alterringteppet blir skrevet senere og du vil da finne bilde og tekst under menyvalget "Gjenstandssamlingen/Kirkegods" i menyen til venstre.

21.04.09: Rundvask i Tinden

Foto av vaskedamene

Foto av vindueneDet er tid for å ta i bruk Tinden for sesongen 2009. Derfor ble våningshuset vasker rundt i dag, låve og fjøs ble støvsuget. Dette er et nødvendig arbeid som bare må gjøres, men som egentlig ingen gleder seg til. Innvendig maling av vinduene skal gjøres og deretter skal gardiner henges opp igjen. Det hadde vært fint om utstillingene ble fiffet opp litt, kanskje kan noe fornyes og forbedres. Har du noen timer å avse til noe slikt, ta da en telefon til leder for laget eller til Brit Sandvik, hun som er ansvarlig for Tinden.

21.04.09: Lauson motor til samlingen

Foto av givere av John Lauson

Foto av giver og henter av John LausonVi trodde at det ikke fantes flere stasjonærmotorer på Ørland, men der tok vi feil! I dag fikk heimbygdslaget en John Lauson stasjonærmotor fra brødrene Asbjørn og Ragnar Hoff. De har garasjesalg over eiendeler etter foreldrene deres på Uthaug, og her kom motoren fram i lyset, etter å ha stått ute under en pressening i flere år.
Vi fikk også to traktordekk i samme slengen. Vi sier tusen takk, og kommer tilbake med faktaopplysningene på motorsiden om ei tid.

21.04.09: Solfanger i Tinden

Foto av Tinden med solfangeren

Vi har vært plaget med fuktig inneklima i store deler av året i husmannsplassen Tinden. Forut for bruk av stedet måtte vi sprengfyre i ovnen og med åpne dører, søke å lufte ut inneluften. Vi prøver nå ut en solfanger, den samler solvarme mellom to plater og ved hjelp av en solcelle som driver en vifte, båser den varm uteluft inn i huset som derved fortrenger den kalde og fuktige innelufta. Det hele virker bare i solskinn så godvær er vårt ønske.

20.04.09: Diskusjoner om et mulig museumsbygg på Austrått Gård

Foto av møtedeltakerne

Vi har holdt to møter om hvordan vi kan få bygget et museumsbygg på Austrått som skal huse noen av de store redskapene våre. Det første var 2. mars hvor 24 inviterte personer kom til et "fabuleringsmøte". Det første møtet avklarte noen behov og forholdet til Stiftelsen Austrått Gård. Deltakerne i dette andre møtet tenkte høyt om behov for et museum, hvilken form som var ønskelig og hvordan økonomien kan ordnes. Det ble anbefalt å knytte kontakt med et av de museene som er med i den vedtatte museumsplanen for Sør-Trøndelag fylke. At det kunne opprettes et nytt museum med mulighet til statlig støtte ble ansett som umulig. Neste møte er tenkt avholdt i juni med representanter fra Kystmuseet, Sverresborg, fylkeskommunen samt andre som kan gi anbefalinger om mulig finnansiering av et museumsbygg. Tidsvinduet synes nokså langt, sikkert mer enn fem år.

03.03.09: Hva er dette?

Foto av bissel

Foto av bisselDette er ingen konkurranse! Vi ønsker hjelp til å identifisere dette. Giveren til museet antok at det hørte til et bissel til en hest. Men hvor var dette plassert? Bildene viser begge sidene av gjenstandene. De er støpt i messing med ei hempe på baksiden av jern. Du som vet, send oss svaret, er du snill!
Klikk de små bildene for litt større bilder.

03.03.09: Etterkontroll pågår

Foto av snekkerkiste

Foto av snekkerkisteDet pågår fortsatt etterkontroll av museumslageret. Dette gjøres for at vi skal ha oversikt over plassering av gjenstandene, for å utføre litt renhold og fotografere hver enkelt gjenstand. Denne snekkerkista inneholdt ganske mye. Hver enkelt del er fotografert, så oversikten internt begynner å bli god. Ikke alt kommer ut på Internett, det forefinnes jo flere enn ett eksemplar av mange ting. Vi er tre personer som holder på, har du lyst til å bli med?

03.03.09: Hva kommer til museet denne gang?

Foto av tilfang

To gjenstander ble denne gang hentet fra nabokommunen i øst, Bjugn kommune. Det til venstre er ei maskin for bøying av flatjarn som skulle bli beslag på vognhjul. Gjenstanden til høyre er en smibelg. Etter rengjøring, registrering og beskrivelse, blir begge tingene å finne under gjenstandssamlingen og underkapittel "Smed og smie".

03.03.09: Jomfrutur for Deutz D30

Foto av Posche traktor Foto av Posche traktor

I vinter har denne traktoren vært til restaurering i museumsverkstedet til Yrjar Heimbygdslag.
På selveste kvadratrot-dagen ble den kjørt ut for første gang og den virker upåklagelig. For ytterligere informasjon, se "Traktorsamlingen" fra hovedmenyen.

01.03.09: Løfter

Foto av løfter

Om ikke alle tunge tak er forbi, er de i alle fall redusert noe, etter at vi har kjøpt denne løfteren. Vi bruker den her til å løfte av pallen med en forsendelse fra Bergen, se nederste innlegg. Vi har nå mulighet til å løfte tunge ting opp i hyllene for lagring. Løfteren kan også benyttes til å stå på, da kan kasser og stoler vike for denne mer hendige arbeidsplattformen.
Løfteren er manuelt operert, en heiser opp gaffelen med et håndtak eller fotpedal, og den skyves på plass med muskelkraft. Dette krever et flatt gulv, noe vi har i kjelleren.

28.02.09: Årsmøtet

Foto av lagsklubbe

Årsmøtet for Yrjar Heimbygdslag ble avviklet som planlagt lørdag 28. februar 2009 på Uthaugsgården. Årsmeldingen ble godkjent med et tillegg om arkivmateriale fra Inge Marie Hovde. Dette vil bli tatt med i starten av kapittel "Lokalhistorisk arkiv", neste år. Regnskap og budsjett ble godkjent, og valgene ble slik som foreslått fra valgkomiteen.
Etter møtet kom det fram tanker om hvordan heimbygdslaget kunne bli mer kjent for innbyggerne i Ørland. En tanke var at laget burde utvikle det vi er gode på, gjerne gjøre det enkelt, men bli mer synlig. Eksempler er at boksalget burde foregå der publikum oftest er, og samtidig profilere oss med banner eller annet reklamemateriell, som forteller at det er vi som er på stand. Et neste bind av kulturhistoria for Ørland ble også foreslått. Denne mulige utgivelsen ble sett i sammenheng med salget av de to foregående bøkene, uten av noen konklusjon ble tatt. Det er en oversikt over, og omtale av, frivillige lag og organisasjoner som burde bli tema i neste utgivelse. Samtidig ligger ideer om samferdselshistorien der og venter på å bli skrevet.

19.02.09: Langreist museumsgjenstand

Foto av nepkutter Foto av nepkutter

Yrjar Heimbygdslag fikk en henvendelse fra bergenskanten, fra Bård Jensen, om vi ville ta vare på et redskap som han hadde berget unna. Vi fikk inntrykk av at det kunne være en nepevasker, eller noe lignende. Mål og vekt ble beskrevet og vi takket ja.
Bård Jensen fikk ordnet med leilighetsskyss fra Bergen til Trondheim. 14, februar fikk vi en telefon om at pakken stod på pir 3 på Brattøra. Harald Røstad og Ivar Hopen kjørte med privatbil og henger til byen og hentet pallen noen dager senere. Vi pakket ut det vi inntil nå tror er en nepekutter. Redskapen blir innlemmet i samlingen over jordbruksredskaper på Austrått. Redskapet blir behørlig beskrevet om ei tid på gjenstandssiden, under "Fra Landbruk".


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag