NYHETER for 2021.

For tidligere år, se pekere under streken. Klikk bildene for å få se større bilder, med kommentarer.


NYHETSARKIV 2020 NYHETSARKIV 2019 NYHETSARKIV 2018 NYHETSARKIV 2017 NYHETSARKIV 2016 NYHETSARKIV 2015 NYHETSARKIV 2014 NYHETSARKIV 2013 - NYHETSARKIV 2012 - NYHETSARKIV 2011 - NYHETSARKIV 2010 - NYHETSARKIV 2009 - NYHETSARKIV 2008 - NYHETSARKIV 2007 - NYHETSARKIV 2006 - NYHETSARKIV 2005

6.12.2021 Arkiv fra Canada

foto av arkiv

Dette er andre gang i løpet av et år at vi får en sending fra andre siden av Atlanterhavet. Forrige sending var bøker som en utvandrer tok med seg til USA og som fant veien tilbake hit. Denne gangen er det dokumenter og fotografier etter far og sønn som reiste over, begge til Canada, faren reiste det året sønnen ble født, 22 år senere dro sønnen til samme sted som faren, til Canada. Nå høver det slik at det ikke blir flere enn ett slektsledd etter sønnen og det var grunnen til at den siste sendingen kom. Statsarkivet i Oslo hadde fått forespørselen om mottak av dette privatarkivet, de formidlet videre til Trondheim og de igjen sendte spørsmålet til oss, vi sa naturligvis med glede JA, til mottak og arkivering. Hvem var så dette? Se på småbruket Myrvoll under Utstrand, i Ørlandsboka, bind 3, side 191, men helst på web-siden vår. Den skal etter hvert oppdateres med opplysningene som kommer og muligens kompletteres med foto. Slik blir nettsidene våre, oppdatert med opplysninger gitt av publikum og derfor et dynamisk oppslagsverk i motsetning til trykte bøker hvor teksten er plassert en gang for alle. Det er litt rart at vi fortsatt higer etter en slik statisk formidlingsmåte som bøker jo er.

4.12.2021 Julekort

foto av julekort

Vi har noen julekort i arkivet til Yrjar Heimbygdslag. Mange ov kortene er digitalisert og plassert under menyvalg «Fotografier» og undermeny «Julekort». Tidligere var denne samlingen bortgjemt under menyvalg postkort, nå er denne gruppen flyttet fram som eget valg. Vi håper du kan fylle den stille førjulstid med å betrakte de gamle og vakre julekortene, hele 330 stykker så langt.

2.12.2021 Håndbok for Yrjar Heimbygdslag

foto av handbok

I forbindelse med et lederskifte ble det i oktober 2005 laget et utkast til håndbok slik at ny ledelse skulle kunne oppdatere seg på de rutinene som til da hadde vært en del av lagsarbeidet.

Håndboka har senere vært revidert flere ganger. Innholdet ble samlet i permer og styremedlemmene fikk hvert sitt eksemplar.

Nå er innholdet i håndboka omarbeidet til lesing via internett fra peker (hyperlink) nederst på hovedsida. De fysiske håndbøkene blir samlet inn.

Innholdet er stort sett det samme og trenger en kritisk gjennomgang. Send en e-post til webmaster hos yrjarheimbygdslag.no om rapportering av feil eller forslag til forbedring av håndboka.

1.11.2021 Mimrekaffe

foto av pensjonister

foto av pensjonisterFørste mimrekaffe for i år drakk vi på Opphaug skole. Vi var invitert til skolen for å se utstillingen de hadde laget i anledning 100 års markering av skolen. Et fint tiltak og hyggelig samvær for oss.

27.10.2021 Arkiv

foto av arkivkasser

Et arkiv kan være en kvittering, foto eller et brev. Arkiv kan også være en bedrifts eksempler på produksjonen, et slikt arkiv er nettopp hentet fra Fosen trykkeri AS. I disse 16 eskene er ett eller flere eksemplarer av det som er blitt trykt siden 1980-tallet. Vi skal arkivere minst ett eksemplar av hvert brevark, konvolutt eller blankett, som var i bruk, men som senere er forsvunnet i dataalderen. I tillegg lager vi lister over bedriftens kunder, et mulig grunnlagsmateriale for senere forsking, hvor stort omland må et trykkeri ha for å overleve i en steinhard konkurranse? Vil du hjelpe til med arkiveringen? Det er plass til to flere i arbeidsrommet!

26.10.2021 Pensjonistbesøk

foto av pensjonister

foto av pensjonister10 pensjonister og fire pleiere besøkte i dag Yrjar Heimbygdslags lokaler på Austrått som en del av Ørlands helsetjenester. Alle disse pensjonistene bor heime og fikk slik en avveksling og opplevelse i kvardagen. De besøkte utstillingen på låven for deretter å spise medbrakt lunsjpakke og fødselsdagskake i den nye kalvstua vår. Ved bordet fikk de se gjenstander som tvarre/turru, skjerding/jøye, hornskjeform og hornskje foruten torvspader.

12.10.2021 Dødsfall

foto av Brit Sandvik

Den triste nyheten nådde oss søndag 10.10.2021, om at Brit Sandvik var død. Hun har strevd i mange år med sykdom og døde ved St. Olavs hospital i Trondheim.
Brit har vært medlem i Yrjar Heimbygdslag, nesten fra oppstarten, og var hele tiden et aktivt medlem. Hun var i mange år styremedlem og kasserer, de siste år som leder av «avstressingslaget» i husmannsplassen Tinden. Hun var alltid en hjelpende hånd ved praktiske gjøremål og under arrangement. Likedan var hun en støtte til Stiftelsen Uthaugsgården.
Henns lune vesen og pågangsmot vil bli savnet, hennes gode råd og kunnskap likeså. Takk Brit for at vi fikk kjenne deg og nyte godt av din velvilje og arbeidsinnsats.
Fred over ditt minne.

8.10.2021 Nytt kapittel i «Fotografier»

foto av jernbaner

Vi har lagt ut et nytt kapittel i samlingen av fotografier. Vi har samlet fotografiene som avbilder jernbaner eller trallebaner i Ørland. Det er ikke mange i antall, kanskje har du flere som viser samme motiv? da må vi få låne dem!
Start med menyvalget «Fotografier» og helt nederst, «Jern- og trallebaner» fra oversikten «Kjøretøy».

«Neste gjenstand i serien» eller «Neste foto i serien»

foto av fane

Vi heiser flagg, i tankene, for et stort og utrettelig arbeid er fullført, tror vi.

Alle fotografier av gjenstander som ligger på våre nettsider har fått et tillegg, en peker til neste....

Med nettbrett og smarttelefoner kan vi betrakte bilder ved å «dra» fra ett bilde til neste. Dette er mulig om fotoene ligger i samme mappe og er ikke knyttet til tekst med opplysninger, slik våre egne foto ligger på smarttelefonen.

Vi prøvde for ei tid tilbake å plassere alle nettsidene i et «moderne» nettlesersystem. Det forsøket sprakk og sidene blir der de er, som før, intill den som skriver sidene ikke er mer, da er slutten ufravikelig, for begge deler.
Det nye nå at du over hvert bilde finner en peker til neste bilde, med tilhørende tekst, slik du finner det i skannet arkiv og fotosamlingen.

Prøv ut systemet via det lille bildet til venstre, hentet fra samlingen av flagg.

8.9.2021 Ny beretning

foto av skrivargården

Vi har lagt ut ei ny beretning med oversikt over sorenskrivere i Fosen. Ikke helt ny riktignok, beretningen ble liggende litt for langt ned i haugen av gjøremål, så kom den til overflaten og dermed kom den på nett. Forfatter er Hans Hugo Kristoffersen, sorenskriver i Fosen mellom 1989 – 2001. Takk for bidraget og «God fornøyelse!»
Start med menyvalget «Beretninger»

31.8.2021 Austråttdager - traktorparade

foto av Austråttdager

Vi vil gjerne vise dere traktorene som deltok i paraden i år. Det ble kjørt to runder, en oppstart hver dag. Går du til menyvalget «Traktorer» fra hovedmenyen vil du nederst på hovedsida finne linken til paraden på lørdagen. God fornøyelse!

29.8.2021 Austråttdager

foto av Austråttdager

foto av AustråttdagerDe første Austråttdagene er i havn, oppsummering kommer senere, men fra Yrjar Heimbygdslags ståsted har det vært to vellykkede dager. Rammen ble fantastisk, sol og varmt vær. Faren for smitte av kovid la begrensinger på avviklingen, men publikumsbesøket i våre magasiner gikk knirkefritt. Vi fikk fem nye medlemmer, flere kom med tilbud om gjenstander og arkiv ble overlevert fra Røde Kors Hjelpekorps. Vi hadde i år flere hjelpere enn ved tidligere arrangement, takk til dere alle for innsatsen, og takk til dere besøkende.

16.8.2021 Ny skanner

foto av skanner

I april var vi så heldige at vi fikk en flunkende ny A3-skanner av prosjektet «UKL Austrått». Begrunnelsen var at vi hjelper dem med digitalisering av fotografier i Austråttområdet og noen ganger må formatet A3 brukes, om f.eks. fotoene er festet til albumblader. Den gamle skanneren vi har kan ikke kjøres med Windows 10, den må forholde seg til Windows XP og en slik gammel PC har vi, men den viser klare tegn på høy alder med dertil hørende nykker.
Nå kan vi kjøre den nye skanneren mot vår Windows-10-PC. Det skal alltid være noen problemer med nye redskaper, så også med denne nye skanneren. Fra den rullet ut fra fabrikken og nådde oss hadde Windows oppdatert versjon 10 hele to ganger, slik var CD'en til installasjon utdatert. Med hjelp av selgeren fant vi to nye datafiler som skulle drive printeren, men oppstartsekvensen var fravæende. Så på torsdag ringte en person fra Orkanger, han fikk kontroll over PC'en og tenk! Han fant ei startfil, for oss litt vel gjemt, og dermed kan vi skanne, digitalisere, foto og protokoller igjen. Vi glemmer at det tok nesten fire måneder, vi er bare glade!

27.7.2021 Tilfang

foto av tilfang

foto av tilfangDet er sommer og ferie, men likevel kan vi hente inn tilfang fra givere. I morgen skal vi til Bjugn og hente en ard og en potetopptaker for hest. Vi var hos giver i dag, etter invitasjon, og fikk samtidig et gryteoppheng, skjerding, og ei sauesaks. Vi lånte også fire portretter, alle skal returneres i morgen, digitalisering er utført.
Bak i bilen ser du to pakker, den til høyre kom helt fra Amerika og inneholder bøker som Hans Kristian Flatnes (1886-1913) hadde med seg til det nye landet der vest i 1905. Dennis Andersen, en etterkommer av Hans Kristian, forærte bøkene til vår samling. Trekassen ved siden er en sekretær, en kasse hvor brevpapir og blekk ble oppbevart. Nå ligger det mange amerikabrev, i begge halvdelene. Sekretæren kom til oss fra Trøndelag politikammer og er en del av et beslag i en rettssak. Beviset skulle destrueres, men heldigvis ble vi kontaktet og en person i Trondheim hentet den på våre vegne, nå er alt «kommet heim». Vi gleder oss til å åpne begge pakkene på fredag. Mellom pakkene ligger en pose med arkiv som ble del av et auksjonskjøp etter Ane Ophaug. Tilfanget lå i et møbel, kjøperen sendte det tilbake til Ørland og oss.
En stor takk til alle givere.

23.7.2021 Reparasjon på Austrått

foto av Austrått

foto av Austråttfoto av Austråttfoto av AustråttDet stunder mot Austråttdager og den første veggen du møter på Austrått Gård bør se noenlunde bra ut. Snø og is har ødelagt vassrennene med nedløp. Bordkledningen er derfor skadet og må skiftes samstundes. Yrjar Heimbygdslag har en kjøkkeninngang på denne siden og området utafor blir også pyntet på.

9.7.2021 Forbedring i kjelleren

foto av museumskjelleren

Nå er bedre belysning på plass i museumskjelleren på Austrått gård.
Stein Eriksen fant fram til gode LED-lys og nå har elektrikker koplet til strøm og lyset er på.
Nå skal det bli enklere å se noen av de mange gjenstandene som er magasinert her.

28.6.2021 Tinden, åpning

foto av Tinden

Husmannsplassen Tinden åpnes for publikum søndagene i juli mellom klokken 13 og 17.
Kom for ei hyggelig stund, kjøp kaffe med noe «attåt» og spill lynlotteri.
Vi har VIPS om pengepungen er slunken.
Velkommen!

14.6.2021 Etterlysning

foto av brosjyrefoto av brosjyrefoto av brosjyrefoto av brosjyre

Det er opprettet «utvalgte kulturlandskap» i Norge, i Ørland er det hele to slike landskap, Tarva og Austrått. For å følge utviklingen i kulturlandskapet ser vi på eldre fotografier, sammenligner med dagens foto av samme motiv og planlegger fotografiering av samme sted en gang i fremtiden.

Nå etterlyser vi foto fra Austrått, helst fargefoto fra 1960-70-tallet, lån oss slike, løse foto eller i album. Ring 922 95 311 og avtal utlån, arbeidssted for digitalisering er Austrått Gård.

30.5.2021 Guriannadagen

foto av Guriannadagfoto av Guriannadag

Det ble Guriannadag 30. mai med ca. 50 gjester på vollen. Foruten kaffe med vafler, kake og boller, kunne vi glede oss over et foredrag av Oddbjørn Ingebrigtsen. Han kalte fram sin oldemors liv i Sjøgata på Uthaug og hennes forutsetning for å fostre opp egne barn og barnebarn, en gripende fortelling.

Manuskriptet til talen finner du under kapittel «Beretninger» i venstre meny.

25.5.2021 Guriannadagen,RETTELSE

foto av ur

Vi avvikler likevel Guriannadagen: «Velkommen til Guriannadag førskommende søndag, 30. mai kl 1200 til 1600.Det blir salg av kaffe og vafler. Oddbjørn Ingebrigtsen kommer og forteller om sim oldemors liv i Sjøgata på Uthaug. Vi lover deg en trivelig dag på tunet til Guriannastua.Vi følger Korona-reglene. Vet du ikke hvor Guriannastua er, så kjør forbi Yrjarhytta og sving inn mot forhåndslagringen og skytebanen. Se etter skilt på venstre side av veien. Velkommen.»

22.5.2021 Guriannadagen 29. mai

foto av ur

Vi har avlyst Guriannadagen også i år, slik som i fjor. Vi «krysser fingre» for at Austråttdagan kan avvikles som planlagt, 28. og 29. august.

8.5.2021 Armbåndsur funnet

foto av ur

Har du mistet armbåndsuret ditt, eller har noen du kjenner, har mistet sitt?

Vi plasserer det på kontoret til Yrjar Heimbygdslag i fjøset på Austrått gård. Uret ble funnet like ved kontoret, på parkeringsplassen ved låvebrua.

Uret går og er for fint til å havne i våre samlinger.

7.5.2021 Internett

ntes logo

Nå har det skjedd mange ting i rask rekkefølge. Styret i Yrjar Heimbygdslag og de øvrige dugnadsarbeiderne er nesten ferdigvaksinert. Derfor har vi justert litt på de interne smittevernreglene og tillatt at styret pluss noen medspillere kunne samles i samme rom, rundt det samme bord. Årsmøtet valgte Bernt Jørgen Stranden som ny kasserer og han har vist seg å være en handlekraftig person som ikke er bange for å lete opp gode løsninger. Yrjar Heimbygdslag er nå koplet til organisasjonen «UKL Austrått», Austrått utvalgte kulturlandskap, som lokalt administreres av landbrukskontoret i kommunen. Vårt bidrag så langt er omlag 100 gamle fotografier fra dette kulturlandskapet, vi blir også innvolvert når en fotograf i mai måned skal fotografere noen av de gamle motivene for å vise forandringer i landskapet.

Et problem som oppsto var manglende internettforbindelse til Austrått gård, der vi har kontor og arbeidsrom og hvor «UKL Austrått» også ønsker å benytte samme sted og herfra, sammen med 44 andre områder i Norge, videreutvikle kulturlandskapskvalitetene i området Austrått.

Her kom den handlekraftige personen inn, han trykket på de riktige knappene og etter ei lita uke har vi internettforbindelse til omverdenen. Nord Trøndelag Elektrisitetsverk AS er leverandør, kostnaden dekkes av «UKL Austrått»s budsjett. I tillegg har det samme prosjektet kjøpt skannerutstyr til oss slik at vi kan utføre den nødvendige bildebehaldling i prosjektet, men også digitalisere til eget foroarkiv. For Yrjar Heimbygdslag er dette enda en god grunn for publikum til å engasjere seg i arbeidet, vi ikke bare konserverer vi fortiden, men holder også øye med den fremtidige utvikling.

27.4.2021 Fosna-Folket

foto av Fosna-Folket

Når lokalavisa Fosna-Folket skulle lage en omtale av Yrjar Heimbygdslag kunne de ikke valgt noen bedre enn Harald Røstad til å fortelle om aktiviteten. Han deltar jo i dem alle sammen, de siste ukene med snekkering sammen med Odd Jøssing, men også som kontaktledd mot den store bekjentskapskretsen han har i gamle Bjugn og Ørland og ikke minst hente inn bevaringsverdige redskaper, fli dem opp og deretter registrere opplysningene om hver gjenstand, tingenes historie.

Skal formidlingen skje muntlig passer Harald inn, han kan formidle til både unge som gamle.

Han kan rettlede og sette nye aktører inn i rutinene også, ..... vil du teste det ut?

4.4.2021 Rosende omtale

foto av busser

Vi ønsker å gi «Rosende omtale» til alle som hjelper oss, med små og store opplysningen gjennom året, opplysninger om gjenstander og fotografier, korrigeringer av skrivefeil, slikt vi ikke har mulighet til å fange opp selv.

Vi har ikke tallet på hvor mange som har tatt seg bryet med å sende oss en e-post, uten at lesere av «fjes-bok» ser hvor flinke hjelperne har vært. Vi kvitterer bare med et, men oppriktig ment, «TAKK» til våre hjelpere.

I dag fikk vi hjelp med opplysninger fra hele tre personer, til et enkelt bilde, et bilde av tre busser som en ukjent person har knipset og som i 2017 ble lånt oss av en slektning for digitalisering. For å vise hvor stor nytte opplysningene er for oss og våre lesere, kan du klikke det lille bildet og teksten kommer opp, sammen med et større bilde av bussene.

Slik fylles detaljene og sidene vi lager for publikum blir mer interessante, takk for hjelpen!

11.3.2021 Snekkering

foto av snekkering

Våre to mest aktive medlemmer, Harald Røstad og Odd Jøssing har tatt på seg arbeidet med å ordne låven vi leier på Austrått om til et utstillingsareal. Som magasin for grove gjenstander kunne låven brukes som den var, men skal publikum kunne bevege seg mellom gjenstandene må bakgrunnen, veggen, ikke forstyrre synsinntrykket, i tillegg reflekterer en lys vegg belysningen slik at mørke partier blir lettere synlig, noe vindtrekk blir også dempet. Om hele langveggen mot gårdsplassen blir panelt er avhengig av årets inntekter, kortveggen mot nord er ferdig forlengst. I denne etasjen av nordlåven mangler også noe forklarende tekst til bruken av objektene. Er du vaksinert, men fortsatt kjeder deg hjemme, kom til oss ferdigvaksinerte og gi ditt bidrag til utstillingen! (Onsdager er fridager).

4.3.2021 Årsmøtereferat

foto av klubbe

Referat fra årsmøte 27. februar 2021 er tilgjengelig fra menyvalg «Møtereferater» aller nederst på hovedsiden, i venstre hjørne og deretter helt nederst.

27.2.2021 Årsmøtet for arbeidsåret 2020

foto av klubbe

Referat fra årsmøtet 27. februar 2021 blir tilgjengelig fra menyvalg «Møtereferater» aller nederst på hovedsiden, i venstre hjørne og årsmøtepapirene fra menyvalget «Årsmeldinger », samme sted.

18.2.2021 Nytt styremøtefererat

foto av klubbe

Referat fra styremøte 16. februar 2021 er tilgjengelig fra menyvalg «Møtereferater» aller nederst på hovedsiden, i venstre hjørne.

16.2.2021 Årsmøtepapirer

foto av klubbe

I dag godkjente styret i Yrjar Heimbygdslag utkastet til årsmøtepapirer. Som vi har informert om tidligere blir dette årsmøtet å avholde med bare styret fysisk tilstede. Dere medlemmer godkjenner årsmøtepapirene for årsmøtet ved å ikke gjøre noen ting, men les gjennom styrets forslag til årsmelding for 2020, revidert regnskap for 2020, inkludert budsjett for 2021 og arbeidsplan for 2021. Har dere innsigelser og ønsker å stemme for å ikke godkjenne noen eller alle årsmøtepapirene må dere sende en e-post til post@yrjarheimbygdslag.no innen 27.2.2021 klokken 1300. Skulle det bli et negativt flertall på noen av forslagene blir det på årsmøtet 27.2.2021 bli vedtatt å beramme et ekstraordinært årsmøte senere. Valgnemndas innstilling til tillitsvalgte er ikke klar, peker til den blir å finne under siste nytt senere. Da sender vi også en e-post til medlemmene om at årsmøtepapirene er lagt ut for internettlesing.

12.2.2021 Tilfang av arkiv

foto av gave

I dag, fredag, fikk Yrjar Heimbygdslag arkivet etter Fosen Forsøksring, ofte omtalt som fosenringen eller bare forsøksringen. Forsøk for landbruket er ikke opphørt, det pågår fremdeles, organiseringen ble en annen. Forsøksringene ble samlet fylkesvis, Sør-Trøndelag Forsøksring med adresse Klett. Etter sammensmelting av trøndelagsfylkere administreres arbeidet fra Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag SA med adresse Namsengata 4, 7863 Overhalla.
Tilfanget fra Fosen Forsøksring består av to protokoller og årsrapporter, tilfanget er enda ikke registrert. Samtidig fikk laget overlevert et maleri av Birger Tangen, en mangeårig ansatt i forsøksarbeidet og formidler av resultatene. Tangen fikk «Det gyldne grev», det fulgte med gaven. Gjenstandene blir registrert og presentert på nettsidene våre. Vi skal avklare om det er ønskelig at protokollene digitaliseres for nettlesing. Jordbrukskontoret er på flyttefot og flere K.K. Hejes almanakker pluss konvolutter fra meieriet ble gitt oss.

30.1.2021 Tilfang av foto

foto av foto

Denne mannen, Thomas Gangsås, tok mange fotografier fra Trondheimsområdet ved avslutningen av krigen i Norge. Han kom nært en engelsk brigader, Smith, som var i Trøndelag og overtok mye av det tyskerne etterlot ved kapitulasjonen og Thomas Gangsås fikk anledning til å dokumentere flere av hendingene. Via Oddbjørn Ingebrigtsen kom fotosamlingen til Yrjar Heimbygdslags arkiv. I tillegg fulgte det med foto fra Thomas Gangsås' stesønner, hele tilfanget er digitalisert. 82 fotografier er nå lagt til menyvalget «Fotografier» og «Krigen 1940-1945.».
Foto etter hans stesønner kan du finne under menyvalg «Luftfartøyer» og «Forsvarsbilder».

20.1.2021 Tilfang av foto

foto av foto

Vi har vært så heldige at Ragnar Eivind Husebye, sønn av meieribestyrer Harald Husebye, har lånt oss 30 fotografier til digitalisering. Det spesielle med denne samlingen er at vi får et innblikk i hvordan et landsskytterstevne kunne foregå i 1953, for nesten 60 år siden. Legg merke til forholdere den gang og se hvilke bilder vi får servert i TV-overføringene fra skytebanen og «skytecampen» i dag. Utlåner var selv skytter ved landsskytterstevnet på Steinkjer i 1953. Let opp bildene fra hovedsida, menyvalg «Fotografier», «Det frivillige skyttervesen».
Om noen avtjente rekruttskolen på Øyanmoen, sommeren 1958, kan du finnes på gruppebildet fra den gang, se menyvalg i fotografiene «Forsvaret».

8.1.2021 Utsettelse

foto av virus

Dere fikk nettopp melding fra Brynjar Brodersen om utsettelse av møtet i arbeidsgruppa «Fra jord til bord» som var avtalt mandag 11/1-21. Vi tar det med også her om noen kan ha problemer med e-post-forbindelsen.

Vi vil også fortelle at vi prøver å være litt på Austrått til tross for virusfaren. Om noen ønsker å snakke med oss, gi oss noe, låne ut fotografier eller for andre henvendelser, ring oss privat så avtaler vi møte, forutsatt at vi begge føler oss friske, har munnbind klart i lomma og vi ikke er for mange samtidig.

1.1.2021 Godt nyttår!

foto av markering

Yrjar Heimbygdslag ønsker alle et bedre nytt år, et år som igjen kan gi oss mulighet til å omgås hverandre på en trygg måte.


Åpningssiden til Yrjar Heimbygdslag