NYHETER for 2019.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2018 NYHETSARKIV 2017 NYHETSARKIV 2016 NYHETSARKIV 2015 NYHETSARKIV 2014 NYHETSARKIV 2013 - NYHETSARKIV 2012 - NYHETSARKIV 2011 - NYHETSARKIV 2010 - NYHETSARKIV 2009 - NYHETSARKIV 2008 - NYHETSARKIV 2007 - NYHETSARKIV 2006 - NYHETSARKIV 2005

22.12.2019 Jule- og nyttårshilsen

foto av juletre

foto av juletreVed utgangen av dette året har denne informasjonen, i formen «Siste nytt i lagsarbeidet», eksistert i 14 år. Mye er forandret innen digital formidling på disse årene. Vår «samtale» i dette forum er fortsatt enveis, fra oss til dere, dere medlemmer og publikum generelt, må benytte e-post.

Vi har ikke lyst til å delta i et nettverk hvor leie uttalelser om hverandre blir meddelt, men vi ønsker tilbakemeldinger, selv om noen skulle være litt hatske. De som skal formidle på vegne av heimbygdslaget må også stå styret nært, eller være med i styret, dermed blir mulighetene blant medlemmene for å ivareta denne tjenesten noe begrenset. Kunne vi i fremtiden utvide styret med et styremedlem som hadde som oppgave PR, public relations, publikumskontakt? Samme person kunne også oppdatere nettsidene våre.

Nettsidene er under omarbeidelse fra det nåværende statiske formatet til et mer anvendelig format for PC, MAC, nettbrett og mobiltelefoner. Vi benytter en CMS programvare med navnet «Joomla». Er det noen av dere som har erfaring med en slik CMS så gi oss gode råd og tips av alle slag, send til webmaster hos yrjarheimbygdslag.no.

La oss ved utgangen av 2019 ønske hverandre en velsignet jul og et fredeligt og godt nytt år.

5.12.2019 Protokoll

foto av protokoll

Da har vi digitalisert en protokoll fra 1885 som omhandler utskifting av utmark på matrikkelgårdene Rønne og Ryggen. For å lese protokollen, Åpne «Arkiv og skannet materiale» - under kapittel «Skannet materiale», klikk «Gårdsarkiver».

1.12.2019 Juledager

foto av standplass

1. søndag i advent var i år 1. desember. Vi deltok som vanlig på Ørland/Bjugn Husflidslags «Juldagan», lørdag og søndag.
Vi er meget tilfreds med resultatet av helgen, noen nye medlemmer kom til og vi solgte like mange smørfisk i år som tidligere år. Om vi lyktes med å markedsføre Yrjar Heimbygdslag som et historielag det er verd å støtte med penger og medlemsskap, må du avgjøre.
Vi sier TUSEN TAKK til alle dere som besøkte standplassen vår.

13.11.2019 Dåpskjole

foto av dåpskjole

En dåpskjole ble gitt oss, historien til kjolen er ikke oppklart enda, men giverne, tre søsken fra Innstrand, er alle døpt i den. Vi mangler kunnskap til å anslå en sannsynlig tidsepoke for når den ble sydd. Det var søsknene Ranveig, Oddbjørg og Hans Kristian Stuenes som ga kjolen til oss. «TAKK!» alle tre for en komplett kjole med underkjole og lue.
Som historielag skal vi ikke sette gaver opp mot hverandre, men det må være oss tilgitt at vi gleder oss stort over gjenstander fra dagliglivet og fra viktige markeringshendelser i livet. Vi håper at Yrjar Heimbygdslag kan omtales som historiebevarer, også for emner ut over det vi er mest kjent for, jordbruksredskaper, kjøretøy og de store og tunge tingene som det er lyd i. Vi kunne kanskje trekke til oss medlemmer som kunne arbeide med bevaring og kunnskap omkring tekstiler, de noe mer spesielle og feminine emnene som lett faller utenom, til vanlig, i et bygdamuseum.

27.10.2019 Fiat traktor

foto av traktor

To like traktorer ble gitt oss fra ekteparet Laila Selnes Lund og Jakob Lund. Den traktoren som var i bruk på gården fikk motorstopp og en brukt traktor av samme modell ble anskaffet som deletraktor. Deletraktoren var operativ og da den ble kjørt til museet. Samtidig tauet den en henger med en åfjordsbåt. Båten var også en gave fra samme ektepar, den er mildertidig plassert på festlåven. Som fotografiet viser er reparasjonen av gårdens traktor i gang. Motoren er flyttet over fra «reserven» til erstatning for den frostsprengte som hadde stanset. Odd Jøssing er den som gjør det viktige arbeidet, assistert av Johan Martin Thoresen og Harald Røstad. Muligens må vi vurdere å selge resten av deletraktoren på grunn av plassmangel. Muligheten for delesalg vurderes i forståelse med giverne. Vi er takknemlig for denne store gaven og vi uttrykker dette som vanlig, «TAKK!»

9.9.2019 FM motor

foto av motor

To måneder er gått siden forrige melding til dere om aktiviteten i laget. I tillegg til ferier har driften gått som vanlig, arkiv og gjenstander har blitt tilført museet. Nettsidene er ikke oppdatert fordi et stort arbeid pågår for å flytte alt over i en ny visningsform. Alle filene skal legges inn i en database, laget for nettlesing og som dertil kan tilpasse seg hvilket hjelpemiddel du benytter til lesing, PC, nettbrett eller smarttelefon. Vi skal være ferdig om et års tid.
Men til dagens hendelse, en FM motor er pusset opp og returnert samlingen. Harald Raaken har gitt motoren et fabelaktig utseende. Du finner historien om motoren og mer informasjon om du åpner menyvalget Motorer/båtmotorer/ og skroller ned til registrering YHL 3730.

22.7.2019 Piggmaskin

foto av piggmaskin

På en av årets fine dager, med sol og fellesferie, stiller troppene opp for å bevare tidligere tiders viktige redskaper for historiens tilbakesyn. Denne gang gikk turen til Lysøysund og et tidligere småbruk, nå feriested.

Sliuler var i bruk til de ble avløst av hånd- eller hestedrevne treskemaskiner. Litt ut i 1800 kom maskiner, såkalte hestevandringer, men også hånddrevne maskiner ble utviklet for små bruk, bruk som ikke hadde hest eller benyttet en mindre åker og derav hadde mindre korn til tresking.

Maskinen vi hentet inn i dag er hånddrevet, den var solgt av A/S Eik & Hauskens maskinforretning, Trondheim.

18.7.2019 En viktig søknad

foto av møterom

Som følge av ønske om å yte bedre formidling av kunnskap, ønsker Yrjar heimbygdslag mere areal. I dag er det laget søknad til Ørland kommune om å disponere rom i østre ende av fjøsetasjen. Dette var en gang kalvfjøs og skolelokaler. Nå planlegges det formidlingsrom med mobile utstillinger og verksted for utarbeiding av utstillinger til våre tre bygninger og til nordlåven og kjelleren på Austrått gård. Hit skal møterommet flyttes, være arbeidssted for leder, sektrtær og kasserer. Er vi heldige kan dette arealet også bli samlingssted for flere lokalhistoriske aktiviteter, f.eks. «Mimrekaffen». Austråtts to store arealkrevende aktiviteter, bygdadagene og jul'dagene, skal fortsatt kunne benytte rommet, derfor må utstillingene være mobile og kunne huses i tilstøtende rom, under disse to helgene. Vi skal være ærlige på at en gradvis overtakelse av det omsøkte arealet kan ta bortimot fem til ti år og mangt kan hende innen da.

24.6.2019 Tilfang

foto av sofa

Snorre Hoff ga oss i 2018 fire salongstoler, registrert som YHL 11744 a-d, og fortalte at han hadde en sofa som hørte til. Den var plassert slik at den var umulig å lirke ut. Nå fikk Snorre Hoff skiftet vindu og i den åpningen ble sofaen tatt ut i fri luft, lagt på en bilhenger og kjørt til Austrått. Sofaen ble gitt registreringsnummer YHL 11744 e.

24.6.2019 Tilfang

foto av snekkerkiste

Sankthans hentet vi ei snekkerkiste med utstyr og diverse andre gjenstander fra et sjøhus på Uthaug. Brødrene Ragnar og Asbjørn Hoff er de glade giverne.

Det ble med torvspade, bøker og fotografier også.

27.5.2019 Traktor Tilføyelse

foto av traktor

foto av traktorSom vi skrev lenger ned på sida, hentet vi det som var igjen av traktoren til John Magne Brekstad, mest kjent under kjælenavnet «Jullen». Nils Raaken har funnet ut at denne Model F har produksjonsår 1920 i Dearborn, Michigan, USA. Han skriver til oss at produksjonsnumrene dette året var fra 92114 til 169583. Typen er «234» med serienummer 98362. Tanken om produksjon i Irland i 1920 stemmer derfor ikke. Han menes også at deler enda kan kjøpes fra USA, The Fordson House Tractor Parts kan hjelpe oss. Skal noen organisere en knonerulling med det som mål?

15.6.2019 Tilfang

foto av melsold

Evelyn Ruth Bakken ga Yrjar heimbygdslag gjenstander som alle stammer fra hennes barndoms gård, Nordbakken på matrikkelgården Bakken. I tilfanget var disse to gjenstandene, begge laget av sveipet treverk i tykkelse 2 mm og 4 mm på den største. Diamer er litt over 16 og 28 cm, høyde 7,5 og 15 cm. Bunnen er laget av vevd hestehår, hestetagl, rompa til hesten. Helt tilfeldig fant vi akkurat maken på Digitalarkivet, Stiftelsen Nordmøre Museum. Deres var litt større, 42 cm i diameter og de skrev at dette var en melsold. At alle tre er like tyder på et felles opphav, fra en fabrikk eller et verksted som laget sold i flere størrelser og med et omsetningsledd som dekket Nordmøre og Trøndelag. Vi har slik belegg for å gi gjenstandene navn og funksjon, ei sold til å rense mel med, eller gjøre lufting i forbindelse med matlaging. Maken har vi ikke fra før i våre samlinger. Tusen takk for gaven!

3.6.2019 Tilfang

foto av tilfang

På heller kort varsel hentet vi inn to gjenstander, en halmkutter og seks planker som er av de plankene flyplassen under krigen bruktr som banedekke. Tilfanget kommer fra et gårdsbruk som skal rives og som er kjøpt av forsvarsbygg.

Det er flere slike bygninger som blir tømt og senere fjernet. Vi kan ikke love å hente inn store menger, men noen enkelteksemplarer kan vi fortsatt ha plass til.

27.5.2019 Traktor

foto av traktor

foto av traktorTil tross for at vi har minimalt med plass til flere traktorer ankom et klenodium Austrått i dag. Giver var John Magne Brekstad, han fortalte at hans far, Julius Brekstad kjøpte traktoren av Trygve Sandvik. Etter lagring ute i mange år er det ikke mye igjen av kjøretøyet, starter, gjør den ikke! Dette er en Fordson, type 234 med serienummer 98362. På ei nettside leser vi at model F ble produsert i Irland i 1920 med serienummer mellom 65001 og 108230. Men om type 234 er det samme som modell F, det har vi ikke funnet ut. Kan noen finne ut årsmodell for oss? Foto til høyre viser hvordan den kan ha sett ut.

27.5.2019 Kar

foto av kar

Erling Haarberg har gitt Yrjar heimbygdslag flere viktige kulturhistoriske gjenstander. I dag fikk vi av ham en lagget beholder. laget av 30 mm tykke staver og med bare tre bord i bunnen. Den holdes enda sammen med treband. I mitt distrikt omtalte vi slike beholdere som enten kar eller fustasje. I ordboka er siste benevnelse synonymt med fat eller tønne. Dette karet rommer ca 500 liter, har en oval form. Det kunne vært benyttet til barkkar, men den innvendige fargen tyder ikke på det. Vet du som leser hva den vanligste anvendelsen av et slikt kar var?

26.5.2019 Guriannadagen

foto av guriannadagen

foto av guriannadagenfoto av guriannadagenEt trofast publikum møtte opp på Guriannadagen også i år, pluss mange til, og vi ble nesten 80 til sammen. Terje Sørensen underhold i over ei time med kunnskap om trær og andre vekster i området som har vært til glede og nytte for mennesker og dyr. En uventet gjest satt på en av benkene.

29.4.2019 Deutz motor

foto av motor

En stasjonærmotor, en ensylindret dieselmotor av merke Klöckner Humbolt Deütz ag. Köln ble startet opp i dag. Den måtte ha startsigarett og litt startgass for å kunne sveives i gang. under justering av brennstifftilførselen kom det mye uforbrent diesel ut av eksosrøret. F.v. Odd Jøssing, Johan Martin Thoresen og Harald Røstad.

12.4.2019 Mimrekaffe

foto av Kjell Hoff

foto av mimrekaffeÅrets fjerde mimrekaffe ble servert 12. april i aktivitetsbygget. Emnet for dagen var værvarsel og Kjell Hoff fortalte om arbeidet ved flygevætjenesten ved Ørland flystasjon. Hovedoppgaven til flygeværtjenesten er å gi førere av luftfartøy værobservasjoner og værvarsel og han fortalte om deres metoder for å utføre dette.

9.4.2019 FM motor

foto av motor

En liten motor, en FM, ruver ikke i landskapet. Den skal yte 2,5 HK og ville kunnet drive fram en liten båt. Nye deler er montert og i dag startet den igjen etter mange år i hyllene våre. De tre som har skrudd på FM'en er, fra venstre Odd Jøssing, Johan Martin Thoresen og Nils Raaken, sistnevnte laget helt ny eksospotte til den. De er enige om at smøreoljetilgangen må reduseres og at kjøling må tilkoples, om den skal gå litt lenger enn denne gang.

19.3.2019 Den unge Ørlending

foto av avis

Vi fikk overlevert flere håndskrevne bøker med det som for mange lag ble kalt «avis». Ørlands kristelige ungdomsforening ble startet i 1896 og den første protokollen vi har er fra 1903. Nå fikk vi overlevert, fra gården Ytre Uthaug, lagsavis fra dette laget fra årene 1897 og 1898. Det må være Andrea Lund, som overtok denne gården, som har tatt vare på arkene. Hun var sikkert med i laget og søster hennes, Hilda Lund, er en av de tillitsvalgte.

4.3.2019 Mimrekaffe

foto av mimrekaffe

foto av mimrekaffeÅrets tredje mimrekaffe ble servert 4. mars i fellesfjøset ved gården Ryggen i Ørland. Emnet for dagen var foring av melkekyr og deres ytelse i tiden etter 1900. Takk for at vi fikk komme til ERA Samdrift. Neste samling er ikke klart, følg med på hovedsiden vår.

3.3.2019 Mer lesestoff

foto av Voss i brann

Under «Beretninger» finner du nå et tidsvitne til tyskernes bombing av Voss i maidagene 1940.

2.3.2019 Skrivemaskin

foto av skrivemaskin

I går ettermiddag kom dette klenodiumet til Yrjar heimbygdslag. Denne Continental skrivemaskin var benyttet ved Ørland likningskontor på Brekstad og ble med da kontoret ble flyttet til Botngård. Der er også kontoret på flyttefot og denne antikke skrivemaskinen var gått ut av bruk og skulle skrotes. Maskinen har lang valse og noen innstillinger som er ukjente for oss. Takk for gaven!

24.2.2019 Årsmøte for YHL

foto av klubbe

Årsmøtet ble avviklet lørdag 23. februar 2019 på Austrått Gård. 16 medlemmer møtte opp. Årsmøtepapirene som var fremlagt ble enstemmig godkjent. Vedtektsendringen ble enstemmig vedtatt, likeså valgkommiteens innstilling til nye tillitsvalgte.

20.2.2019 Årsmøte for YHL

foto av klubbe

HUSK årsmøtet lørdag 23. februar 2019 på Austrått. Innkalling med årsmøtepapirer ligger «under et klikk» aller nederst på hovedsida: «Årsmøter». Du må skrolle deg helt ned på den sida også. Ta gjerne utskrift med til møtet.

4.2.2019 Mimrekaffe

foto av mimrekaffe

foto av mimrekaffeÅrets andre mimrekaffe ble servert 4. februar i andre etasje et fjøs, et fellesfjøs ved gården Ryggen i Ørland. Emnet for dagen var «Storfeavl opp gjennom tidene og til i dag» ved trioen Svein Olav Ulset, Karl Rædergård og Reidar Hernes. De hadde funnet fram mye kunnskap om starten på forbedring av kurasene i Norge og om arbeidet innen avl innen Ørland, om kjøp av okser fra utlandet for å bringe inn nye og bedre gener, «hente nytt blod», som det het den gang. Vi fikk et innblikk i utfordringene som gårdbrukerne hadde med dette arbeidet. Vi ble fortalt om den systematiske husdyrkontrollen og Genos arbeid i avl. Til slutt skisserte Arne Hernes dagens teknikker i avl med bestilling og innlegging av sæd som var vasket til å gi enten ku- eller oksekalv. Ja, muligheten for kjøp av embryo er også en teknikk som er klargjort, om gårdbrukeren ønsker det og er villig til å betale.
Vi møtes samme sted om en måned, 4. mars klokken 1300. Da er emnet «melkeproduksjon og foring opp gjennom tidene til idag». Mye viktig lokal historie venter oss også denne dagen.

30.1.2019 Mer lesestoff

foto av Harald Husebye

Til dere som las artiklene om meieribestyrer Harald Husebye i nummer 1 og 2 av Møllkula for 2018, så er nå begge de to fullstendige artiklene å finne under menyvalget «Beretninger» fra hovedsida vår. Pekerne (hyperkoblingene) er markert med del 1 og del 2. Del 1 tok vi inn der 8.12. 2018, i dag la vi inn peker til del 2.

Flere protokoller med «Den unge Ørlending» fra Ørlandets kristelige ungdomsforening er digitalisert og dere finner dem under Lagsaviser.

Digitaliserte protokoller fra Idrettslaget Yrjar er underveis og blir om ei ukes tid, eller to, å finne under Styreprotokoller.

29.1.2019 Dyser

foto av dyser

Vi har tidligere fortalt om startvanskene på vår Bolinder Munktells traktor, type BM10, med registrering YHL 3796. Dysene som skulle gi tilstrekkelig spredning og derav tenning, har vært mistenkt som opphavet til problemene. Vi byttet bort en motor for to nye brukte dyser, men uten resultat. Fabrikken har for lengst sluttet å lage deler til denne traktoren, men en svenske satt på et par nye dyser. Etter forhandlinger fikk vi ned prisen til et høyt, men akseptabelt nivå. Et slikt par, de slår straight flush i dette tilfellet. Vi må vente til våren for å trekke traktoren ut av verkstedet for prøvekjøring.

29.1.2019 Medaljer

foto av medaljer

Vi har fått et skap med medaljer, premier, ervervet av en mann gjennom et langt liv, som skytter i Ørlendingen Skytterlag. Medaljene er enda ikke registrert, og en godværsdag med et tynt skylag over himmelen skal glasset løftes opp og samlingen foreviges til nuller og en-tall.

Det var Olav Vik (1922-2006) som var skytteren bak alle medaljene. Senere skal vi motta skapet som pokalene hans sto i, uten pokalene, selvfølgelig. Vi drømmer om å benytte skapet med glassdører og glasshyller til monter på låven. Der kan mindre ting vises fram for publikum i beskyttet miljø.

19.1.2019 Skannet protokoll

foto av bok

To nye protokoller er digitalisert og tilgjengelig for lesing. Den ene er en håndskrevet «lagsavis» med tittel «Den unge Ørlending», benyttet av Ørlandets kristelige ungdomsforening. Vi har til sammen 7 slike protokoller fra denne foreningen i vårt arkiv og håper på en åttende, som enda oppbevares privat. Denne som nå er skannet dekker årene 1915-1922. Fra menyen på hovedsida, klikk Arkiv og skannet materiale, deretter Lagsaviser, langt ned i menyen.

Den andre er ei møtebok fra «Yrjar fealslag». Den ligger enda litt lenger ned i menyen, under Styreprotokoller.

19.1.2019 Årsmøte for YHL

foto av klubbe

Årsmøtet er berammet den 23. februar 2019 på Austrått. Innkalling med årsmelding er under utarbeidelse, den blir å finne via hovedsida. I tillegg til de vanlige årsmøtesakene ønsker styret å fremme forslag til justering av vedtektene.

19.1.2019 Godt nyttår!

foto av smilefjes

Yrjar Heimbygdslag er så smått kommet i gang etter jul- og nyttårsmarkering. Vi håper dere ser med velvilje på kontingentkravet dere alle nettopp fikk, med unntak av 40 medlemmer fikk alle kravet via e-post, slik stiger kontingenten i verdi for oss, vi slipper ganske mye porto.

Oversikten over «Siste nytt» ble nullstilt og stokket om ved årsskiftet, men fjorårets, og tidligerer års opplysninger, ligger aller øverst på denne sida, og dere finner flere opplysninger på årsmeldingene som ligger nederst på hovedsida (åpningssida) vår.


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag