NYHETER for 2013.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2012 - NYHETSARKIV 2011 - NYHETSARKIV 2010 - NYHETSARKIV 2009 - NYHETSARKIV 2008 - NYHETSARKIV 2007 - NYHETSARKIV 2006 - NYHETSARKIV 2005

19.12.2013: Gaver til laget

foto av giverfoto av sommerfjøsDa vi trodde julefreden var i ferd med å senke seg over Yrjar Heimbygdslag, tok aktiviteten seg plutselig opp. Den siste stormen som raste forbi Ørland på fire timer, gjorde mer skade enn vi først trodde. Flere bygninger fikk tak revet av og noen vegger blåste inn. Mellom annet ødela stormen sommerfjøset til gården Utstrand på Utstrand. Sommerfjøset var nå et lager for utrangerte jordbruksredskaper, i to etasjer. I dag hentet vi til samlingen en potetsetter, tauverk, greip og hakke.
Tre forskjellige arkiv har kommet til, og i dag fikk vi overlevert broderte tekstiler med opphav i Ørland og Bjugn. Det var duker, pyntehåndduk, løper og gardin. I tillegg fikk vi til magasinet ei sendingskorg, beiningskorg, i sveip. På handtaket er malt den første eiers navn og året hun fikk korga. Det var dennes oldebarn som ga korga til heimbygdslaget. Takk til alle givere!

14.12.2013: Møllkula 2-2013.

foto av Møllkulafoto av MøllkulaDa tror vi alle medlemmene har mottatt siste nummer av Møllkula for i år. Tre blad er kommet i retur på grunn av feil postadresse. Vi skal prøve å spore opp hvor du nå bor. Da første nummer av Møllkula ble sendt ut i juni, plasserte vi giroen for medlemskontingenten inne i bladet. Ganske mange har oversett dette og ny giro er lagt inn i dette nummeret.
De to redaktørene for Møllkula er avhengige av bidrag fra oss medlemmer, og vi bringer gjerne dette ønsket videre til oss alle.

12.12.2013: Stabburet på meieritomta på Brekstad.

foto av stabburSom en del av ryddeprosessen på meieritomta på Brekstad, ble stabburet utlyst til salgs av Ørland kommune. Yrjar Heimbygdslag fikk tilbud om å overta bygningen for å flytte den til Austrått Gård. Flyttekostnad var på det tidspunkt delvis finansiert av andre enn heimbygdslaget. Mulighet for plassering på Austrått Gård er senere blitt usikkert. Penger til transport av stabburet er enda mer usikkert enn tidligere. Fremtidig kostnad til elektrisk installasjon og drift synes høy. Dertil kan vi få problemer med å ta i bruk stabburet til publikumsrettet aktivitet. Adkomsten vil på ingen måte tilfredsstille kravene til universell utforming, og mulighet for evakuering av personer fra andre etasje i tilfelle brann, synes ikke å være mulig.
Til tross for ønske om bevaring og museumsbruk av stabburet, har styret i Yrjar Heimbygdslag vedtatt å takke nei til tilbudet om å overta stabburet.
Alt som Yrjar Heimbygdslag har bevart fra meieriet, og som kunne ha vært utstilt i stabburet, er likevel tilgjengelig for publikum fra magasinet i kjelleren på Austrått Gård. Bare de helt store tingene, som vekter og separatorer, er lagret på låven på Austrått Gård, og utenfor publikums rekkevidde. Men slike omfangsrike gjenstander ville heller ikke fått plass på stabburet.

2.12.2013: Jul-daga'n på Austrått.

foto av stand foto av stand Årets siste publikumsaktivitet er over, Jul-daga'n 2013 er i boks, eller for oss, kanskje heller i plast! Vi har solgt et stort antall smørfisker, dandert på ei granfjøl og emballert i plastpose. Sammen med loddsalget og løssalg av Møllkula ga dette et velkomment overskudd til vår drift. Yrjar Heimbygdslag ønsker alle våre medlemmer og andre støttespillere ei god jul og et godt nyttår.

25.11.2013: Velkommen til Jul-daga'n på Austrått 30. november og 1. desember.

foto av monter foto av monter foto av monter Da er utstillinga om brodering ferdig til visning ved Jul-daga'n på Austrått. Vi har hentet fram fra magasinet noe av det vakreste vi har av tekstiler med broderi. Foruten disse tre montere har vi litt tekst på veggen om broderihistorien. Velkommen til en lokalhistorieprat!

5.11.2013: Utstilling på Jul-daga'n

foto av verkstedetJul-daga'n på Austrått kommer som sedvanlig første lørdag og søndag i advent, altså helga i overgangen mellom november og desember. Det er Ørland/Bjugn Husflidslag som er arrangør og Yrjar Heimbygdslag er en av 36 utstillere. Alle har noe som er til salgs, likeså Yrjar Heimbygdslag. Vi skal selge smørfisk, bøker og medlemsskap foruten å friste med loddsalg. I tillegg arbeider vi med en utstilling med tema broderi. I tre montre vil vi vise eksempler på tekstiler som er dekorert med broderi. Litt tekst om broderihistoria blir også hengt opp. Ingen av gjenstandene er til salgs, etter utstillingen blir objektene lagt tilbake i magasinet. Vi oppdaget under dette arbeidet, at vi ikke har eksempler på navneduker, små tekstiler som fungerte som oppskrifter og huskelapper i tidligere tider. Vi ønsker å gi publikum en liten smakebit av det vi har fått gjennom årene og som ligger i vårt magasin. Velkommen til Jul-daga'n på Austrått 30. november og 1. desember.

10.10.2013: Listverk

foto av listverkEn variasjon av listverk er gitt til samlingen vår av bygningsdetaljer. Det er innvendig listverk til vinduer og dører, tak- og gulvlister. Giveren hadde fått vurdert alderen på noe og svaret var at i huset som dette kommer fra, var det listverk fra 1700 og 1800-tallet. Noe kommer opprinnelig fra Stjørdal og er ikke tidfestet. Har vi noen i vår midte som vet litt om de forskjellige stilartene med hensyn til listverk? Kanskje noen kan benytte profilene her til å vise hvordan listene kom til med hjelp av de mange forskjellige profilhøvlene vi har i magasinet. Til da, se på et utvalg under "Gjenstander/Yrkesrelaterte gjenstander/Snekker/.

4.10.2013: Melksil - Melktrakt - Trøys

foto av trøysfoto av trøys

En langveisfarende gave er denne trøysa, melksil, melktrakt, melktrett, eller hva vi skal kalle gjenstanden. Tidligere eier var Antonio Arenas, den samme mannen som arbeider med Heftye-sluffa i verkstedet sitt i Trondheim. Han kvitterte umiddelbart for oppdraget med å gi heimbygdslaget denne gjenstanden. Alle melksilene vi har til nå i samlingen er av metall, denne er laget av tre og er betydelig eldre. Vi skulle gjerne hatt den "silvatten" som lå i bunnen av karet når melka ble slått i. Kanskje noen kan binde en slik sil av samme mareriale og i samme teknikk som var benyttet til de opprinnelige "sildekkene"? Ja, hva kaltes den tids silvatt? - Foresten, vi mangler det moderne silvattet som var benyttet i silene av aluminium, har du noe liggende? Vår samling blir ikke komplett uten dette!

18.9.2013: Høyrive

foto av høyrive

Vi har igjen mottatt et jordbruksredskap som er fra tiden med hest som trekkraft. Dette er ei høyrive, sleprive, for hest. Det spesielle er at riva har to hjul, begge med deksel over for at høyet ikke skulle tvinne seg omkring akslingen og slik stanse rotasjonen av hjulet. Men ettersom riva nettopp er gitt oss, har vi ikke fått lett etter fakta omkring den. Kan du som leser hjelpe til med det? Om du finner opprinnelse og lignende, kan du da sende noen ord til web-master, og vi skal formidle opplysningene videre. Adressen er webmaster(hos)yrjarheimbygdslag.no, med en krøllalfa i stedet for "hos".

18.9.2013: Heftye-sluffa

foto av heftyesluffa

I morgen skal Heftye-sluffa transporteres til Trondheim og til verkstedet til møbeltapetserer Antonio Arenas. Han skal fornye farge og behandling av treverket og aller viktigst: Han skal montere nye springfjærer, pakk og strie i bakkant av begge setene. Utenpå dette skal han trekke en ny velur med knapper i mønsterstopping.

Hva vi skal gjøre med sluffa når den er ferdig restaurert, er ikke avklart. Styret har to forslag til plassering, de som er aktive i dugnadsarbeidet har et tredje forslag. Vi må sørge for at sluffa blir beskyttet mot støv og unødig bruk. Den vil være et interessant skue ei tid etter restaureringen og et trekkplaster for stedet den vil bli plassert på.

Sluffa er 2,60 meter lang og 1,03 meter bred, og så må den ha en sikkerhetssone omkring seg som umuliggjør at den blir benyttet som sofa. Hvor kan vi tenke oss et slikt areal om ikke i kjelleren på Austråttfjøset? I museumskjelleren kan den trekke publikum i lang tid, sammen med en utstilling om den eksentriske eieren av Austrått mellom 1882 og 1906, Johannes Heftye. Plassert i museumskjelleren må den få en glassmonter med belysning som beskyttelse. Vi inviterer alle til å delta i diskusjonen omkring mulig plassering.

3.9.2013: Ex Bygdadager

foto av bygdadager

Så er bygdadagene over, og ryddingen er nesten unnagjort. For heimbygdslaget er det ei ukes arbeid fra utkjøring fra magasinet starter og til alt er tilbake på plass. Et halvryddet festlokale ser aldri trivelig ut, og vi gjør oss noen lignende tanker mens utstillingsområdet på Austrått tømmes for gjenstander. Men rask og rot finnes ikke her - bygdadagene skal ha all skryt for avfallshåndteringen.
Langt borte i en krok av "festlokalet" skimert vi et meieapparat, vi undres litt på hvor mange publikummere det var som så denne redskapen under dagene, skal tro om noen reflekterte over hvorfor redskapene var plassert nedafor fjøset. Det er slike tanker vi må ha: Var det for langt mellom meieapparatet ved Merrahaugen og skurtrøska ved stabburet, inne på tunet? Kunne publikum få en oversikt over hele utstillingsområdet? Var utstillingene tilgjengelige for alle? Hadde utstillingene et budskap?
Det er publikum som kan gi oss svar på slike spørsmål og vi ønsker svar! Så er det opp til oss å ta hensyn til svarene og planlegge neste års bygdadager, og ikke bare benytte innfallsmetoden de to siste ukene før åpningen.
Vi må fortelle at flere benyttet dagene til å gi oss gjenstander, vi fikk fotoutstyr, bok, og reklameting, kaffekverner og et kunstverk, laget av en krigsfange i Serberleiren ved Austrått i 1944. Tusen takk til dere givere! Og til slutt: Svaret på saga/kniven, som er omtalt nedafor, ble gitt av flere publikummere, det var en høykniv, en kniv til å dele opp høyet i stålet før transport ned i fjøset.

31.8.2013: Bygdadag

foto av bygdadag

Så er bygdadagene her igjen. Lørdagen er over, noen er skuffet, andre er fornøyde, resultatet avspeiler kanskje forventningen. Vi i Yrjar Heimbygdslag er fornøyde, vi fikk mulighet til å selge rømmegrøt, og det har vi gjort - med kaffe, vafler og kake til. I kjelleren kom publikum innom, ikke noe rush, men et jevnt besøk hele tiden. Traktorparaden ble lagt om, i og med at vi kjørte gjennom tunet. Presentasjonen av hver traktor ble nok for omstendelig, vi reduserer informasjonen i morgen og da skal vi unngå alle stoppene. Har du som publikummer forslag til forbedring på vår deltagelse? Gi oss en tilbakemelding på det. Velkommen igjen i morgen, søndag, mellom 12 og 17, og glem ikke gudstjenesten klokken 11 i Rånesalen.

19.8.2013: Hva er dette?

foto av kniv

Erling Haarberg ga heimbygdslaget denne gjenstanden, men hva er det? Vi tolker det å være en kniv med sagtenner. Knivbladet er 60 cm langt og har hamret egg på den siden som vender bort fra fotografen. Kniven har to handtak og er laget for høyrehendte personer. Klikk bildet til venstre for et litt større.

14.8.2013: Laksnot

foto av laksnot

Erling Haarberg, fotografiet, er i ferd med å rive deler av driftsbygningen på Spengelstykket under Hårberg. Ved den anledning har heimbygdslaget fått flere gjenstander som var benyttet her. I dag ble ei laksnot hentet. Eieren av denne gården ervervet, sammen med to andre ørlendinger, rettigheter til laksfiske ved ei vorp på Seterneset ved Verrafjorden i Agdenes. Vorpfiske gikk ut av bruk og kilnot kom i bruk. Denne kilnota var brukt der til grunneieren tok tilbake fiskerettighetene først på 1950-tallet. Det var flere ørlendinger som hadde laksnot ved nordsida av Agdenes. Laksnota er av bomull, har naturkork til fløyt og stein til tyngde, steinene er bendslet til telna.

17.7.2013: Fosen turlag i Tinden

foto av Fosen turlag

Fosen turlag organiserer fotturer omkring på Fosenhalvøya. Innimellom utvider de aktiviteten med besøk på kultursteder, og denne gang falt valget på husmannsplassen Tinden. Turen klaffet med en regnværsdag og skydekke i 300 fot, dermed ble deltakelsen liten og turen kort. Heldigvis var det varme på ovnen i Tinden og drikke fra termos med kjeks til, kunne fortæres innendørs.
Velkommen igjen!

15.7.2013: Pengegave

foto av seddel

På siste bankutskrift var det kommet inn et stort pengebeløp til heimbygdslaget. Hele 100 000 kroner er donert laget av en anonym giver. Fantastisk! Vi må finne ut hvem dette er og frembringe vår takk. 28 000 av denne store pengegaven kan bli benyttet ganske snart. Hvis styret vedtar å restaurere Heftye-sluffa i henhold til tilbudet vi har fått, mangler vi akkurat denne summen, når pengegaven fra Ørland Sparebank og premien fra kulturminnedagen 2012 er brukt. Kanskje kan styret også vurdere å benytte litt til erverv av tomta i Sjøgata som museumsnaustet står på.
Om du "Anonym giver", leser denne gladmeldingen, la oss få si en STOR TAKK til deg for pengegaven!

25.6.2013: Slåttonn

foto av naustet

Det gror gras i rikt monn på tomta til Tinden og ved museumsnaustet. I dag måtte alt graset fjernes etter slåtten, tilsammen gikk det med 7 timers arbeid ved Tinden, da gjenstår naustplena, det får utsettes til i morgen, samtidig som gjenvinningsstasjonen på Utstrand får et lass med halvtørt høy.

24.6.2013: Ekstraordinært årsmøte

foto av naustet

Det ekstraordinære årsmøtet vedtok enstemmig å kjøpe tomtegrunn til museumsnaustet i Sjøgata. Årsmøtet satte en maksimumspris som inkluderte avgiftene til stat og kommune. og ga styret fullmakt til å forhandle med grunneier om pris og utstrekning på tomta.

23.6.2013: Heftye-sluffa

foto av sluffa

Vi drømmer fortsatt om restaurering av sluffa etter Johannes Heftye. Kanskje er vi et steg nærmere i dag, Antonio Arenas, møbeltapetserer fra Trondheim, har mesterbrev på dette faget og kom hit for en vurdering av sluffa. Vi får vite pris på arbeidet om to-tre dager. Arenas, som har bodd i Norge i 28 år, kunne fortelle oss at veluren i sluffa er av mohairull fra Mongolia og er vevd i Venezia, Italia. Den er i dag grå-gul, men det kommer av fargeforandring fra sollys. Veluren kan ha vært svart eller rød. Knappene er svarte, og stilen fra 1820-1830, da sluffa ble laget, var slik at de benyttet samme farge på veluren som knappene. Svart naturfarge skifter farge fra svart til rød, til brun og ender opp som gul-grå farge, før den mister siste del av pigmentet og blir naturlig grå, slik geitulla en gang var. Vårt valg nå er enten å benytte svart eller rød velur.

20.6.2013: Ford traktor 2N

foto av Ford traktor

foto av Ford traktorDa er denne Ford 2N traktor ferdig restaurert. Siste operasjon var å justere hydraulikken, den gikk opp, men ikke tilbake. Nå er dette rettet og traktoren går som en ny maskin. Mange nye deler måtte til denne gang, heldigvis fant vi en nettbutikk i USA, i Alabama av alle steder. Firmaet heter Davis Tractor Parts Co og holder til i Andalusia. Delene importerer dette firmaet fra mange land, mesteparten kommer fra Kina, India og noen andre land. Vi anskaffet først en manual for traktoren, deretter måtte vi kjøpe radiator med lokk og festebraketter, pakningssett til motoren, oljefilter, coil, fordeler, tennplugger, ratt, oljetrykksmåler, manifold og eksospotte med rør. Aller siste bestilling var merker for å ha i fronten. Merkene satte prikken over i-en, resultatet ble en vakker kjøredoning. Av det gamle som ble benyttet var motorpanseret og skjermene. Disse ble reparert med glassfiber og sparkel. Aller sist ble alt lakkert. De tre i verkstedet har stor ære av dette arbeidet, Johan Martin Thoresen, Harald Røstad og Hans Aune. Hans Aune har kunnskap om det elektriske og forgasseren som vi andre ikke har, han har lakkert og tatt hånd om de hydrauliske komponentene. Klikk deg inn på Ford 2N under "Traktorsamlingen".

9.6.2013: Guriannadagen 2013

foto fra guriannadagen

Yrjar Heimbygdslag hadde i dag årets guriannadag. Med mørke skyer i horisonten ble samlingen velsignet med oppholdsvær og null vind. At knott og mygg har våknet til, var bare selvfølgelig. Jan Fred Paasche foredro om bygdeborger fra folkevandringestiden i Norge og om Borgklinten på Ottersbo spesielt. Han fortalte det som forskere til nå har funnet ut om temaet og antydet at en utgraving av platået på toppen av klinten kunne gitt mulighet for flere faktaopplysninger om slike samlingsplasser. I diskusjonen etter foredraget ble det antydet at slike utkikkspunkter i terrenget kanskje like gjerne kunne vært bare vaktposter i urolige tider, noen lurte på om en rakk å ta seg opp til et slikt sikkert sted med buskap og mennesker, og om en kunne risikere å bli sultet ut av hjemmestedet om fientlige mennesker kom til området for å plyndre eller overta et levelig sted. Det vi tror å vite er at ingen "øvrighet" var å tilkalle og at enhver måtte, på best mulig måte, berge seg og sine. Å gå med øks i beltet var ikke til pynt. Sett fra de som vandret ut sin side, kan vi kanskje antyde, at det å bli ønsket velkommen i et nytt område, var heller tvilsomt. En kunne kjøpe mat mot arbeidskraft eller yrkesmessig kunnskap som var etterspurt, men hevdet en seg ikke med slikt, var plyndring av andres forråd siste mulighet. Dermed risikerte en å bli et hode kortere, og samfunnet hadde utlignet et fødselsoverskudd som ikke lot seg brødfø.

17.5.2013: Guriannadagen 2013

foto av Guriannas gravminne

Yrjar Heimbygdslag tok på seg et "uoffisielt" oppdrag i 2012 ved å holde grava på Ørland kirkegård til Guri Anna Vesterheim, som det ble skrevet på gravsteinen, i orden. Hun døde for 70 år siden i oktober 1943.
Guriannastua ble valgt som Årets kulturminne for Ørland i forbindelse med kulturminnestafetten 1997. Yrjar Heimbygdslag tar vare på stua og bruker den til et utgangspunkt for tema som fattigfolks kår på Ørland, torvskjæring og utmarksnæring. Hvert år har vi en "Gurianna dag" der vi tar opp ulike kulturminner. I år vil Jan Fred Paache kåsere omkring temaet "Bygdeborger". Vi håper mange stiller opp til et interessant foredrag, tar en kopp kaffe, kjøper lodd, og utveksler artige historier.

6.5.2013: Vårvask

foto av Tinden

Nå kan vi igjen ønske gjester velkommen til Tinden.
Sommersesongen starter med vasking av vinterens støv og halvdaue fluer. I år var det Anne Marit Sannan og Marit Eide Dahl, foruten undertegnede, som tok vårpussen. Gulvmattene i første etasje er ristet, vinduene og gulvene vasket. På loftene er gulvene og spindelvev støvsugd, sammen med en masse fluer. Fjøslem og utstilling er rengjort, likedan kufjøset med fjøsgangen.
Rekkefølgen for det neste arbeidet ble noe feil. Ei ovnsplate måtte monteres bedre og dermed oppdaget vi skader på røykrøret. Det var ikke fritt for sotstøv omkring ovnen før Thor Sandvik og undertegnede hadde fått alt på plass. Godt at ikke dukene var lagt på bordene!
Siste oppgave var å feste ett av hengslene på fjøsdøra, som hadde løsnet. Flere reparasjonsarbeider venter på Tinden.
Velkommen til ny sesong!

1.5.2013: Henting av motor

foto av motor

I en pause i våronna, riktignok på en høytidsdag, reiste tre medlemmer fra Yrjar Heimbygdslag til Frøya. Hensikten var å hente til samlingen, en båtmotor av merke "Sterk". Giver på Aukan på Frøya var Bjørnar Skjønhals Johansen. Han er sønnesønn av første eier av motoren, Hermann Skjønhals. Motoren sto i båten "Solid", på 23,4 fot, fra 1945. Motoren er fra 1944 og var angitt til 5 HK. Det var givers far, Ansgar Julian Johansen, som først tok vare på motoren og fra i dag av er den en del av motorsamlingen på Austrått gård.
Uheldigvis er motoren frostsprengt, og den er overlevert i deler. Om noen sitter med tegninger eller fotografier av en komplett motor, vil det lette monteringen for oss.

15.4.2013: Bil

foto av bil

foto av bilØrland har fostret mange tusenkunstnere og Lars Størset må være en av dem. Han laget iallefall denne bilen og med den transporterte han heim materialer til husbygging på Brekstad. Helt til Rissa skal han ha kjørt med den. Bilen ble ferdig i 1951 og vi tror inspirasjon fra blad som "Teknisk ukeblad" kan ha bevirket til at han laget bilen. Da Yrjar Heimbygdslag fikk det som var tilbake, av Jan Gustav Næss i 1998, var den i mindre deler enn slik den fremstår i dag. Fortsatt mangler vesentlige ting som motor og gearboks, men det vil ikke merkes av publikum. Vi skal henge bilen på en vegg og håper den blir beskuet der.

15.4.2013: Historieuka - Utstilling

foto av utstilling

Ørland kultursenter har åpnet "Historieuka 2013". Dette er tenkt som et årlig arrangement. Den bærende del i utstillingen er en fotoutstilling. Yrjar Heimbygdslag deltar med gjenstander, som skal komplettere fotografiene. Temaet i år er "Fosenkvinner i arbeid". Utstillingen blir åpen fram til 4. mai.

10.4.2013: Masse glede - litt bry

foto av katteavfø,ring

Like sikkert som at våren kommer, kommer rengjøring av de tre bygningene våre. Museumsnaustet var først ut i år. Stormen Dagmar gjorde skade og laget en åpning, stor nok til at katter søkte ly i naustet. Det er med katter som med oss mennesker, vi ønsker å gå i hus når vi skal gjøre vårt fornødne, å sitte på huk under åpen himmel er ufyselig.

Hadde jeg vært katt, hadde jeg klagd på mine eiere, i dette tilfelle. Hvorfor kaste meg ut hver kveld? Hvor skal jeg dra? Kaste meg ut om dere skal dra et ærend, uansett tid på dagen? Jeg har et kattesøskenbarn i Trondheim, hennes eier er snill, altså! Der har hun kattekasse inne, med nydelig sand, siktet tredjehver dag, til sitt fornødne. Hun har en varm leilighet, har aldri vært utendørs, slipper å fange fugler til mat, skålen med mat fylles opp tilstrekkelig og friskt vann, hver dag! Hun må eie noen snille mennesker!

Men jeg er ingen katt, jeg er dugnadshjelp for Yrjar Heimbygdslag, jeg pleier ikke benytte hansker når jeg vasker. Sjøen var kald i dag, det er eneste tilgjengelige rensemiddel i fjæresonen, der naustene står. Både mor og bestemor vasket gulvmattene sine i fjæra, sjøvann er ikke borte vekk!

15.3.2013: Ford 2N

foto av Ford 2N

foto av Ford 2NFor å oppdatere dere om reparasjonen av Ford-traktoren, har vi lagt ut noen fotografier på sidene om traktorene. Klikk deg inn på Ford 2N under "Traktorsamlingen".

Parallellt med reparasjonen av Ford-traktoren, har en Marna båtmotor blitt restaurert. Her er det "bare" dieseldysen som har rustet fast. Motoren finner du under "Motorsamlingen" og båtmotorer som nummer YHL3741.

12.3.2013: Flere fotografier

foto av Jakob Hoff

Denne dagen var det Jakob Hoff sin tur til å formidle opplysningene om bildene i fotoalbumet hans. Vi hadde skannet bildene på forhånd og denne dagen ble skannene gjennomgått via PC_skjermen. I tillegg gjorde vi lydopptak av tilleggsopplysningene som oftest kommer med, også denne gang, fordi Jakob Hoff er en flink forteller, og har detaljkunnskap som ble festet til MP3-filene.

23.2.2013: Årsmøte

Årsmøtet ble som planlagt avviklet lørdag 23.2.2013 klokken 1300. Årsmelding for 2012 ble godkjent med mindre justeringer, regnskapet var ikke revidert og det ble gitt fullmakt til styret å vedta godkjenningen, etter at revisorene hadde returnert regnskapet. Medlemskontingenten ble vedtatt forhøyet til 300 kr for hovedmedlem, 100 kr. for familiemedlem og 500 kr. for medlem i utland. Det ble ikke vedtatt arbeidsplan og budsjett for 2013, ønsker til arbeidsplanen ble ytret fra flere medlemmer og tatt til etterretning av styret. Valgkomiteens innstilling ble vedtatt av årsmøtet. Oddvar Haagensen ble gjenvalgt som leder for ett år, han orienterte også om sin helsemessige situasjon. To nye styremedlemmer ble valgt for to år, Marit Eide Dahl og Jan Fred Paasche. Fra tidligere er Anne Marit Sannan og Ingar Lium med i styret. Daniel Johansen er første varamann til styret, Svein Olav Ulset ble valgt til andre varamann, for to år. Gjenvalg på revisorene Mikal Tyskø og Stein Arne Solberg, med varamann Peggy Finboe. Til nytt medlem i valgkomiteen for tre år ble Per Ebbe Røstad valgt, fra før sitter Brynjar Brodersen og Lilha Sagli Wiger Haraldsvik i valgkomiteen.

5.1.2013: GODT NYTTÅR!

foto av LOGO for Grasrotandelen

Godt nyttår til dere alle!
Norsk Tipping gir oss givere i Grasrotandelen en oversikt over hvor mye vår favorittmottaker har ervervet gjennom ordningen. Vi som har Yrjar Heimbygdslag som favoritt har siden oppstarten med Grasrotandelen, bevirket til at Yrjar Heimbygdslag har mottatt 35.890 kroner, er ikke det fantastisk! Du kan også kreve fradrag for gaver til frivillige organisasjoner og tros-/livssynssamfunn som er forhåndsgodkjente av Skatteetaten. Yrjar Heimbygdslag er en godkjent organisasjon gjennom Landslaget for lokalhistorie. Maksimumsbeløper for 2012 var 12.000 kroner, kanskje blir det samme beløp for 2013? Ved slik gave må vi ha ditt personnummer for innrapportering til Skatteetaten.

18.1.2013: Fotoidentifisering

foto av hjelperne

foto av hjelperne foto av hjelperneVi har startet året med skanning av fotografier. 609 fotografier er digitalisert av fotosamlingen til Margrethe Haarsaker, og flere venter. I dag startet det møysommelige arbeidet å klargjøre innholdet i fotoene. Heldigvis har vår informant særdeles god hukommelse så vi rekker over 200 foto på ei økt. Fotografier er populære samtaleemner også ved kaffebordet!


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag